BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,71
ALTIN 2.412,65
HABER /  GÜNCEL

Kürtçe kanalda sayılı günler

Kürtçe yayın hazırlıklarını sürdüren TRT, ocak ayında yayına başlıyor. Kanalda Zazaca da yayın yapılacak

Abone ol

Uzun süredir Kürtçe yayın hazırlıklarını sürdüren TRT yılbaşında yayına başlıyor. Uydu sayesinde Ortadoğu ve Avrupa'dan da izlenebilecek TRT 8, Kürtçe yayınını terör örgütü PKK'nın yayın organı ROJ TV'nin de yayın yaptığı 'Hotbird uydusu'ndan yapacak.

Yayın akışı içinde Kürtçe açık oturumların yanı sıra filmler, haberler, eğlence ve yarışma programları yer alacak. Kanal ilk aşamada 12 saat, daha sonra 24 saat yayın yapacak. Kanalın açılışı ve kapanışı İstiklal Marşı ile olacak.

Gazeteci Fatih Altaylı, TRT'nin çok izlenen bazı filmleri Türkçe dublajla yayına sokabileceğini önerirken yazar Ali Bulaç 'Kanal devletin resmi ideolojisini yansıtmasın” yorumunu yaptı. TESEV Başkanı Can Paker ise, iç barışın sağlanmasına katkıda bulunacak böyle bir kanalın 10 yıl önce yayına girmiş olması gerektiğini söyledi.

Kürtçe bilen eleman aranıyor

1 Ocak 2009 saat 19.00'da yayına başlayacak olan TRT 8 için şu ana kadar 4 kişi dışarıdan istihdam edildi. TRT 8'in başına Dışişleri Bakanlığı'ndan Kürtçe başta olmak üzere 5 dil bilen Sinan İlhan getirildi. İlhan'ın dışında şu ana kadar 4 kişi alınırken, bu sayı 20'ye çıkarılacak.

TRT personeli de destek verecek. TRT 8 Kürtçe'nin Kırmançi, Zazaca, Saranice lehçelerinde yayın yapacak. 24 saat yayın olacak. Radyo ve web sitesi ile 30 dilde yayın yapan TRT Kürtçe web sitesi kuracak ve radyo yayını da yapacak.Yayınlar başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere tüm Türkiye ile Suriye, Irak ve İran'daki Kürtler tarafından da izlenebilecek.

Hamdi Ateş/Oktay Mehmet-Yeni Şafak