BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,39
HABER /  GÜNCEL

Kürt sorunu sadece ekonomiyle çözülmez

TÜSİAD Başkanı Boyner, ekonomik gelişmenin önündeki en temel sorunlardan birinin Kürt meselesi olduğunu söyledi.

Abone ol

TÜSİAD Başkanı Boyner, ekonomik gelişmenin önündeki en temel sorunlardan birinin Kürt meselesi olduğunu söyledi ve “Kürt sorunu demokratikleşme meselesinin yansımasıdır” dedi

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, Kürt meselesinin Türkiye’nin demokratikleşme sorununun bir yansıması olduğunu belirterek “Türkiye’de gelişmenin önünü tıkayan Kürt sorununu çözmek zorundayız” dedi. Konuya ekonomik olarak  bakılamayacağını kaydeden Boyner, Gaziantep’te ilki gerçekleştirilen ‘Bölgesel Kalkınma ve İş Dünyasının Rolü’ toplantısında Türkiye’de en önemli sorunlardan biri olan bölgesel kalkınmışlık farklarını yoğun bir şekilde bu bölgenin içinde bile görebilmenin mümkün olduğunu söyledi.

KÜRT SORUNUNA BÖLGESEL BAKILAMAZ

Salt ekonomik kalkınma perpektifinden bakılamayacağını kaydeden Boyner şöyle dedi: “Daha derin siyasi ve sosyal sorunlar da gelişmenin önünde engel yaratıyor. Tüm Türkiye’nin sorunu olan ama özellikle Güneydoğu’daki ekonomik gelişmenin önünü tıkayan Kürt sorununu çözmek zorundayız. Kürt sorununa da bölgesel bir sorun olarak yaklaşmak son derece yanlış olur.”

BÜTÜNLÜKLÜ BİR DEMOKRATİKLEŞME

Kürt sorununun Türkiye’nin demokratikleşme sorununun bir yansıması olduğunu belirten Ümit Boyner “Türkiye ancak demokrasi açığını kapattıkça bu soruna çözüm bulmaya yaklaşacaktır. Artık Güneydoğu’yu feodal yapının neden olduğu sorunlar ile, Kürt sorunu ile, terör, şiddet, töre cinayetleri ile anmak istemiyoruz. Onun yerine Mezopotamya’nın bereketli toprakları, kültürel ve etnik zenginliğinin yarattığı potansiyeli ve fırsatları değerlendirmiş bir Güneydoğu hayal ediyoruz. Biliyoruz ki bütünlüklü bir demokratikleşme anlayışı çözüm için gerekli. Türkiye temsil adaleti yüksek, çoğulcu bir parlamenter sisteme geçmedikçe gerginlikler, çatışmalar devam edecek. Oysa iç huzur hepimizin en büyük ihtiyacı.”

Kılıçdaroğlu’na ‘AB’ye uyum  yasalarına destek ver’ çağrısı 

Boyner, TÜSİAD olarak CHP Genel Başkanı seçilen Kemal Kılıçdaroğlu’nu kutladı ve vaatleri arasında TÜSİAD’ın da önem verdiği seçim barajının indirilmesi, partilerin demokratikleştirilmesi, kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilmesi, hesap verme adabı gibi başlıkların yer aldığını söyledi. “Ancak odaklanmayı arzu ettiğim konu bunların ötesinde” diyen Boyner yaklaşık bir yıl içinde hem Anayasa referandumu hem de genel seçimlerin olacağını hatırlatarak şöyle dedi: “Bu seçimleri, halen, siyasi partiler yasasını geliştirerek ve seçim barajını indirerek gerçekleştirmek mümkün. Keza bu seçimlere girmeden, Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu gibi, AB uyum yasaları gibi partiler üstü düzenlemelerin uzlaşıyla gerçekleştirilmesi mümkün. TBMM’den ve liderlerden bu anlayışı bekliyoruz. Partilerden beklentimiz partiler üstü nitelikteki düzenlemeleri işbirliği içinde çıkartarak seçmene karşı olan sorumluluklarını yerine getirmeleridir. Sürece destek olmak üzere görev almaya hazır olduğumuz belirtmek isterim.”

Liderlere güç zehirlenmesi uyarısı yaptı

Ümit Boyner, demokrasi dışı alternatiflerin refah yaratmasının  mümkün olmadığını, daha da ileri gitmek, demokrasinin standardının da belirli bir eşiğe ulaşması gerektiğini vurguladı. Boyner, “Yüzde 10 barajı ile temsil kabiliyetinin çok uzağındayız. Kendisinin temsil edilmediğini düşünen bir kesim varken istikrar için istikrar acaba ne kadar sürdürülebilir” dedi.  Partilerin kendi içlerindeki demokrasi standardını yükseltmelerinin önemine vurgu yapan Boyner “Bugünkü siyasi partiler düzenlemeleri siyasi liderleri bir güç zehirlenmesine sürüklüyor” diye konuştu.