BIST 9.805
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.429,85
HABER /  EKONOMİ

Krizi fırsata çeviren tek sektör

Tüm sektörlerde ihracaat yüzde 28 düşerken, bir sektörde tam tersi oranda artış oldu.

Abone ol

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, zeytincilikteki olumlu gelişmelerin sevindirici olduğunu belirterek, ''ekonomik mali kriz nedeniyle tüm sektörlerde ihracat yüzde 28 düşerken, zeytinyağında ise aynı oranda artış gerçekleştirildi'' dedi.

Tan, Doğu Akdeniz Zeytin Birliğinin (DAZB) düzenlediği ''Budama Kursu''na katılmak üzere geldiği Adana'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünyada en kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretimine uygun ülke olduğunu söyledi.

Zeytin ağacının anavatanının Türkiye olduğunu ve binlerce yıldır bu alanda faaliyet gösterildiğini belirten Tan, ''Zeytin üretiminin dünyaya Doğu Akdeniz ve Güneydoğu'dan yayıldığı söylenir'' dedi.

Tan, Türkiye'de her yıl ortalama 5 milyon zeytin fidanı dikimi yapıldığını ifade ederek, son 5 yıldaki atılımlarla ağaç sayısının 150 milyona yaklaştığına dikkati çekti.

Türkiye'de geçen yılki zeytin yağı üretiminin 160 bin ton olduğunu bunun 70 bin tonunun iç tüketime sunulduğunu hatırlatan Tan, 17-18 bin tonunun ihraç edildiğini, kalan bölümün ise bu yıla stok olarak devredildiğini bildirdi.

Türkiye'nin ekonomik mali kriz ortamında olduğunu ve bütün sektörlerde ihracat rakamlarının yüzde 28'lere varan oranlarda düştüğünü anlatan Tan, şunları kaydetti:

''Geçen yıl kriz olmamasına karşın sektörde ihracat rakamları düşüktü ve yaklaşık 17-18 bin ton olarak gerçekleşmişti. Bu yıl kriz olmasına karşın ihracat rakamları, 1 Kasımda başlayan yeni sezonun 3 aylık döneminde arttı. İhracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artış gerçekleşti. Bu kutsal ürün kendinden beklenmeyen performansı zor koşullarda da fazlasıyla gösterdi.''

8 MİLYON KİŞİYİ BESLİYOR

Türkiye'de, 400 bin ailenin faaliyet alanını zeytinciliğin oluşturduğunu ifade eden Tan, ''8 milyon kişinin doğrudan ve dolaylı geçim kaynağı olan sektör devlet tarafından desteklenmeli'' dedi.

Sektörün ticareti ilgilendiren bölümünün gelişmelerden memnun olmasına karşın üreticilere yansımasının farklı gözlendiğini ifade eden Tan, şöyle devam etti:

''Çünkü, üreticinin satış fiyatları geçen yıla göre yüzde 5-10 arasında geriledi. Zeytinciliğin sabır ve özveri isteyen bir uğraş olmasının yanında sağlıklı beslenme ve yaşam açısından da önemi dikkate alınarak devlet tarafından desteklenmesi gereklidir.

Avrupa ülkelerindeki prim uygulamaları bizim üreticimize de sağlanmalıdır. Ancak, geçen yıl kilogram başına 21 kuruş olan destekleme primleri tüm ürünlerde olduğu gibi zeytinde de yüzde 10 düşürüldü. Bu rakam çok yetersiz. Bu tür gelişmeler hızlı gelişim gösteren sektörün önünü keser. Üreticiler üretimi artırmak istiyor. Bunun için de desteklerin kısılması yönündeki uygulamalar yerine artırılması sağlanmalıdır.''