BIST 8.966
DOLAR 32,31
EURO 35,06
ALTIN 2.279,62
HABER /  POLİTİKA

Kürt Ergenekonu varsa...

BDP Diyarbakır milletvekili Altan Tan, Kürt Ergenekonu iddialarının araştırılması için meclise önerge verdi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM-Tan, "Uzun yıllardır Türkiye siyasetinde dillendirilen Kürt Ergenekon’u iddiaları ve Ergenekon örgütünün Kürt coğrafyasında yaptığı katliamlarla ilgili olarak Anayasa’nın 98’inci, İç Tüzüğün 104’üncü ve 105 ‘inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederim." dedikten sonra bu yapılmasını istediği araştırmanın gerekçesini de şöyle açıkladı:

ASIL AYAĞI FIRAT'IN ÖTE YAKASI 

Türkiye, 12 Haziran 2007 günü İstanbul ili Ümraniye Çakmak Mahallesi’ndeki bir gecekondunun çatısında bulunan 27 el bombasıyla Ergenekon örgütünü tanımaya başladı. Ortaya çıkan bilgi ve belgeler, Ergenekon derin yapılanmasının tahminlerin çok ötesinde kökleri olduğunu gözler önüne serdi. Ergenekon’un faaliyet ayağı sadece İstanbul ve Ankara gibi illerle sınırlı değil, asıl ayağının Fırat’ın öte yakasında olduğu ortaya çıktı. Bu örgütün Güneydoğu’daki ismi ise JİTEM’di.
Doğu ve Güneydoğu’daki faili meçhul cinayetler, Diyarbakır’daki Jitem binasında yapılan kazılarla yeniden gündeme gelmiş, ardından Şırnak Gürümlü ve Güçlükonak’taki jandarma taburlarında kazı çalışmaları başlamıştı.

ERGENEKON VE JİTEM YILLARCA UYUŞTURUCU VE SİLAH KAÇAKÇILIĞI YAPTI

Türkiye’nin en önemli sorunu hale gelen Kürt meselesinin bu aşamaya gelmesinde Jitem’in rolü çok büyüktür. Ergenekon davasının sanıkları arasında yer alan pek çok isim yıllarca Kürt’lerin hafızlarında yer edindiler. Levent Ersöz, Zekeriya Öztürk, Albay Arif Doğan, Veli Küçük, Binbaşı Cem Ersever, Albay Aytekin Özen, Binbaşı Cahit Aydın, Albay Nurettin Ata, Binbaşı Abdülkerim Kırca, Yüzbaşı Cemal Temizöz ve daha birçok isim.

Güneydoğu’da faaliyet yürüten Ergenekon ve Jitem gibi örgütlerin bölgede yıllarca uyuşturucu ve silah kaçakçılığı yaptıkları da bilinmektedir. Rütbeli komutanların Jitem içerisinde kendi gruplarını oluşturdukları ve bu vasıtayla bölgede uyuşturucu ve silah kaçakçılığında etkin rol oynadıkları söylenmektedir.

DOĞRUYSA ORTAYA ÇIKARILSIN

Ergenekon örgütünün tüm bu faaliyetleri yanı sıra, devlet yetkilileri birçok kez Ergenekon örgütünün Kürt siyaseti içindeki uzantılarının olduğunu iddia etmiştir. PKK’nin defalarca konunun araştırılarak ortaya çıkması için kendi elindeki bilgi ve belgeleri de açıklayacağını söylemesine rağmen devlet tarafından hiçbir adım atılmamıştır. Kürt Ergenekon’u iddiaları hem Türkiye hem de Kürt siyaseti için son derece önemlidir ve bu iddiaların eğer doğruysa ortaya çıkarılması adına tüm bilgi ve belgelerin açıklanması gerekmektedir. Bu amaçla meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederim.