BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,90
ALTIN 2.426,33
HABER /  GÜNCEL

Kulak sağlığı ihmale gelmez!

Havuz ve deniz suları, enfeksiyon riski yönünden sıkıntılı bir tatil yaşatabilir.

Abone ol
Havuz ve deniz suları, enfeksiyon riski yönünden sıkıntılı bir tatil yaşatabilir. İşte yaz döneminde kulak sağlığınız için dikkat etmeniz gereken noktalar…

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Oray Karaçaylı, “dış kulak yolu enfeksiyonları ve tedavisi” hakkında bilgi verdi:

Enfeksiyon Gelişiminde Etkili Olan Faktörler
 
Genetik  faktörler: Aşırı cerumen (kulak kiri) oluşumu, dış kulak kanalı dar ve ya dış kulak kanalına doğru büyümüş iyi huylu tümör varlığı, cilt problemleri (egzama, sedef hastalığ.) varlığı olarak sayılabilir.
 
Çevresel faktörler: Isı, nem, yüzme olarak sayılabilir. Kulağın Ph’ı 4-5 civarındadır. Sayılan faktörler Ph’da değişikliğe yol açarak enfeksiyona eğilim yaratır.
 
Travmatik faktörler: Dış kulak yolunu temizlerken keskin sivri yabancı cisimlerle, tırnakla ve pamuklu çubuklarla yapılacak müdahaleler cildin bütünlüğünün bozulmasına neden olabilir ve enfeksiyon gelişimine zemin hazırlar.
 
Kulağa su kaçması enfeksiyona neden olabilir
 
Hastalığın oluşumunda; bakteri, mantar ve virüsler etken olabilir. Özellikle yaz aylarında görülür. Çünkü uzun süre suda kalma, nem ve ısı artışı bu mevsimde olur. Kulağa su kaçmasıyla beraber; bakteri ve mantarlar  kulağa girer ve uygun zemin varsa enfeksiyona neden olur. Uzun süreli ve sık su teması en önemli hazırlayıcı faktördür. En önemli etken lokal travmadır.

Bulgular:
1- Çene hareketleri ve dokunmakla  kulak ve çevresinde ağrı ve kaşıntı
2- Sarı veya yeşil renkli akıntı
3- Kulakta dolgunluk hissi
4-İşitme kaybı
 
Ne yapmalıyız?

Önemli olan kulağın doğal dengesini korumak ve devamını sağlamaktır.
Kulağın suyunu almak ve kurutmak için pamuklu çubuk, papix ve benzeri objeler kullanmaktan sakınmalıdır.

Kulak tıkacı uzun süreli kullanılmamalıdır

Senede 2-3 atak dış kulak yolu enfeksiyonu olunuyorsa kulak tıkacı uzun süreli olmamak üzere kullanılabilir.

Kulağa sabun, banyo köpüğü ve şampuan kaçmamasına özen gösterilmelidir.
Girilecek havuzun ve suyun temizliğine dikkat edilmeli, mümkünse dezenfeksiyonu konusunda hassas olunmalıdır.(TSE göre havuz suyunda en az 0.6 ppm ,en çok 1.5 ppm kalıntı klor ve eşdeğeri kimyasal madde bulunmalıdır) İdeal Ph 7.2-7.6 arasında olmalıdır.
 
Kulağa su kaçtığında yapılması gerekenler...
 
Öncelikle başınızı sallayın. Suyun kaçtığı kulak aşağıda olacak şekilde başınızı yan çevirin ve biraz bekleyin. Gelen suyu temiz bir mendil veya havlu kullanarak alın. Hala rahatlamadıysanız saç kurutma makinesini sıcaklığını düşük ayarda tutarak kulağa en az 50-60 cm mesafeden kulağa doğru tutarak suyu  kurutmaya çalışın. Suyla teması kestiğiniz halde şikayetleriniz devam ediyorsa  KBB hekimine  başvurmak en doğrusu olacaktır.