25 Mayıs 2012
Piyasalar
  • IMKB54.885
  • Euro2,3075
  • Dolar1,8445
  • Altın619,22
  • İstanbul
    21°C

     
  • Ankara
    20°C

     
  • İzmir
    21°C

     

GÜNDEM

12 Ekim 2011 Çarşamba 16:521 Yorum4289 okunma

AB'nin Türkiye'ye ilişkin İlerme Raporu yayımlandı... İşte ayrıntılar...


REKLAM
REKLAM

2011 İlerleme Raporu'nu yayımlayan AB Komisyonu, Türkiye'nin, sivillerin ordu üzerindeki kontrolü ve yargı reformu konusunda olumlu adımlar attığını ancak ifade ve basın özgürlüğü konusundaki sıkıntıların sürdüğünü belirtti.

AB ilerleme raporunda Türkiye'nin ordu üzerinde sivil denetim konusunda ''iyi ilerleme kaydettiği'' vurgulandı.

AB Komisyonu'nun yayımladığı raporda, önceki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının emekliliklerini istemeleri üzerine yeni atamaların hızla yapılması övgü aldı.

Raporda, ''Ağustos 2011'deki YAŞ toplantısı öncesinde Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanlarıyla birlikte emekliliğini istedi. YAŞ toplantısında yeni komutanlarının geciktirilmeden atanmaları, hükümetin üst düzey komutanların atanmasını kontrol ettiğini doğruladı'' ifadesi kullanıldı.                                             

Rapora ilk tepki Bağış'tan
AB'nin İlerleme Raporu AB Bakanı Egemen Bağış'ı tatmin etmedi... İşte Bağış'ın sert sözleri... Ayrıntılar için TIKLAYIN

AB raporunda, sivillerin ordu üzerindeki kontrolünde müspet ilerlemeler sıralanırken, ''Genel olarak güvenlik güçleri üzerindeki sivil denetim prensibinin güçlendirilmesinde iyi ilerleme sağlandı. Ağustos 2011 YAŞ toplantısı, silahlı kuvvetler üzerinde daha güçlü sivil denetim yönünde atılmış bir adımdır. Askeri harcamalar üzerinde sivil gözetim güçlendirildi ve Milli Güvenlik Stratejisi gözden geçirildi. Buna ilaveten YAŞ kararları sivil yargının incelemesine açıldı'' denildi.

İlerleme raporunda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yetkilerini aşan siyasi konulara doğrudan ya da dolaylı müdahale girişimi vakalarının azaldığı da ifade edildi.

SİVİL KONTROL SINIRLI ELEŞTİRİSİ

Raporda ordunun sivil kontrol kapsamında Türkiye'ye yönelik eleştiriler arasında ise YAŞ'ın yapısı ve yetkilerinin değiştirilmemesi, terfi ve atamalarda sivil kontrolün sınırlı kalması, İçişleri ve Milli Savunma bakanlıklarının jandarma üzerindeki yetkisinin sınırlı kalması, askeri yargının yapısı ve görev alanının gözden geçirilmemesi, YAŞ kararlarının ve diğer askeri makamların kariyer yönetimiyle ilgili kararlarının yargı denetimine yeterince açılmaması, TSK Güçlendirme Vakfı'nın Sayıştay denetimine açılmaması, orduya siyasete müdahale alanı bırakan TSK İç Hizmet Kanunu'nun değiştirilmemesi, Genelkurmay'ın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmaması, orta öğrenimde milli güvenlik derslerinin subaylar tarafından verilmesi ve TSK'nın medya kuruluşlarına seçici akreditasyon uygulamasını sürdürmesi sıralandı.

YENİ ANAYASA ÇAĞRISI

İlerleme raporunda, 12 Eylül referandumuyla kabul edilen anayasa paketinin özellikle yargıda standartları yükselttiği belirtilerek, ''Yeni anayasa, demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve azınlık haklarına saygıyı güvence altına alan kurumların istikrarını güçlendirecek ve aralarında Kürt meselesinin de bulunduğu köklü sorunların çözülmesini sağlayacaktır. Hükümet ve muhalefet, özgürlükleri merkezine alan yeni anayasa için çalışma konusunda taahhütte bulundular. Anayasanın hazırlanması sürecinde tüm siyasi partiler ve sivil toplum dahil en geniş istişarelerin gerçekleştirilmesinin güvence altına alınmasına azami dikkat edilmelidir'' ifadesi kullanıldı.

ERGENEKON DAVASI

Raporda Ergenekon davası ve darbe planlarına yönelik diğer soruşturmaların ''Türkiye açısından demokrasiye karşı işlendiği iddia edilen suçlara ışık tutmak ve hukukun üstünlüğüyle demokratik kurumların uygun işleyişine güveni artırmak için fırsat kalmaya devam ettiği'' kaydedildi.

Bununla birlikte raporda sözkonusu soruşturmaların yürütülmesiyle ilgili endişelerin bulunduğu, savunma hakkının riske edildiği, savcıların ve mahkemelerin kamuoyunu bilgilendirme mekanizmalarına sahip olmadığı gibi sorunlar nedeniyle kamoyunda süren davaların meşruiyetiyle ilgili endişelere neden olduğu dile getirildi.

CUMHURBAŞKANI GÜL'E ÖVGÜ

AB Komisyonu'nca hazırlanan raporda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ülkedeki belirgin kutuplaşma atmosferinde ''uzlaştırıcı rolünü sürdürmesi'' nedeniyle övgü aldı.

Raporda Gül'ün Türkiye'nin gündemindeki bazı kilit meseleleri ''yapıcı açıklamalar ve müdahalelerde çözdüğü'' kayda geçirildi.

GÜL'ÜN GÖREV SÜRESİ

AB raporunda Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresinin gelecek yıl mı yoksa 2014 yılında mı sona ereceğinin hala müphem olduğu ifade edildi.

12 Haziran seçimlerinin ardından ilk kez müstakil yapıda AB Bakanlığı oluşturulması ve hükümetten gelen AB katılım sürecine bağlılık yönündeki açıklamaların Türkiye'nin AB kararlılığını teyit ettiği kaydedilen raporda, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da ''bakanlıklar arası çalışmaları daha etkin hale getirmek ve sivil toplumu sürece dahil etmek için çaba göstermesi'' nedeniyle övüldü.

İFADE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Raporda, hassas olarak nitelendirilen meselelerin kamuoyunda açıkça tartışılabilmesine rağmen yüksek sayıda ifade özgürlüğü ihlallerinin ve basın özgürlüğünün pratikte kısıtlanmasının endişe doğurduğu bildirildi.

Gazetecilerin hapse atılmasının ve Ergenekon soruşturması kapsamında yayımlanmamış bir kitap taslağına el konulmasının bu endişeleri güçlendirdiği savunulan raporda, Türkiye'nin ifade ve basın özgürlüğünde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarıyla uyum sağlayabilmek için yasal düzenlemeler yapması gerektiği belirtildi.

İlerleme raporunda ''Türkiye'de ceza yasaları büyük ölçüde sorunlu ve ifade özgürlüğünü orantısız şekilde kısıtlamaya açık. Basın kanunu ve Atatürk'ü koruma kanunu da ifade özgürlüğünü kısıtlamada kullanılıyor'' denilerek Türk Ceza Kanunu'nun 125, 214, 215, 216, 220, 226, 285, 288, 314 ve 318'inci maddeleriyle Terörle Mücadele Kanunu'nun 6'ncı ve 7'nci maddelerinin değiştirilmesi talep edildi.

AB ilerleme raporunda, medya kuruluşlarına birçok kez yüksek para cezası uygulanması eleştirildi.

HSYK ARTIK DAHA BAĞIMSIZ

Raporda Türkiye'nin yargı alanında özellikle geçen yılki Anayasa paketinin uygulanmasıyla ilerleme sağlamaya devam ettiği belirtilerek Adalet Bakanlığı'nın HSYK üzerindeki etkisinin azaldığı kaydedildi.

Raporda, daha önce sadece toplantılara katılmayarak karar alınmasını engelleyebilen Adalet Bakanı ve müsteşarının HSYK'daki yeni yapılanmanın ardından artık bu gücünü yitirdiği dile getirildi.

 
Bu elma her derde deva!
 
Dünya25 Mayıs 2012945 Kez İzlendi!
Yaşlı kadın paraşüte asılı kaldı 80 yaşındaki adrenalin tutkunu İngiliz Laverne isimli kadın daha önceden karar verdiği gibi her 80 yaşında paraşütle atlamak istiyordu.
Güncel25 Mayıs 20123272 Kez İzlendi!
Bu fotoğraflara inanamayacaksınızEdirne’de etkili olan sağanak yağış cadde ve sokakları göle çevirdi.
Dünya25 Mayıs 2012
İşte Hıristiyanlığı bitirecek İncil79200 Kez İzlendi!
Güncel25 Mayıs 2012
Operasyonda canlı bomba düzeneği bulundu3641 Kez İzlendi!
Güncel25 Mayıs 2012
Kavgada bağırsakları döküldü7632 Kez İzlendi!
Güncel25 Mayıs 2012821 Kez İzlendi!
Polisten anlamlı yardımPolis dar gelirli öğrencilere kıyafet yardımında bulundu.
Bilim/Teknoloji25 Mayıs 201213730 Kez İzlendi!
iPad'inizde olması gereken uygulamalarIPhone, Ipad ve Android sistemli akıllı telefonlar, hayatımızınbir parçası haline geldi. Önceden işlerimizi halletmek için PC başında vakit geçirmemiz gerekirdi, Oysa şimdi öyle değil. Bu cihazlar için geliştirilen bir çok mobil yazılım ile işlemlerimizi kolaylıkla gerçekleştirebiliyoruz.
Yaşam25 Mayıs 2012
Onu evden 30 kişi çıkardı11602 Kez İzlendi!
Güncel25 Mayıs 2012
Bonomo'nun çığlıkları evi inletti8551 Kez İzlendi!
Güncel25 Mayıs 2012
Ünlü yönetmenin burnu kırıldı 2749 Kez İzlendi!
Yaşam25 Mayıs 201243436 Kez İzlendi!
İşte o akıl almaz av sahnesiTanzanya’da karşısına çıkan bir deve kuşunun peşine düşen çita avlanırken az kalsın av oluyordu. Avlamak için deve kuşunun peşine düşen çita devekuşunu sinirlendirince işler tersine döndü.
Yaşam25 Mayıs 201285323 Kez İzlendi!
Bu söz Türkiye'yi salladıSon günlerde internette tıklanma rekoru kıran 'Lan oğlum bak git' videosu sosyal medyayı sallamaya devam ediyor.
Güncel25 Mayıs 2012
Bombalı araçla saldırıdan fotoğraflar55361 Kez İzlendi!
Medya25 Mayıs 2012
İşte Osmanlı-Kıyam'ın kamera arkası14805 Kez İzlendi!
Magazin25 Mayıs 2012
O karar sonrası böyle görüntülendi 17878 Kez İzlendi!
Magazin25 Mayıs 20129483 Kez İzlendi!
Hayranları ünlülere nefes aldırmıyorTV, sinema ve müzik dünyasının ünlüleri sokağa çıktıklarında bile rahatça yürüyemiyorlar. Nereye adım atsalar etrafları hayranları tarafından sarılıyor.
Magazin25 Mayıs 201223984 Kez İzlendi!
Beren'den transparan şov!2012'ye birliktelikleri ile damgasını vuran Kenan Doğulu-Beren Saat çiftinin aşkları tüm hızıyla devam ediyor...
Haber25 Mayıs 2012
Abdullah Gül Google'ı gezdi11497 Kez İzlendi!
Medya25 Mayıs 2012
Günün en çarpıcı gazete manşetleri12451 Kez İzlendi!
Yaşam25 Mayıs 2012
Yurdum insanından yaz manzaraları25490 Kez İzlendi!
Kültür-Sanat25 Mayıs 201214342 Kez İzlendi!
Eurovision yarı finalinden karelerEurovision şarkı yarışmasındaki temsilcimiz Can Bonomo'nun finale kalmayı başardığı yarı final'den en renkli kareler...
Güncel24 Mayıs 201234940 Kez İzlendi!
İzmir'den inanılmaz yağış görüntüleriİzmir’de öğle saatlerinde başlayan ve zaman zaman doluyla karışık devam eden sağanak yağmur, hayatı olumsuz etkiledi. Alsancak’ta bazı ev ve işyerlerini su bastı. İzmir'de süren sağanak yağış ortaya ilginç kareler çıkardı.
Güncel24 Mayıs 2012
Polise kılıçla saldırdı26226 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 2012
Kenan Evren'nin ismi kaldırıldı 3619 Kez İzlendi!
Yaşam24 Mayıs 2012
Maylo çocukların yüzünü güldürdü2926 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 20128153 Kez İzlendi!
Gül'ün ABD temasları Twitter'daCumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD'nin San Francisco kentindeki temaslarını, ''Twitter''dan takipçileriyle paylaştı.
Güncel24 Mayıs 20122353 Kez İzlendi!
PKK'nın finansör kaçakçıları adliyede PKK'ya finansal destek sağlayanlar adliyeye getirildi
Yaşam24 Mayıs 2012
100 operasyonla bu hale geldi23818 Kez İzlendi!
Magazin24 Mayıs 2012
Acun Ilıcalı'nın kaşı yarıldı34575 Kez İzlendi!
Magazin24 Mayıs 2012
Yapımcılarıyla davalık olan ünlüler15907 Kez İzlendi!
Daha fazla galeri ▼
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Toplam (1) adet yorum eklenmiştir.
atilla aydin
12 Ekim 2011 Çarşamba 15:11
Gecti Turkiye pazari, surun esseginizi Balkanlara,,, onlar artik can atiyorlar size cok yardimci olurlar.
CEVAPLA
YORUMUN DEVAMI
Tüm Yorumlar
İLGİLİ HABERLER
İnternethaber Yayın Grubu Tüm Hakları Saklıdır © 2000-2011 - İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz
Tel : +90 212 266 99 99  /  Faks : +90 212 266 98 98
Yükleniyor...