BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.326,17
HABER /  GÜNCEL

Kurbanlık alacaklara fiyat müjdesi

Tarım Bakanı Mehdi Eker Kurban Bayramı öncesi et fiyatlarıyla ilgili güzel haber verdi.

Abone ol

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kurbanlık et fiyatlarının küçükbaş ve büyükbaş hayvanda kilogram başına bugün düne göre 0,5 ile 1 lira düşerek, ortalama kilogram fiyatının 10-10,5 lira olduğunu söyledi.

Kanal 24 televizyonunda bir programa katılan Bakan Eker, ''Kurbanlık et fiyatları küçükbaş ve büyükbaş hayvanda bugün Türkiye genelinde düne göre kilogram başına 0,5 lira ile 1 lira arasında düştü. Ortalama kilogram fiyatı 10-10,5 lira seviyesinde seyrediyor. Özel olarak yetiştirilmiş kurbanlıklarda fiyat biraz değişiyor, bu fiyat normal'' dedi.

Türkiye'de ilk kez kurbanlık hayvan ithal edildiği, kurban ihtiyacından dolayı kurbanlık hayvan ithalinin yapıldığı yönünde haberler çıktığını, bunun doğru olmadığını belirten Eker, Türkiye genelinde kurbanlık hayvan sıkıntısı bulunmadığını, Trakya Bölgesi'ne kurbanlık hayvan ithalatının sebebinin başka olduğunu kaydetti.

TRAKYA'YA HAYVAN İTHALATININ NEDENİ

Trakya Bölgesine ihtiyaçtan değil, şap hastalığının bu bölgeye girmesini engellemek için bu bölgeye mahsus kurban ithalatı yaptıklarını vurgulayan Eker, ''İstanbul'un Avrupa yakasındaki tüketici zarar görmesin diye bu bölgeye mahsus hayvan ithalatı yaptık. Şap hastalığı olmayan ülkelerden kurbanlık hayvan ithalat yaptık'' diye konuştu.

YILLIK TÜKETİMİN YÜZDE 10'U ÜÇ GÜNDE KESİLECEK

Bakan Eker, ''Bu yıl da her yıl olduğu gibi 500-600 bin büyükbaş, 2 milyon küçükbaş hayvan kurban edilmesini bekliyoruz. Türkiye'nin toplam et tüketiminin yaklaşık yüzde 10'u Kurban Bayramı'nda kesiliyor. Bu büyük bir organizasyon gerektiriyor, 72-73 milyon nüfusun bir yıllık tüketiminin yüzde 10'unu üç günde yapıyorsunuz, bu ayrı bir organizasyon'' diye konuştu.

BÜYÜKBAŞ VE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN İTHALATI

Programda Türkiye'nin büyükbaş ve küçükbaş hayvan ithalatına da değinen Eker, ''Avustralya'dan, Avrupa Birliğine üye Bulgaristan ve Yunanistan'dan koyun, Uruguay, Latin Amerika'dan ve bazı Avrupa ülkelerinden sığır ithal ediyoruz'' diye konuştu.

İthalatta hayvanın ithal edildiği ülkede şap hastalığı olmamasına, nereden ithal edilirsen edilsin öncelikle sağlık şartlarına baktıklarına dikkati çeken Eker, şunları söyledi:
''Hatta bu konuda AB ile karşı karşıya geliyoruz. Fransa ve İngiltere gibi bazı Avrupa ülkelerinden almıyoruz. Bazı hastalıkların ithalatın yapıldığı ülkede olmaması gerekiyor. Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı her ülkeyle ilgili hayvan hastalıkları raporunu yayınlıyor. Canlı hayvan ya da et ithal edeceğimiz zaman önce o raporlara bakıyoruz. Bu yüzden vatandaşlarımız güvenle et alabilir ve kurban kesebilirler.'