BIST 9.054
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.298,59
HABER /  EKONOMİ

Şifrenizde asla bu iki rakamı kullanmayın!

Hackerlara davetiye çıkarmak ve bir sabah hesabınızın boşaldığını görmek istemiyorsanız sakın bu 2 rakamı kullanmayın!

Abone ol

Bir gün hesabınıza girdiğinizde boşalmış bir meblağ bulmak istemiyorsanız bu iki sayıdan oluşan şifreler asla kullanmayın. Hangi sayılar derseniz... 19 ve 20 ile başlayan şifreler...

BKM Genel Müdürü Soner Canko, “Tüketicelerin şifre tercihleri daha çok 1903, 1905 ve 1907 gibi futbol kulüplerinin kuruluş tarihleri oluyor. Bu da güvenliği tehdit ediyor. Bazı bankalar 19 ile başlayan şifreleri kabul etmiyor” dedi.


Hürriyet'in haberine göre, bankalar kart şifrelerinin ilk iki numarasına “19-20” yasağı koydu. Bankaların yaptığı araştırmalara göre kart şifresi alacak tüketicilerin, en çok kullandığı rakamların başında futbol kulüplerinin kuruluş tarihi ve doğum yılları olduğu belirlendi.

Tüketicilerin şifre bilgilerinin korunması için çalışmalar yaptıklarını belirten Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, “Futbol tutkusu kart şifrelerine yansıyor. 1903, 1905 ve 1907 gibi rakamlar çok sık kullanılıyor. Bunun dışında doğum tarihleri de tüketicilerin kullandığı şifrelerin başında geliyor. İçinde bulunduğumuz yıla ait rakamlar da şifre olarak tercih ediliyor. Bunun önüne geçmek için bankalar bir çok farklı uygulama yapıyor” dedi.

TAKIM SEVGİSİ ŞİFRE OLUYOR

Bankaların kredi kartı sahiplerini korumak için bir çok farklı önlem aldığını anlatan Soner Canko, şunları vurguladı: “Hayatımızı kolaylaştıracak işlemler gerçekleştirirken bir çok şifre kullanıyoruz. Türkiye’de bu şifreler ise belli numaralardan oluşuyor. Burada da futbol sevgisi öne çıkıyor. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray taraftarları destekledikleri takımların kuruluş tarihlerini ATM ve kredi kartı şifresi olarak kullanıyor. Bunun dışında doğum yılları da çok sık tercih ediliyor. Bu yüzden de bankalar ilk şifre alımlarında 19 ile başlayan şifreleri kabul etmiyor. Önceden kullanıcılar şifrelerini ATM’lerden istedikleri şekilde değiştirebiliyorlardı. Ancak şimdi bazı bankalar ATM’lerden de değişiklik yapılmasına izin vermiyor. Son dönemlerde ise 20 ile başlayan şifreler de kabul edilmiyor. Bunda da içinde bulunduğumuz yıla ait numaralar tercih ediliyor.”

ARDIŞIK SAYILAR

Tüketicilerin bilinçlenmesi gerektiğinin altını çizen Soner Canko, şunları anlattı: “Şifre tercihlerinde doğum tarihi, hesap müşteri numarası, nüfus cüzdanı numarası, ardaşık sıralı sayılar, telefon numarası gibi kolay tahmin edilebilir numaralar olmamasına dikkat etmeli. Kartların çalınması durumunda bir kaç defalık denemeler sonrasında kullanım kolayca gerçekleşebiliyor. Bu tür numaraların kullanılmasının önüne geçilmesi lazım.”

MAİL ŞİFRESİ GİBİ YAPIN

GOOGLE ve Yahoo gibi internet sitelerinden alınan maillerde şifre kullanımlarında güvenlik uygulaması bulunduğunu dile getiren Soner Canko, şu bilgileri verdi: “Bu adreslerden mail alırken şifrelerde güvenlik uygulaması var. Tercih edilen şifrenin güvenli olup olmadığı belli kriterlerle kullanıcıya iletiliyor. ‘Az güvenli, güvenli ve güvenli değil’ uyarıları yapılıyor. Belki bu tür uygulamalar kullanıcılar için daha sağlıklı olabilir. Çünkü çok fazla zorlamamak gerekiyor. Ancak bankalar da her zaman tüketicilerin güvenliğini düşünüyor. Sektörün sağlıklı büyümesi için de güvenlik yatırımları her zaman artıyor.”

KARTLARDA NE DURUMDAYIZ?

Türkiye’de banka kartı sayısı 81 milyon 879 bine ulaştı.
Kullanılan kredi kartı sayısı 51 milyon 360 bin 809 adet oldu.
Türkiye’deki ATM sayısı 32 bin 462 adet oldu.
Pos cihazlarının sayısı ise 1 milyon 976 bin 843 adeti buldu.
Banka kartıyla 2011’de 1 milyardan fazla işlem gerçekleşti.
Kredi kartı işlem sayısı 2.2 milyar adet oldu.
Bu kartlarla toplam 3.3 milyar adet işlem gerçekleşti.
Banka kartının işlem cirosu 255 milyar lira oldu.
Kredi kartının işlem cirosu 291 milyarı buldu.
Bu kartlarla toplam 545 milyar liralık işlem gerçekleşti.