BIST 9.453
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.498,62
HABER /  GÜNCEL

Kürdistan artık TBMM'de!

HDP'nin içinde Kürdistan ibaresi geçtiği için basılmayan muhalefet şerhi basılarak tüm milletvekillerine dağıtıldı

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

HDP'nin 2015 yılı bütçe tasarısı için yazdığı muhalefet şerhinde “Kürdistan” ifadeleri geçtiği için TBMM Başkanlığı muhalefet şerhini iade etmişti. HDP’nin şerhinde “Irak Federal Kürdistan Bölgesi”, “Irak Federal Kürdistan Yönetimi” “Rojova Kürdistanı” gibi ifadelerin yanısıra, Kürdistan ifadesinin ne anlama geldiğine dair açıklamalarda da bulunulmuştu.

TBMM Kütüphanesi’nde bulunan Şemseddin Sami’nin 5 ciltlik eserindeki “Kürdistan” ifadesi de alıntılanarak, muhalefet şerhine konulmuştu."Kürdistan” ifadeleri geçtiği için TBMM Başkanlığı muhalefet şerhini iade etmişti. HDP de şerhi aynen geri göndermişti.

Tasarıyı hazırlayan Plan ve Bütçe Komisyonu ile HDP arasında geçen görüşmelerde uzlaşma sağlandı.

Uzlaşmaya göre, HDP'nin muhalefet şerhinde hiçbir değişiklik yapılmayarak, TBMM Başkanlığı tarafından aynen basıldı. Ancak bütçe tasarısının içine konulmadı.

Tasarıdan ayrı olarak da olsa TBMM Başkanlığı ilk defa Kürdistan ifadelerinin geçtiği bir metni basmış oldu.

İki gün önce, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber, HDP'nin bütçe kanunu tasarısı muhalefet şerhindeki "Kürdistan" ibarelerinin çıkarılmasıyla ilgili yazılarına şu ana kadar yanıt gelmediğini belirterek, "Bu değişikliği kendilerinden bekliyoruz" demişti.

HASSASİYET İÇİN UYARMIŞTI

Berber, HDP'nin, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'yla ilgili muhalefet şerhinin, içerisinde "Kürdistan" ibaresinin kullanılması nedeniyle rapora basılmaması ilgili yaptığı açıklamada, geçen yıl da benzer bir tartışmanın yaşandığını hatırlatmış ve Meclis Başkanlığı'nın, kanun tasarı ve teklifleri ile muhalefet şerhlerinin Anayasa ve İçtüzüğe uygun olması konusunda, Komisyon Başkanları ve milletvekillerini gerekli hassasiyetin gösterilmesi konusunda uyardığını kaydetmişti.

Berber, Bu doğrultuda muhalefet şerhinde yer alan ifadeler dolayısıyla HDP'ye bir yazı yazdıklarını ve kullanılan ifadelerin Anayasa'ya ve İçtüzüğe aykırı olduğunu bildirdiklerini söyleyen Berber, "Muhalefet şerhinin yeniden düzenlenerek gönderilmesi durumunda basılması için Meclis Başkanlığı'na ileteceğimizi ifade ettik" demişti.

"UYARILARI DİKKATE ALMAK ZORUNDAYIZ" DEMİŞLERDİ

"Bize şu ana kadar bir düzeltme ve değişiklik gelmedi, bu değişikliği kendilerinden bekliyoruz" diyen Berber, HDP'ye yeni bir yazı yazarak, bütçe görüşmelerinin sonuna kadar şerhin yeniden düzeltilerek gönderilmesi halinde bunu basılması için Meclis Başkanlığı'na iletme imkanlarının olduğunu bildireceklerini kaydetmiş ve  "Meclis Başkanlığı'nın uyarılarını dikkate almak zorundayız" diye konuşmuştu.

HASİP KAPLAN SKANDAL DEMİŞTİ

HDP Şırnak Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Hasip Kaplan da iki gün önce düzenlediği basın toplantısında, muhalefet şerhlerinin basılmamasını "skandal" olarak niteleyerek, Komisyon Başkanı'nın böyle bir yetkisinin olmadığını savunmuştu.

Geçen yıl TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde BDP’nin muhalefet şerhinde yer alan "Kürdistan" ifadesi sert tartışmalara neden olmuştu.

BASILDI VE DAĞITILDI

İnternethaber'in edindiği bilgiye göre, Kürdistan sözcüğünün şerhten çıkarılması için diğer partilerin sergilediği ısrarlı dirence rağmen HDP bu ibareyi şerhten çıkarmadı ve muhalefet şerhi HDP'nin verdiği şekilde, dün gece saat 02.00'de basılarak bu sabah milletvekillerine dağıtıldı. 

Konuyla ilgili internethaber'den Nesrin Yılmaz'a konuşan Adil Zozani şunları söyledi:

KÜRDİSTAN ALERJİSİ SONLANDI


"Mecliste grubu bulunan partilerin Kürdistan'ın tarihsel gerçekliğine olan allerjisinin sonlanmış olması memnuniyet vericidir. Kürdistan'ı artık Meclis kayıtlarından çıkarma girişiminin son bulmuş olması önemli bir gelişmedir.