BIST 8.990
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.297,55
HABER /  SPOR

Kulüpler resmen paraya boğulacak

Futbol Federasyonu tarafından dün yapılan yayın ihalesi sonunda Süper Lig için belirlenen yıllık 321 milyon dolarlık gelir kulüpleri uçuracak.

Abone ol

Mayıs ayında sona erecek eski ihalede yıllık 167 milyon dolarlık bir pastayı bölüşen kulüplerin gelirleri ikiye katlanırken, kazanacakları puanların önemi de bir o kadar arttı.

Sezon sonunda toplayacakları puanlara göre 144 milyon 450 bin dolarlık performans gelirinden pay almaya çalışacak kulüpler ortalama 170 bin dolara gelen her puan için kıyasıya bir mücadele içine girecekler.

KULÜPLERE 6 MİLYON DOLAR

Yıllık 321 milyon dolarlık gelir şu an uygulanmakta olan dağıtım kriterlerine göre şöyle dağılacak: Şampiyon olan takımlar şampiyonluk başına 666 bin 226’şar dolar alacak. Bu miktar genel gelirin yüzde 11’i yani 35 milyon 310 bin dolar olacak.

Pastanın yüzde 35’i 18 takıma eşit dağılacak. Kulüp başına düşen miktar 6 milyon 240 bin dolar şeklinde gerçekleşecek.

Genel toplamın yüzde 45’i olan 144 bin 450 dolar kazanılan puana göre dağılacak. Yüzde 9’luk yani 28 milyon 890 bin dolarlık kısım sezonu ilk altı sırada bitiren takımlara 4 milyon 815’er bin dolar olarak bölüştürülecek.

GÜVEN İŞARETİ

Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, yayın ihalesini Türk futbolunun son 25 yılda yaşadığı ilerlemelerde yeni ve büyük bir adım olarak gördüklerini vurguladı. Özgener, “Türk futboluyla ilgili çok sözler söyleniyor, tenkitler birçok kez amacını aşıyor, ancak rakamlar daha farklı bir gerçeği işaret ediyor. Türk futboluna ait tüm rakamsal değerler çok istikrarlı bir büyüme içinde. Bu ihale de dahil birçok konuda, global krize rağmen tarihin en büyük yükselişlerini görüyoruz. Biz tüm bu büyüme rakamlarını Türk futbol ailesine olan güvenin bir tecellisi olarak görüyoruz” dedi. 

BAŞ AKTÖR YILDIRIM
 
Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, yayın ihalesinin Türk Futbolu adına çok yararlı sonuçlandığını söyledi. Mosturoğlu, kaynakların büyütülmesi açısından kulüplere önümüzdeki dört yıl için büyük bir maddi imkan sağlandığını belirtti, “İhalenin baş aktörlerinden birisi de başkanımız Aziz Yıldırım’dır. Kendisi fiyatın bu mertebelerde olacağını altı ay önce açıklamıştı. Kendisine bir teşekkür edilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. Kulüplerin bundan sonra bu gelirleri kullanırken çok dikkatli davranmaları gerektiğini kaydeden Şekip Mosturoğlu, “Bundan sonraki adımın UEFA’nın belirlediği mali kriterlerin yerine getirilmesidir” diye konuştu.

İHALE SONUCUNA KİM NE DEDİ?
DİĞER SAYFADA...


[PAGE]



BU RAKAMLAR CESARET İŞİ

Galatasaray Başkanı Adnan Polat, bu rakamlara çıkmanın bir cesaret işi olduğunu, yayıncı kuruluşu kutladığını söyledi. Polat, “İhale bizim daha önce öngördüğümüz fiyatlarda sonuçlandı. Digitürk ciddi yatırımlar yaptı. Devam etmeleri bizce daha hayırlı oldu. Emeği geçenleri kutluyorum. Şunu belirtmeden geçemeyeceğim; Fenerbahçe ile Galatasaray rekabetinin yarattığ ilgi de, - bunda Beşiktaş’ın da katkısı var tabii - pastanın büyümesinde önemli rol oynadı. Bu paralar kulüplere çok iyi gelecek. Herkes finansal sıkıntı çekiyor. UEFA kriterleri demoklesin kılıcı gibi üzerimizde duruyor. Bu parayı düzgün kullanmak lazım” dedi.

ÇOK İYİ BİR İŞ ÇIKARDILAR

Beşiktaş’ın, Mali İşlerden Sorumlu Asbaşkanı Ertunç Soğancıoğlu, dün gerçekleştirilen Süper Lig yayın haklarının ihalesinin ardından bütün katılımcıları kutladığı açıkladı. Soğancıoğlu yaptığı açıklamada, “Başta Türkiye Futbol Federasyonu olmak üzere Digitürk ile Türk Telekom’u tebrik ediyorum. Türk futbolu yıllık olarak 321 milyon eder mi diye soracak olursanız, demek ki ediyormuş ki bu kadar parayı vermeyi göze aldılar. Digitürk hesabını ve kitabını çok iyi yapan bir kuruluş. Yıllardır bu işi yapıyor. İhalenin ardından ne kadar sevindiklerini herkes gördü. Türkiye Futbol Federasyonu gerçekten çok iyi bir iş çıkardı. Türk futbolu açısından da çok önemli bir ihale oldu” ifadelerini kullandı.

BU RAKAMI BEKLİYORDUK

Trabzonspor Futbol Şube Sorumlusu İhsan Alioğlu, yayın ihalesindeki rakamın 321 milyon dolar seviyesine ulaşmasının beklenen bir sonuç olduğunu belirtti.

Alioğlu, “Turkcell Süper Ligi, Avrupa’nın en kaliteli ligleri arasında 6. sırada yer alıyor. Böyle bir durumda yayın ihalesindeki rakamın da Avrupa ligleriyle yarış edebilecek seviyeye gelmesini beklemek yöneticiler için oldukça normal. Buradan gelecek parayla kulüpler çok daha kaliteli ve akılcı transferler yapabileceklerdir. Yani ligin kalitesi daha da artacaktır. Ancak bu pastadan yüksek pay almak isteyen kulüpler umarım yoğun bir borçlanma politikası içerisine girmez. Böyle bir durum geri dönülmez sonuçlar ortaya çıkabilir” diye konuştu.

YENİ ŞAMPİYONLAR PARASI

F.Bahçe (17) 11.325.842 Dolar
G.Saray (17) 11.325.842 Dolar
Beşiktaş (13) 8.660.938 Dolar
Trabzon (6) 3.997.356 Dolar