BIST 9.719
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.422,95
HABER /  GÜNCEL

Kürt ajan anlattı hendekleri PKK'ya kazdıran ülke

Batı medyasının 'Kürdistan'ın James Bond'u' dediği Kürt ajan İbrahim Gabari, hendekleri PKK'ya İran'ın kazdırdığını iddia etti.

Abone ol

Molla Mustafa Barzani’yi Irak Muhaberatı'nın suikastından kurtardı, Hafız Esed ile Iraklı Kürtleri görüştürdü. Aile kökeni Turkiye'den. Kendisi Suriye asıllı, Irak vatandaşı...

Batı medyasının 'Kürdistan'ın James Bond'u' dediği İbrahim Gabari ile yaşadığı Erbil'de ilginç hayat hikayesini ve bölgedeki gelişmeleri El Cezire'ye anlattı.

ESKİ AJAN GÖZÜYLE BÖLGEDEKİ GELİŞMELER

Eski ajan Gabari, şimdilerde KDP'nin dış ilişkiler bürosundaki görevinin yanı sıra, yerel medya organlarında siyasi analist olarak yazılar yazıyor, televizyon programlarına katılıyor.

En çok ele aldığı konu ise Kürt halkının geleceği. PKK’yı ve Abdullah Öcalan’ı gençlik yıllarından beri izleyen Gabari, PKK’nın Türkiye, Irak ve Suriye’deki son stratejisini de eleştiriyor:

PKK MAŞA OLDU

“Ben bir Kürdüm ve halkımın haklarını Türkiye’de, Suriye’de, Irak’ta, her zaman ve her yerde savunurum. Ancak Kürt haklarını savunuyorum bahanesiyle ortaya çıkan ve Kürt halkının asıl düşmanlarından İran ile işbirliği yapan PKK’yı kabul etmem mümkün değil. Türkiye dışı ve hatta bölge dışı güçlerin maşası, işbirlikçisi haline geldiler. PKK, İran ve Rusya’nın maşası oldu”.

KANDİL KİTLEYİ İMRALI'DAN UZAKLAŞTIRIYOR

Gabari’ye göre Kandil, kitleyi İmralı’nın çizdiği yol haritasından uzaklaştırıyor:

“Türk hükumeti Abdulah Öcalan’ı hapisten çıkartırsa işte o zaman akla-kara belli olur. O zaman diyalog ve Kürt halkının gerçek çıkarları için masaya oturanlar ile gençlerimizi İran’ın tetikçisi yapanlar arasındaki fark ortaya çıkar. Halkın Öcalan’a saygısı büyük. Ama Kandildekiler Öcalan’ın yolunda değil, onu etkisiz hale getirmek istiyorlar."

HENDEKLERİ İRAN KAZDIRIYOR

Nusaybin, Şırnak hattındaki operasyonlar nedeniyle Türkiye ve Irak Bölgesel Kürt yönetimi arasındaki sınır kapısının kapandığını hatırlatan Gabari, söz konusu bölgelerde PKK uzantılı grupların silahla şehre inmesinin tesadüf olmadığını düşünüyor:

“Sayın Barzani ile Türk yönetimi ne zaman bir konuda anlaşsa, İran maşası Cemil Bayık ve PKK bir yerlerde harekete geçiyor. Şimdi de bunu Rusya desteği ile yapıyorlar. Irak Kürt Yönetimi ve Ankara arasında petrol ve doğalgazın boru hatları ile Türkiye’ye taşınması konusunda anlaşmalar yapıldığı bir dönemdeyiz. PKK bu enerji hatlarının geçtiği bölgelerde kurtarılmış bölge diyerek olaylar çıkartıyor. Kazılan hendeklerin her biri barış yoluna, Kürt halkının haklarını elde etmesi yoluna konmuş bir engeldir. Hendekleri de İran kazdırıyor."

Kürt muhalifler için karşı istihbarat faaliyeti yürüten Gabari, Irak Muhaberatını Barzani ile olan ilişkisini bu fotoğraf ile kanıtlamıştı.

HDP BAŞARI VE BAŞARISIZLIĞI

Gabari’ye göre Halkların Demokrasi Partisi (HDP)’nin 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde elde ettiği sonuçlar, Kürt halkı için neyin doğru neyin yanlış oluğunu gösteriyor:

“HDP ve liderliği eğer erdemli hareket etseydi, şiddeti destekleyen ve cesaretlendiren tutum takınmasaydı, Türkiyeli Kürt kardeşlerimizi barış dolu, parlak bir gelecek bekliyordu. Ancak HDP, fermanın elinde olmadığını gösterdi. PKK’nın ve emrinde olduğu güçlerin etkisinde.”