BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.307,42
HABER /  DÜNYA

Kürt hükümeti için Talabani'siz formül!

Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) ve Goran Hareketi arasında Kürdistan Bölge Hükümeti 8. bakanlar kurulu kabinesinin oluşumu ile ilgili olarak 5 maddelik bir anlaşma imzalandı.

Abone ol

Erbil’de Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) ve Goran Hareketi arasındaki görüşmenin ardından Kürdistan Demokrat Partisi (PDK)'den Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani ve Goran Hareketi Heyetinden Ömer Seyid Ali tarafından ortak bir basın toplantısı düzenlendi.

Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani, basın toplantısında yaptığı açıklamada, PDK ve Goran Hareketi arasında Kürdistan Bölge Hükümeti 8. bakanlar kurulu kabinesinin oluşturulması yönünde anlaşma imzaladıklarını duyurdu. Anlaşmayla birlikte Celal Talabani liderliğinceki YNK'siz (Kürdistan Yurtseverler Birliği) hükümet formülünde sonuca gidilmiş oldu.

Goran Hareketi Heyetinden Ömer Seyid Ali de, seçimlerden başarılı bir şekilde çıkmış tüm siyasi kesimlerden yeni kurulacak hükümete katılmaları çağrısı yapıldı. Ömer Seyid Ali ayrıca, Kürdistan Bölge Parlamentosunun önümüzdeki hafta toplanacağını da sözlerine ekledi.

PDK ve Goran Hareketi arasında imzalanan anlaşmada şöyle denildi:

"Halkımızın yüksek çıkarları, ulusal ve yurtsever sorumluluğumuz gereği Kürdistan Bölgesinin içinde bulunduğu durumu aşması, yeni bir dönemin başlatılarak halkımıza hizmet götürmek için bizler Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) ve Goran Hareketi aşağıdaki hususlarda anlaşmaya vardık".

1 - Seçim sonuçlarına saygılı ve Kürdistan halkının iradesi ve oylarını temsil edecek geniş tabanlı ve bütünlüklü bir hükümet oluşturmak.

2 - Kürdistan Bölge Hükümeti bakanlar kurulunda yer alacak olan tüm kesimlerden oluşacak bir kurul oluşturulup, reform ve kurumsallaşma temelinde hükümetin çalışma programının belirlenmesi.

3- Bağımsız bir şekilde kanun çıkarma ve hükümetin çalışmalarını gözlemleyebilmesini sağlayacak Kürdistan Bölge Parlamentosunun rolünün daha da aktifleştirilmesi.

4- Hükümet kabinesinde yer alan tüm kesimlerin hükümetin ve alınan kararların asli unsuru olabilmesi için Kürdistan Bölgesi iktidarının ortaklık prensiplerine uygun bir şekilde düzenlenmesi. Bu temelde Goran Hareketi şu şekilde hükümete katılacak:

a – Kürdistan Bölge Parlamentosu Başkanlığı

b – Pêşmerge Bakanlığı

c – Maliye ve Ekonomi Bakanlığı

d – Ticaret ve Sanayi Bakanlığı

e – Diyanet ve Din İşleri Bakanlığı

f – Yatırım Kurulu Başkanlığı

g – Daha sonra açıklanacak olan diğer kurumlarda da yer alacak

5- Her iki taraf da düşünce özgürlüğü temelinde, siyasi güvenlik ve şeffaf, tehditler ve siyasi cezalardan uzak bir şekilde seçimlere gidilebilecek şekilde Kürdistan Bölge Hükümeti çalışma programının başarıya ulaşmasını destekler. Bu şekilde önümüzdeki hafta Kürdistan Bölge Parlamentosu toplanarak Parlamento Başkanını seçecektir.

Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) ve Goran Hareketi