BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.513,75
HABER /  DÜNYA

Kurtçuk beyninde tünel açtı farkına

İngiltere’de yaşayan bir vatandaşa bulaşan parazit, 4 yıl yaşadığı hastanın beyninde küçük bir tünel açtı.

Abone ol

1 cm boyundaki parazit söz konusu süre boyunca beynin bir tarafından diğer tarafına doğru 5 cm hareket etti.

Daily Mail tarafından geçilen haberde söz konusu vakanın İngiltere’de ilk defa yaşandığına dikkat çekildi. Oldukça ender olarak rastlanan ve Spirometra erinaceieuropaei adı verilen parazit genelde Uzak Doğu ülkelerinde görülüyor. Söz konusu parazitin insan bünyesine bulaşmasına ilişkin olarak 1953 yılından bu yana kayıtlara geçen vaka sayısı ise sadece 300.

Sparganosis hastalığı, ateşli nöbet, hafıza kaybı ve şiddetli baş ağrısına sebep olan parazit özellikle göllerde yaşayan kabuklu canlıların ve sürüngenlerin yanı sıra, kurbağa ve semender gibi hayvanların etlerini çiğ olarak tüketen kişilerde görülüyor. Ayrıca Çin’de kullanılan ve kurbağaların çeşitli organları kullanılarak yapılan yara sargıları da söz konusu parazitin insan bünyesine bulaşması için zemin hazırlıyor.

Hastanın beyninde tünel açan paraziti başarılı bir operasyonla çıkartan doktorlar, yaptıkları açıklamada, hastanın çok şanslı olduğunu, parazitin yumurtlamak suretiyle çok sayıda yavru meydana getirebileceğini ve bu yavruların da beyin dokusu ise beslenerek çok daha büyük hasarlara sebep olabileceğini söyledi.