BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,20
ALTIN 2.247,61
HABER /  GÜNCEL

Kürt sitesi duyurdu! TSK ilk kez Sincar'ı vurunca...

SİNCAR PKK'nin ikinci Kandil'i yapılmak isteniyordu. TSK ilk kez Sincar'a (Şengal) hava harekatı yaptı. Harekatı duyuran Kürt sitesi Rudaw'da Peşmerge Bakanlığı'nın dikkat çeken bir açıklaması çıktı. Kürtler 'kabul edilemez' dediler.

Abone ol

KANDİL'den sonra PKK'nın yerleşmeye çalıştığı Sincar için TSK harekete geçti. Türkiye ilk kez Sincar'a bir hava harekatı gerçekleştirdi. Kuzey Irak Kürt yönetimi de defalarca Sincar'daki (Şengal) PKK varlığından rahatsızlığını dile getirip bölgeyi boşaltmalarına istemişti.

TSK operasyonu 'tüm hedefler başarıyla imha edildi' diye duyururken Mesud Barzani'nin sitesi Rudaw'da şaşırtan bir Peşmerge açıklaması çıktı. Kürtler Türkiye'nin Sincar'a yönelik hava harekatının 'kabul edilemez' olduğunu söylediler.

KABUL EDİLEMEZ AMA...
Peşmerge Bakanlığı imzalı açıklamada PKK vurgusu da dikkat çekti.  Yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“25 Nisan’da saat 02.00 sıralarında Şengal Dağı ve çevresinde Türkiye’ye ait savaş uçakları tarafından düzenlenen bombardıman sonucu 5 peşmerge şehit düştü, 9 peşmerge de yaralandı. Peşmergelerin şehit düşmesi ve yaralanması büyük üzüntü kaynağıdır. Peşmergenin Türkiye uçakları tarafından bombalanması kabul edilemez.

BAŞAĞRISI PKK
Bu sorunların tamamen, PKK’nin bölgede bulunmasından kaynaklandığını belirtmek gerekir. Onların orada bulunması, bölge halkı ve Kürdistan Bölgesi için baş ağrıtmaktadır. Herkes tarafından defalarca Şengal Dağı'nı boşaltılmaları talep edildiği halde PKK kimseyi dinlememiştir. Buradan bir kez daha PKK güçlerinin sorunların daha da derinleşip istikrarsızlığa sebebiyet vermemelerini, bölge halkının dönmesine izin vermelerini, Şengal Dağı ve bölgeden çekilmelerini talep ediyoruz.”

TSK'nın Sincar'ı bombalama görüntüleri yayınlandı

PKK'nın ikinci yuvası Sincar'a operasyon talimatı böyle verildi

Barzani'nin televizyonu da Şengal Kaymakamı Mehma Halil'ı canlı yayına bağlayarak onun üzerinden Türkiye'ye mesaj verdirdi. Kaymakam, “Türkiye ile PKK Şengal’i hesaplaşma alanına dönüştürmemeli. Türkiye ve PKK tarih karşısında sorumludur. Bu Şengallileri ikinci kez göçe maruz bırakır. Kim bunun sorumluluğunu kaldırır? Bombardımanların amacı Şengal’in boşaltılmasıdır.” dedi. Şengal Kaymakamı, ABD Büyükelçiliği başta olmak üzere yabancı temsilciliklerden Şengal'de bulunan yasa dışı güçlerin bölgenin bombalanmasına bahane edilmemesini illettiklerini dile getirdi.

KDP'NİN AÇIKLAMASI : KINIYORUZ
Barzani'nin sitesinin duyurduğu bir diğer açıklamada öğleden sonra Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Parlemento Grubu'ndan geldi.  Şengal’deki istikrarsızlığın sebebinin PKK olduğunu belirtilen açıklamada şöyle denildi;
-“Saldırıdan kaygı duyduğumuzu belirtiyor, Kürdistan topraklarına, peşmergeye ve Kürdistan vatandaşlarına yönelik her türlü saldırıyı reddediyor ve kınıyoruz. Ancak şu gerçeği de göz ardı etmemek gerekir ki bu saldırılarla istikrarsızlığın başlıca sebebi PKK güçlerinin bölgedeki varlığıdır. Bu güçlerin burada kalmaya devam etmesi, saldırı ve istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor. Bu yüzden en kısa zamanda PKK güçlerinin bölgeyi boşaltması gerekmektedir ki Şengal felaketinden sonra halk korkmadan yeni bir yaşama başlayabilsin.”

TSK'dan son dakika Kuzey Irak'a operasyon açıklaması

SİNCAR NERESİ (ŞENGAL) NEDEN ÖNEMLİ?

SİNCAR ya da bölge halkının kullandığı isimle Şengal, Irak'ın kuzey bölgesinde yer alan Ninova ili sınırları içinde bulunmaktadır. Ninova Musul'un hemen yanında yer alır. Ezidiler'in çoğunlukta olduğu bölge IŞİD'in saldırılarının ardından PKK'nın eline geçti. PKK , Ezidileri kurtarma bahanesi ile Sincar'a indi ve bölgeden bir daha çıkmadı. Peşmerge ile PKK teröristleri sık sık Sincar'da karşı karşıya gelirken Barzani bugüne kadar 'çekilin' demek dışında örgüte yönelik bir adım atmadı.  Türkiye açısından bölgenin önemi PKK'nın ikinci bir Kandil yaratma planı. Suriye'deki boşluğu iyi değerlendiren PKK burada YPG ismi altında yeni bir oluşum gibi kendini uluslararası piyasaya sundu. ABD'de silah vererek PKK uzantısını Suriye'deki sopası yaptı. Türkiye Suriye'de olanların benzerinin Irak'ta yaşanmasını istemiyor. Bu açıdan Sincar'daki PKK varlığının yok edilmesi çok önemli.