BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,24
HABER /  GÜNCEL

Kriptolu telefon soruşturmasında flaş gelişme

Kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgili soruşturmada 4 TİB mensubu tutuklandı.

Abone ol

Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, "casusluk", "devletin birliğini bozmak" ve "kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiği" iddialarına ilişkin soruşturması kapsamında, savcının tutuklamaya sevk ettiği 11 şüpheliden 4'ü tutuklandı, 5 kişi haklarında adli kontrol uygulanması şartıyla, 2 kişi ise savcılıktaki sorgularının ardından serbest bırakıldı.

Nöbetçi Sulh Ceza Hakimi Fahrettin Yıldız tarafından sorgulanan isimlerden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) eski Başkanvekili Osman Nihat Şen ile TİB mensupları Bülent Kocagürbüz, İsmail Bakar ve Ferhat Saraç tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Savcı tarafından sorgulanan 26 şüpheliden 15'i daha önce serbest bırakılmıştı.

Serbest bırakılanlar arasında TÜBİTAK BİLGEM'in eski başkanı Hasan Palaz da var. Dün avukatıyla Gölbaşı Adliyesi'ne gelerek teslim olan Palaz adliyeye girmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, TÜBİTAK'ın kriptolu telefonların sadece tasarım ve üretimini yaptığını söylemişti. "TÜBİTAK olarak bilgi sahibi de değiliz yani telefon kime tahsis edildi, ne oldu bilmiyoruz. Biz teslim ettikten sonra bu telefonlara kim ne yaptı bilmiyorum" demişti.

31 KRİPTOLU TELEFON 363 KEZ DİNLENDİ

Operasyon, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Milli Güvenlik Kurulu üyelerine ait kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiğinin tespitiyle ilgili başlatıldı.

Savcı 31 kriptolu telefonun 363 kez dinlendiğini tespit etti. Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üç ayrı kriptolu telefonu 55, Başbakan Davutoğlu'nun 26, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel'in 28, Başbakan Yardımcılarından Babacan'ın 31, Arınç'ın 5, İçişleri Bakanı Ala'nın 6, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız'ın 14 ve MİT Müsteşarı Fidan'ın ise 28 kez dinlendiği tespit edildi.

Tayyip Erdoğan üzerine kayıtlı kriptolu üç telefonun 17 Aralık tarihinde dinlendiği tespit edildi. 17 Aralık’tan sonra ise 18-20 ve 26 Aralık tarihlerinde Erdoğan’ın bu telefonlarının dinlendiği belirlendi. Savcılık TİB’deki bazı 'log kayıtları'nın da silindiğini tespit etti. Toplamda 800 sunucu (server) üzerinde çalışma yapıldı. Soruşturma kapsamında 363 ses dosyasının incelendiği belirtiliyor.