BIST 9.803
DOLAR 32,52
EURO 34,98
ALTIN 2.435,38
HABER /  DÜNYA

Kürt devletini Türkiye vurur

ABD Ulusal istihbaratının değerlendirmesi net; "Bağımsız bir Kürt devleti kurulursa Türkiye vurur." İşte ayrıntılar;

Abone ol

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü emekli Oramiral Mike McConnell, kuzey Iraklı Kürtlerin bağımsız devlet kurmaya kalkması halinde Türkiye’nin savaşacağını söyledi.

McConnell, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nın "küresel tehditler" konulu oturumunda dün gece konuşma yaptı.

Cumhuriyetçi senatör Lindsay Graham’in, "Türkiye, kuzey Irak’ta bağımsız Kürt devleti kurulmasını savaşa başvurmadan kenarda oturup seyreder mi?" diye sorması üzerine McConnell, "Bana göre hayır" yanıtını verdi.

McConnell, Irak’ta Sünni Arap azınlığının katliama maruz kalması durumunda Sünni Arap devletlerinin müdahale edeceğini de söyledi.
Ulusal İstihbarat Direktörü McConnell, İran’ın Irak’taki nihai amacının da bir Şii yönetiminin ülkeye hükmetmesi olduğu görüşünü dile getirdi.
McConnell, ABD’nin terör örgütü el Kaide’ye karşı kazandığı başarıda rol oynayan müttefik ülkeler arasında Türkiye’yi de saydı.

İstihbaratın kaynağında

McConnell’in direktörlük görevine yeni başladığı Ulusal İstihbarat Ajansı, aralarında Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ve Federal Soruşturma Bürosu’nun da (FBI) yer aldığı toplam 13 Amerikan istihbarat kuruluşunu aynı çatı altında biraraya getiriyor.

Bu kurum, 11 Eylül terörist saldırılarının ardından, ABD’nin istihbarat kuruluşları arasında işbirliği ve koordinasyonun ilerletilmesi amacıyla oluşturulmuştu.