BIST 9.645
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.429,94
HABER /  GÜNCEL

Kürt yönetimindeki Nevruz kutlamalarında IŞİD gündemi

Erbil'den gazeteci Mustafa Kerim, Irak Kürt Yönetimi'ndeki bu yılki Nevruz kutlamalarına IŞİD'le savaş gündeminin hakim olduğunu aktarıyor.

Abone ol

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde bu yılki Nevruz kutlamaları IŞİD'le (Irak Şam İslam Devleti) mücadele gündemiyle gerçekleştirildi.

IŞİD'le çatışmalarda yüzlerce Peşmerge'nin ölmesi nedeniyle bu yıl büyük resmi kutlamalar düzenlenmedi.

Kürt hükümeti, sadece üç günük resmi tatil ilan etti.

IŞİD'in elinde rehin bulunan Peşmergeleri Nevruz'da yakacağı söylentileri, hem Kürt yönetiminde hem de halkta tedirginliğe neden oldu.

Kürt yönetimi IŞİD'le esir takası için bir Sünni aşireti aracı yapsa da henüz Peşmergeler kurtarılamadı.

Barzani kutlamaya katılmadı

Her yıl Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani'nin katılımıyla Erbil'deki Şanedar Parkı'nda yapılan görkemli Nevruz kutlaması, bu sene yerini daha mütevazı bir etkinliğe bıraktı.

Nevruz ateşini bu kez Barzani değil Erbil valisi Nevzat Hadi yaktı.

Hadi, konuşmasında, IŞİD ile savaşan Peşmergelere övgülerde bulundu.

Savaşın neden olduğu yıkıma rağmen Nevruz'u geleneksel Kürt kıyafetleriyle karşılayan Iraklı Kürtler, daha sonra Erbil çevresinde yeşil alanlarıyla ünlü Soran, Şaklava gibi bölgelerde piknik yaparak kutlamalara devam etti.

Celal Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) ve Noşirvan Mustafa'nın liderliğindeki Goran Hareketi'nin güçlü olduğu Süleymaniye'deki Nevruz kutlaması ise kentin ana caddesi Salim'de yapıldı.

Peşmerge güçleri, askeri bando eşliğinde bir geçiş töreni düzenledi.

Törende IŞİD ile savaş nedeniyle bu yılki tüm etkinliklerin "Peşmergeyi savunma Nevruz'u" olarak kutlanacağı belirtildi.

Bağdat'tan Kürt yönetimine mesaj

Irak Başbakanı Haydar el Abadi ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri el Maliki, Nevruz nedeniyle Mesut Barzani'ye mesaj gönderdi.

Maliki mesajında "Kürt halkı, federal bir Irak'ın şemsiyesi altında eşit haklara ve görevlere sahiptir. Özgürlüğün ve haklarını koruyan anayasanın gölgesi altında yaşamaktadır. Bütün Iraklılar, evlatlarımızın huzur içinde yaşayacağı ve güven içinde olacağı bir ülkenin inşa edilmesinden sorumludur" dedi.

Bu arada Abdullah Öcalan'ın Nevruz mesajına Irak Kürt Yönetimi'nde de büyük ilgi vardı.

TV kanalları, Pervin Buldan'ın Kürtçe okuduğu Öcalan'ın mesajını canlı yayınla verdi.

İnternet siteleri Diyarbakır'daki etkinlikleri, dakika dakika aktardı.