BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,71
ALTIN 2.478,04
HABER /  GÜNCEL

Kullandığınız ilaca dikkat!

Sık sık başvurduğunuz ilaçla tedavinin size kilo aldırabileceğini düşündünüz mü hiç? İşte şüpheliler listesi...

Abone ol

Geçtiğimiz günlerde Pittsburgh üniversitesi yetkililerinin yürüttüğü araştırmanın sonuçlarına göre, sık sık başvurduğumuz ilaçla tedavi, kilo alımına neden olabiliyor. 

Antidepresanlar

Kilo kaybını engelleyen ilaçların başında antidepresan ilaçlar geliyor. Bu tarz ilaçlarda, yan etki olarak kullanım sonrası kişide iştahın artması gözleniyor. Bu tarz ilaçları kullananlarda, anksiyetenin olumsuz etkilerini hafifletmek adına her şeyi haddinden fazla ciddiye almama durumu gelişiyor. Antidepresan ilaç kullananlar, böylece ne yediklerini ya da teraziye çıktıkları zaman karşılaştıkları kilo değerini de ciddiye almayabiliyor. Peki bu durum karşısında ne yapabilirler? Her şeyden önce ilaç kullanımına kulaktan dolma bilgilerle değil, önce bir doktorla yüzyüze görüştükten sonra başlamalılar. Eğer halihazırda kullandıkları antidepresanın iştah artırıcı bir etki yarattığını düşünüyorlarsa, yine doktorlarıyla kafa kafaya verip iştah üzerinde daha az etki bırakan bir başka antidepresana geçiş yapabilirler.

Ağrı kesici ilaçlar

İştah uyaran bir başka ilaç grubu da NSAIDS ( Non-steroidal anti-inflammatory drugs ) olarak adlandırılan ve ağrı kesicilerden oluşan bir grup. Aspirin, ibuprofen ve naproksen gibi daha çok eklem ağrısı ve artrite karşı kullanılan ve kullanım sonrası mide iltihabı veya ufak çaplı gastrite neden olan ilaçlar, bu gruptaki ilaçlara birkaç örnek. Kişide kullanım sonrası midede oluşan kötü hissiyatı bertaraf etmek için çoğunlukla yemek yeme yoluna gidiliyor. Bu yüzden, doktorlar bu grup ilaçları yan etkilerinin daha az hissedilmesi için yemekle birlikte alınmasını tavsiye ediyor. Bu tarz ağrı kesicileri alırken midenizdeki asit seviyesini dengeleyecek ek bir ilaç da kullanabilirsiniz. Ama tabii doktorunuza danışmadan değil...

İnsülin tedavisi

İnsülin tedavisi gören tip 2 diyabet hastalarının bazıları ani kilo aldığında insülin dozunda da ister istemez artışa gidiliyor. İnsülinin yan etkilerinden biri de kilo alımına neden olabiliyor olması. Bu sorunun en basit çözümü ise şeker tüketiminin minimuma indirilmesi. Daha az şeker tüketmek demek, onu vücutta kontrol etmek için daha az insüline ihtiyaç duyulacak olması demek...

Diüretik ilaçlar

Kan basıncını düşürmek için vücutta tutulan fazla sıvıyı uzaklaştırmak, idrar söktürmek için kullanılan diüretik ilaçlarla daha çok tansiyon, kalp sorunlarında karşılaşıyoruz. Bu ilaçlar kişide susama hissi yaratıyor ki biliyorsunuz bunun aynı zamanda iştah artırıcı bir etkisi olabiliyor. Soluğu buzdolabının başında alan insan beyni, susama ve acıkma duygusunu tam olarak ayırt edemiyor. Peki diüretik ilaç kullananlar bu yanılgıya düşmemek için ne yapabilirler? Böylesi durumlara karşı düşük karbonhidratlı bir protein içeceğine istedikleri an kolayca ulaşabiliyor olmaları tavsiye ediliyor.