BIST 8.924
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.279,36
HABER /  DÜNYA

Kürt parlemantosunda skandal iddia!

Irak'ta Kürt parlemantosu Petrol ve Gaz Komisyonu Başkanı için skandal iddialar gündeme geldi.

Abone ol

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu’nda yapılan gizli görüşmelerin yabancı bir şirkete sızdırıldığı iddia edildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Petrol ve Gaz Komisyonu Başkanı Şerko Cevdet’in, Kürt Hükümeti ile sorun yaşayan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Dana Gaz Enerji Şirketi’ne gizli görüşmeleri  sızdırdığı öne sürüldü.

Rudaw’ın, ele geçirdiği e-maillere dayandırdığı iddiaya göre söz konusu şirketin yöneticileri, Cevdet’ten, "Kürdistan Bölgesi Parlamentosu"nda konuşulan gizli görüşmeler hakkında bilgi istiyor

Rûdaw’a konuşan Şerko Cevdet, iddiaları reddederek, gaz konusunun çok az görüşüldüğünü ve toplantıda konuşulanları dışarıya sızdırmadığını söyledi.

Cevdet, “Gaz sektörü en az petrol kadar önemlidir. Şu ana kadar neden bu sektörün gözardı edildiğini anlamış değiliz. Şirketi dinlemeliyiz çünkü İngiltere’de Kürdistan Bölgesi hakkında dava açmış durumdalar. İngiltere Mahkemesi de onlar lehine karar verecek” dedi.

Öte yandan, Kürt Bölgesel Yönetimi Hükümeti, BAE  vatandaşı olan Dana Gaz Şirketi’nin sahibi Hamid Cafer’in, devrik Saddam Hüseyin rejimiyle ilişkisi olduğunu ve bu ilişkileri sayesinde bölgede etkili olmaya çalıştığını duyurmuştu.

12 Kasım 2014’te "Dana Gaz Kürdistan Bölgesi Müdürü Şakir Şakir"in, şirket müdürüne gönderdiği bir e-mailde, “Bugün Şerko Cevdet’le yaptığımız telefon görüşmesinde, parlamento toplantısında mahkeme sürecinin görüşüldüğünü öğrendim” diyor.

30 Temmuz 2014’te şirketin İdari Müdürü Muhammed El Mekkawi’nin yazdığı bir e-mailde ise, “Parlamento toplantılarında Şerko Cevdet’ın sorması için bazı soruları hazırlandığı” bilgisi yer alıyor.

Şerko Cevdet, bu iddialar üzerine de söz konusu şirketten soru almasının bir parlamenter için normal olduğunu belirterek, “El Mekkawi’yi hiç tanımıyorum. Ayrıca sıkıntısı olan herkes sorunlarını yazarak bizim aracılığımızla ilgili yerlere ulaştırabiliyor” diye konuştu.

Şerko Cevdet, “Gaz ve petrol konularında reformdan bahsedince ve yolsuzlukların üzerinde durunca birileri tepki gösteriyor. Petrol anlaşmaları konusunda şüphelerimiz var. Her türlü soruşturmaya hazırım” dedi.

Dana Gaz’ın Kürdistan Bölgesi Müdürü Şakir Şakir, e-mailler hakkında Rûdaw’a konuşmak istemedi.

Rûdaw’a konuşan bakanlıktan bir yetkili ise, e-maillerle ilgili olarak Şerko Cevdet hakkında parlamentoya soru önergesi sunacaklarını söyledi.