BIST 9.670
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.494,38
HABER /  GÜNCEL

Kritik ziyarette flaş talep! Masada dikkat çeken ayrıntı...

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın sürpriz ziyaretinin arkasından S-400 talebi çıktı. Afrin’deki hainleri vurmaya hazırlanan Türkiye Rusya’dan, hava operasyonlarının güvenliği için Lazkiye ve Hmeymim’deki S400 hava savunma sistemlerinin kapatılmasını istedi.

Abone ol

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT müsteşarı Hakan Fidan’la birlikte Rus Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov ile görüşmek üzere Moskova’ya gitmişti. Sürpriz ziyaretin Afrin operasyonu öncesi mutabakat arayışı olduğu ve Türkiye'nin Rusya'dan Suriye'deki S,400 füze sistemlerini Afrin operasyonu boyunca kapalı tutmasının istendiği öğrenildi.

TSK'nın web sitesinde yapılan açıklamada heyetin öncelikle Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile bir araya geldikleri belirtildi. Görüşmede Rus tarafıyla, “bölgesel güvenlik konuları, Suriye’deki son gelişmeler ve Astana/Cenevre süreci ele alındı.

S-400'LERİ KAPAMA TALEBİ: Akşam gazetesinin haberine göre ise Afrin operasyonuyla ilgili Moskova hattıyla diplomatik görüşmelere de devam eden Ankara, operasyon öncesi Rusya’nın Lazkiye ve Hmeymim üslerindeki S-400 hava savunma sistemlerini geçici olarak kapatmasını istedi.

Rusya'daki kritik görüşmede Türk heyetinin masasında bölge haritaları da dikkat çekti.

HAVA SAHASI TALEBİ

Hürriyet'in haberine göre ise Orgeneral Akar’ın, Rus mevkidaşıyla görüşmesinde olası Afrin operasyonunda Suriye hava sahasını kullanma talebini gündeme getirdiği öğrenildi. TSK’nın, Özgür Suriye Ordusu’yla (ÖSO) birlikte Afrin’e yapılacak operasyon planlarında hava sahasının kullanılarak bölgedeki PYD/YPG mevzilerinin savaş uçaklarıyla bombalanmasının gerekliliği vurgulanıyor. Güvenlik kaynakları, Fırat Kalkanı Harekâtı’nın yapıldığı sahaya göre daha dağlık bir alan olan Afrin bölgesine hava operasyonlarının şart olduğu görüşünde. 

ARAZİ BİLGİLERİYLE

Orgeneral Akar ve MİT Müsteşarı Fidan’ın Moskova’da muhataplarıyla yaptıkları görüşmelerde Türk güvenlik birimlerinin gerek yerel kaynaklar, gerekse insansız hava araçları ve diğer teknik donanımlarla Afrin bölgesinde PYD/YPG güçlerinin arazideki hareketlilikleri, bulundukları yerler ve Türkiye’nın sınır güvenliğini tehdit edecek silahlanmalarını içeren istihbarat dosyalarından bilgiler aktardıkları da öğrenildi.