BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.407,74
HABER /  POLİTİKA

Kürtçe seçmeli ders tatmin etmez!

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, hükümetin demokratikleşme paketiyle kamuoyunda algı yönetimi yaptığını, beklenti yarattığını öne sürdü.

Abone ol

Demokratkleşme paketiyle ilgili izlenen yolun yanlış olduğunu belirttiklerini aktaran Baluken, "30 Eylül'de bu paket açıklanacak mı bilmiyoruz ama başta partimiz olmak üzere toplumla ortaklaştırılmadan hazırlanan paketin antidemokratik içerikle çıkacağını, AKP'nin siyasal programına hizmet etmeyi amaçladığını rahatlıkla ifade edebiliriz" dedi. Baluken, şunları kaydetti:

HÜKUMET KÜRT HALKINI TANIYOR MU BUNU ORTAYA KOYMALIDIR 

"Hükümetin ortaya koyması gereken şey; bir halkın varlığının kabul edilip edilmemesi hususudur. AKP, 30 eylül itibariyle Kürt halkını bir halk olarak tanıyor mu, bütün kimlikleri, inançları, asimile etmeye çalışmadan, farklılıklarına saygı duyacak şekilde kabul ediyor mu etmiyor mu, bunu ortaya koymalıdır. Eğer tanıyorsa, bu halkın diline, kimliğine, kültürüne, statüsüne, ortaya koyduğu siyasal iradeye saygı duyulacak mı duyulmayacak mı? Beklentimiz bu hususlara cevap verilmesidir. Küçük enerji boşalımları, palyatif çözümler daha büyük sıkıntıların yaşanmasına neden olur.

HER GEÇEN GÜN TOPLUMSAL GERİLİM ARTIYOR

Hükümeti yanlıştan vazgeçmeye çağırıyoruz. Sorun çözülmek isteniyorsa, bütün farklı kesimlerlerle derinlikli bir müzakere geliştirilmeli. Bütün toplumsal kesimlerle derinlikli müzakere yürütecek şekilde bir süreç işletilirse, ülkenin ihtiyacı olan pek çok husus bu pakete yansımış olacaktır ama şimdiye kadar AKP'nin izlediği yol ve yöntem, sadece Başbakan'ın iradesinin esas alındığı bir çalışmayı gündeme getiriyor. Bu yaklaşımla sıkıntılar artar."

Baluken, her geçen gün toplumsal gerilimin arttığını, bu gerilimin futbol sahasına kadar yansıdığını kaydetti.

Baluken, bir soru üzerine, demokratikleşme paketinin İmralı'ya gitmediğini belirterek, "Bu paket, Öcalan ile de ortaklaştırılmadı" dedi.

SEÇMELİ DERS BİZİ İKNA ETMEZ 

"Hükümeti bu yanlıştan vazgeçmeye çağırıyoruz. BDP, sivil toplum örgütleri, İmralı ile bu paket ortaklaştırılmalıdır" ifadesini kullanan Baluken, "Özel okullarda çoktan seçmeli ders olarak Kürtçe eğitimin önünün açılması sizi ikna eder mi?" sorusuna "Hiçbir şekilde ikna etmez" karşılığını verdi.

"Paran kadar kendi dilini öğrenebilirsin" anlayışını kabul etmediklerini belirten Baluken, bu düzenlemenin eksik ve yetersiz kalacağını öne sürdü.

Baluken, paketin, beklentilerini karşılamaması durumunda, BDP olarak en güçlü demokratik tepkilerini ortaya koyacaklarını kaydetti.

28 Şubat MGK toplantısının tutanaklarının açıklanmasıyla ilgili bir soru üzerine Baluken, "O tutanaklarda, bir genelkurmay başkanının, kuvvet komutanının, halkın seçtiği Başbakan üzerinde tahakküm kurma anlayışını gördük. Bu, hiçbir şekilde kabul edilemez" dedi.

BİLİNÇLİ BİR GÜVENLİK ZAAFİYETİ VAR 

Beşiktaş-Galatasaray maçında yaşanan olaylarla ilgili bir soru üzerine de Baluken, ortada bilinçli olarak yaratılmış bir güvenlik zaafiyeti olduğunu öne sürdü.

Baluken, "Çarşı grubuyla ilgili bilinçli olarak yürütülen kampanya var ve bunu doğru bulmuyoruz. Gezi direnişine katılan bütün kesimlere yönelik ciddi operasyonlar yapıldı. Hala rövanşist anlayışla karşı karşıyayız" diye konuştu.