BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Krizle boğuşan Rusya tarihinde bir ilk!

Ekonomik krizle boğuşan Rusya tarihinde bir ilk yaşandı. Rusya Merkez Bankası ilk kez bir bankanın kurtarılması için harekete geçti.

Abone ol

RUSYA Merkez Bankası, Trust Bank'ın iflasını önlemek için 530 milyon dolara kadar kaynak sağlayacağını açıkladı.

Rusya ruble krizi başladığından bu yana ilk kez bir bankayı kurtarmak zorunda kaldı. Rusya Merkez Bankası, ülkenin orta ölçekli bankalarından Trust Bank'ın iflas etmesini önlemek için 30 milyar rubleye, yani yaklaşık 530 milyon dolara kadar kaynak sağlayacağını açıkladı. Açıklamada, Trust Bank'ın yönetiminin de, yardım operasyonunu yürüten devlet kurumu olan Mevduat Sigorta Ajansı’nın kontrolüne geçeceği belirtildi. Geçen hafta Rusya, bankacılık sektörünün 1 trilyon rubleye kadar sermayelendirilmesi kararını almıştı.

KREDİ BAŞVURULARINI DURDURDU

Sberbank, konut kredisi faiz oranını yüzde 16'ya yükseltirken, otomobil kredisi başvurularını durdurduğu iddiası Rusya'da şok etkisi yarattı.

Banka ise bu iddiayı yalanladı. Reuters'a bilgi veren bankanın finansal işlerinden sorumlu yöneticisi Alexander Morozov, "Bireysel müşterilerimizin kredilerinin askıya alındığına dair bilgi doğru değil" dedi.

Rusya'nın devlet kuruluşu statüsündeki bankası "Sberbank", konut kredisi faiz oranını yüzde 16'ya yükseltirken, otomobil kredisi başvurularını şubat ayına kadar durdurduğunu açıkladığı iddia edildi. Sberbank'tan yapılan açıklamada, otomobil ve konut inşaat kredisi başvurularının bugün itibariyle kabul edilmeyeceği belirtildiği ifade edilirken bankadan "İnterfax" haber ajansına yapılan diğer açıklamada ise ipotekli konut kredisi yıllık faizlerinin yaklaşık 2 puan artırılarak yüzde 16'ya çıkarıldığı belirtildi.


rusya.jpg
RUSLAR İNGİLTERE'YE KAÇIYOR 

Rekor sayıda Rus zengin, anavatanlarındaki ekonomik görünümün kötüye gitmesiyle İngiltere’ye yönelmeye başladı. Financial Times'ın haberine göre bu yıl İngiltere’den "yatırımcı vizesi" alan Rus sayısı yüzde 69 arttı. Yatırımcı vizesi 1 ila 10 milyon sterlinlik devlet tahvili alan AB dışı yatırımcılara kısa yoldan oturma izni ve vatandaşlık hakkı sağlıyor. Yılın ilk dokuz ayında, 162 Rus’a bu vizeden verildi. Petrol fiyatlarındaki düşüş batının uyguladığı yaptırımlar ve rublenin değer kaybı sermayenin ülkeden uçmasına neden oldu. Rus toplumunun en güçlü ve en zenginleri de çeşitli davalarla zor günler geçirdi.