BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,17
ALTIN 2.241,20
HABER /  GÜNCEL

Kürtler anlaştı işte yeni kurulacak Kürdistan

Duhok'ta 9 gündür pazarlık yapan Kürtler anlaşmaya vardı, özerk Rojava Kürdistanı kurulacak yönetimi de paylaştılar.

Abone ol

DUHOK kentinde toplanan Rojava (Suriye Kürdistanı) parti ve siyasi oluşumları, ortak yönetim, ortak askeri güç ve siyasi birlik konusunda anlaştı. Suriye'de özerk bir Kürdistan kuracaklar.

Duhok’ta bir araya gelen Suriye Kürt Ulusal Kongresi (ENKS), Demokratik Birlik Partisi (PYD), Demokratik Halk Hareket (TEV-DEM) ve Rojava Kürdistanı Halk Kongresi (EGRK) yöneticileri 3 temel konuda uzlaştı.

ROJOVA YARI ÖZERK KÜRT DEVLETİ

Taraflar, 9'uncu gününe giren toplantı sonucunda, ortak yönetim, ortak güç ve siyasi birlik kararı aldı. Bu Cizire, Efrin ve Kobani kantonlarının Rojava adı altında yarı özerk kürt devleti ilan edilmesi anlamına geliyor.

Suriyeli Kürtlerin ana temsilcisi, PYD (Demokratik Birlik Partisi), resmi varlığın açıklanmasının ardından bölgesel bir parlamento kurulması ve savunma birlikleri oluşturulması için seçimlere gidileceğini söyledi.

YÖNETİMİ PARTİLER ARALARINDA PAYLAŞTI

Siyasi karar mekanizmasına 12’si TEV-DEM’den, 2’si de ENKS’den toplam 24 kişi seçildi. Anlaşmaya göre, geri kalan 6 kişiyi de TEV-DEM ve ENKS’den seçilen 24 kişi belirleyecek.

Suriye Kürt Ulusal Koalisyonu’ndan (ENKS) bir yetkili, “TEV-DEM ile toplumsal sözleşmenin düzenlemesi konusunda anlaşmaya vardık. Çünkü mevcut sözleşmenin içeriğinde Kürt’e dair bir şey yok. Düzenleme için bir hukuk komisyonu kurulacak” demişti.

2 AY İÇİNDE UYGULANACAK

Duhok’taki toplantıda hazır bulunan ENKS’li yetkili ayrıca, ortak yönetim konusunun 5 maddeden oluştuğunu ve yürürlüğe girmesi için 2 aylık bir sürenin belirlendiğini söylemişti.

Suriye Kürt Ulusal Kongresi (ENKS) ve PYD (TEV-DEM ve Rojava Kürdistanı Halk Kongresi - EGRK) yöneticileri, bir haftayı aşkın süredir Duhok’ta toplantı halinde.

BARZANİ ORGANİZE ETTİ

Toplantı, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin çağrısı üzerine gerçekleşti. Türkiye bu oluşuma karşı çıkarken Barzani'nin temkinli olduğu söyleniyordu. Ancak son ev sahibinin Barzani olduğu düşünülecek olursa işlerin değiştiği ortaya çıkıyor.