BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.406,54
HABER /  GÜNCEL

Kürtçe eğitim veren 3 okul için flaş karar!

Kürtçe eğitim vermek için Diyarbakır, Yüksekova ve Cizre'de açılan üç okul, savcılık kararıyla polis tarafından mühürlendi...

Abone ol

Cizre ilçesinde Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen "okul", izinsiz olduğu gerekçesiyle mühürlendi.

Cizre'nin Nur Mahallesi'nde Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği, Demokratik Bölgeler Partisi, Demokratik Toplum Kongresi ve Eğitim-Sen'in de aralarında bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşu ile siyasi partilerin desteğiyle açılan ve Kürtçe eğitim vereceği bildirilen "okul"a giden görevliler, binayı mühürleyerek, tabelayı indirdi.

DİĞER İKİ OKUL DA MÜHÜRLENDİ

Diyarbakır'ın Bağlar ve Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde dün açılan ve Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen iki "okul" da, izinsiz olduğu gerekçesiyle mühürlenmişti.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen "okul", kapatılma kararının ardından mühürlendi.

YÜKSEKOVA'DA GERİLİM

İlçenin Esenyurt Mahallesi'nde Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği, Demokratik Bölgeler Partisi, Demokratik Toplum Kongresi ve Eğitim-Sen'in de aralarında bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin desteğiyle açılan ve Kürtçe eğitim vereceği bildirilen "okul"a, sabah erken saatlerde yoğun güvenlik önlemi altında giden görevliler, Hakkari Valiliği'nin aldığı kapatılma kararı doğrultusunda binayı mühürledi.

uuu.20140916113504.jpg
Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen okullar bu sabah böyle mühürlendi.

Binanın mühürlendiğini haber alan Yüksekova Belediye Başkanı Ruken Yetişkin ve vatandaşlar da Esenyurt Mahallesi'ne geldi. Binaya giremeyen vatandaşların bekleyişi sürüyor.

60 ÖĞRENCİ KAYIT YAPMIŞTI

Diyarbakır'da bu sabah Kürtçe eğitime açılan ve 60 öğrenci kayıt yaptırmıştı.

Türkiye’de 2014-2015 eğitim öğretim yılı bugün başladı. Toplam 16 milyon 400 bin öğrenci ve 873 bin öğretmen bugün ders başı yaptı. Kürtçe eğitim talebiyle Kürt illerinde başlayan bir haftalık okul boykotu da yeni eğitim yılıyla beraber başladı.
 
Diyarbakır, Batman, Şırnak, Mardin, Ağrı, Muş gibi illerde binlerce aile, HDP, DBP ile Eğitim-Sen, İHD gibi sendika ve sivil toplum örgütlerinin öncülüğünde başlatılan “anadilde eğitim” talebine destek vermek için çocuklarını okula göndermedi.

CİZRE BAĞLAR VE YÜKSEKOVA'DA KÜRTÇE EĞİTİM BAŞLADI
 
Diyarbakır, Cizre ve Yüksekova’da açılacak olan okullarda da Kürtçe eğitim verilecek. Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği’nin (Kürdi-Der) öncülüğünde üç ilde kurulan Kürtçe ilkokullarının tabelası asılmıştı.
 
Diyarbakır’ın Bağlar, Şırnak’ın Cizre ve Hakkâri’nin Yüksekova ilçelerinde kurulan okullar dün açılmıştı. Cizre'de Kürtçe eğitim verecek olan okula “Bêrîvan İlkokulu” adı verildi. 100 kişilik kontenjanı olan Kürtçe okula, şimdiye kadar 90 öğrencinin kayıt yaptırdığı bildirildi.