BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.509,24
HABER /  EKONOMİ

Krediye takip ayarı Merkez Bankası'na bildirilecek

Yurt içinden ve yurt dışından sağlanan yabancı para nakdi krediler ile dövize endeksli kredilere yönelik bildirim zorunluluğu geldi. Toplam döviz borcu 15 milyon ABD doları ve üstünde olan firmalar Merkez Bankası'na bildirimde bulunacak. Gelen veriler üzerinden Sistemik Risk Veri Takip Sistemi kurulacak.

Abone ol

Resmi Gazete'nin 17 Şubat tarihli sayısında yayımlanan döviz pozisyonunu etkileyen işlemlerin Merkez Bankası tarafından izlenmesine ilişkin esaslar hakkında yönetmeliğe göre, bildirimle yükümlü olunup olunmadığının belirlenmesinde, firmanın yabancı para nakdi kredileri ile dövize endeksli kredileri toplamı hesaplanırken varsa son hesap dönemine ilişkin hazırlanan finansal durum tablosu, bunun bulunmaması durumunda ise vergi mevzuatı çerçevesinde kamu idarelerine sunulmak üzere hazırlanan bilanço dikkate alınacak.

15 MİLYON DOLARIN ALTI TAKİPTEN ÇIKACAK
Bildirimle yükümlü olan firmanın, söz konusu kredilerinin toplamı Merkez Bankası'nca tanımlanan sınırın altında kalması durumunda, takip eden yıllık hesap döneminden itibaren bildirim yükümlülüğü sona erecek.

RİSK TAKİP SİSTEMİ KURULACAK
Yönetmelik kapsamında, Merkez Bankası, kendisi, firmalar ve denetçiler tarafından kullanılmak üzere kur riski yönetiminde etkinliği arttırmak amacıyla veri tabanı ve düzenlemelerden oluşan Sistemik Risk Veri Takip Sistemini kuracak.