BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.431,96
HABER /  DÜNYA

Kürt baharı olacak Irak için şok kehanet

ABD'li ünlü araştırmacı David Phillips Kürt Baharı isimli kitabında Ortadoğu'nun yeni haritasını yazdı. İddiasına göre Irak bölünecek.

Abone ol

Kürtler üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Columbia Üniversitesi öğretim üyesi David Phillips "The Kurdish Spring (Kürt Baharı - Ortadoğu'nun Yeni Haritası)" isimli kitabında sarsıcı kehanetlerde bulundu. Irak'ın bölüneceğini öne süren ABD'li araştırmacı, Ortadoğu'da Kürt Baharı'nın başladığını savundu.

Son yıllarda Kürt meselesina ilişkin yaptığı tahlilerle isminden söz ettiren ABD Dışişleri Bakanlığı kıdemli eski danışmanlarından ve Columbia Üniversitesi Barış ve İnsan Hakları Bölümü Başkanı David Phillips, yeni kitabında Kürt sorununu ve Ortadoğu'da değişen dengeleri inceliyor.

Kürtler'in dünyada devleti olmayan en fazla nüfusa sahip halk olduğuna dikkat çeken Phillips, "Tahminen 32 milyon Kürt’ün, Türkiye, Irak, Suriye, İran'ı kapsayan Kürdistan'da, diğer bir deyişle Ortadoğu'daki 'sıcak bölgeler'de yaşadığını" hatırlatıyor.the-kurdish-spring.jpg

IRAK BÖLÜNECEK

Irak'ın bölüneceği öngürüsünde bulunan Phillips, ABD'nin bölgesel çıkarları ve güvenliğinin de Kürtler'le işbirliği yapmasına bağlı olduğunu kaydediyor.

Kitapla ilgili tanıtım yazısında, "Bu kitap, okuyucuların sömürgecilik sonrası döneme eleştirel bakmalarını sağlamanın yanı sıra, süper güçlerin oluşturduğu devletlerin neden olduğu adaletsiz ve gerçeklikten uzak yapıya karşın devlet ve egemenlik konularına dair yeni perspektifler öneriyor" ifadeleri yer alıyor.

BUSH VE CLİNTON'IN KIDEMLİ DANIŞMANIYDI

Sık sık Türkiye ve Kürdistan'a giderek gelişmeleri yerinde gözlemleyen Phillips, akademik kimliğinin yanısıra, ABD eski başkanlarında Clionton ve Bush ile Başkan Obama hükümetlerinde de Dışişleri Bakanlığı kıdemli danışmanları arasında yer almıştı.

ABD yönetiminin Kürtler’le işbirliği yapmasını savunan Phillips, son zamanlarda ABD medyasında yazdığı yazılar ve konferanslarda yaptığı konuşmalarda, Obama yönetimin PYD ile temas kurmasını, PKK'nın "terör listesi”nden çıkarılmasını ve Kürdistan Bölgesi'nin bağımsızlık ilan etmesini savunuyor.