BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,97
ALTIN 2.416,28
HABER /  DÜNYA

Kritik zirvede İran'a çok sert sözler

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan ziyaretinde İran'a yönelik söylenen sözler damga vurdu. Kral Selman, İran'ı küresel terörün bayrağını taşımakla suçladı.

Abone ol

İlk yurt dışı ziyaretini Suudi Arabistan’a gerçekleştiren ABD Başkanı Donald Trump, terörle mücadele için birlikte çağrısında bulunduğu bir konuşma yaptı. Trump, konuşmasında 'radikal İslamcı terörizm' ifadesini kullanmaktan kaçınırken, terör örgütü DEAŞ'ın petrol satışlarının engellenmesi gerektiğini söyledi.

Trump Suudi Arabistan ziyaretinde, bölgeye kimseye ders vermek için gelmediğini söyleyerek, Ortadoğu'nun doğal güzellikleri bakımından zengin ve küresel ticaretin de en büyük merkezleri arasında yer aldığını söyledi. Müslüman ülkelerin DEAŞ ile mücadelede öncülük etmesi gerektiğini de belirten Trump, "Ortadoğulu milletler kendileri yerine ABD kuvvetlerinin düşmanlarını ezmesini beklememelidir" diye konuştu.

Trump, Suudi Arabistan’la yapılan askeri anlaşmalara da değindi. ABD Başkanı, "Suudi dostlarımızın, harika Amerikan savunma şirketleriyle kazançlı anlaşmalar yapmalarına yardım edeceğiz," sözü verdi.

TERÖRÜ, İSLAM’LA BAĞDAŞTIRAN İFADEYİ KULLANMADI

Trump, Batılı siyasetçiler tarafından sıklıkla kullanılan ve kendisinin de yakın zamanda yemin töreninde sarf etmiş olduğu "radikal İslamcı terörizm" ifadesini Suudi Arabistan’da kullanmadı. Trump, "terörle mücadelenin, inançlar arası bir çatışma değil, iyi ile kötü arasında bir mücadele olduğunu" söyledi.

Suudi Kralı Selman da etkinlikte yaptığı konuşmada, "Cinayet işlemenin onuru olamaz. İslamiyet, barış ve hoşgörü dinidir," vurgusu yaptı. ABD hükümeti ile Körfez Arap ülkelerinin, terörle mücadeleyle ilgili hususlarda uzlaştıkları bildirildi.

KRAL, İRAN'I TOPA TUTTU

Kral Selman, ABD Başkanı Donald Trump'ın yanı sıra 50'den fazla ülke lideri ile heyetinin katılımıyla Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen ABD-Arap ve İslam Ülkeleri Zirvesi açılış konuşmasında, İran rejimine sert ifadeler yönelterek, "İran rejimi, Humeyni devriminden bu yana küresel terörizm bayrağını taşıyor. Bizim iyi niyetle sunduğumuz iyi komşuluk ilişkileri ile ilgili girişimlerimizi reddetti. Bu iyi niyetlerimize karşı bölgede yayılmacı politikalar ve terör eylemleri gerçekleştirerek cevap verdi. Uluslararası hukuk ve iyi niyet ilişkilerini çiğneyerek komşu ülkelerinin içişlerine müdahale etti." ifadelerini kullandı.

İran halkıyla hiçbir sorunlarının olmadığını ve halkı saygı ile andıklarını dile getiren Kral Selman, Suudi Arabistan'ın politikasına yönelik İran rejiminin yaklaşımına dikkati çekerek, "Suskunluğumuzu zayıflık, hikmetimizi ise geri adım olarak algıladı." dedi.