BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 35,00
ALTIN 2.426,54
HABER /  EKONOMİ

Kredi kartı kullanımına sınır geliyor!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kredi kartı kullanımında çeşitli sınırlamalar getirileceğini söyledi.

Abone ol
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kredi kartı kullanımında yeni düzenleme yapılacağını 3 dönem asgari ücreti yatırmayanın kartlarının harcamaya kapatılacağını söyledi. Taksitlendirme konusunda da yeni kısıtlamaların yapılacağını anlatan Babacan, limitin gelirin 4 katı ile sınırlandırılacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz hükümetin yeni Orta Vadeli Programı'nı açıkladı.
 
Ali Babacan tasarrufun milli gelire oranının yüzde 12.6 ile tarihin en düşük seviyesinde olduğunu belirtirken "Bu hiç arzu etmediğimiz bir nokta. Tasarruf düzeyi ile cari açık bağlantısı bizim için çok önemli." diye konuştu.

"HARCAMAYA KAPATILACAK" 
 
Babacan kredi kartlarıyla ilgili de çok önemli açıklamalarda bulundu. Babacan "kredi karlarında ilk yıl için gelirin iki katı, ikinci ve devam eden yıllar için gelirin 4 katı ile sınırlı olarak limit tahsis edilecek" diye konuştu. Babacan kredi kartında asgari ödemenin artacağını belirtti. 
 
BDDK tarafından yapılan düzenlemede yeni kredi kartlarında ilk yıl asgari ücret oranının yüzde 40'tan aşağı olmayacağını belirtildi.
 
"3 KEZ ÜST ÜSTE ASGARİ ÖDEME YAPILMAZSA KART HARCAMAYA KAPATILACAK"
 
Babacan bir takvim yılı içinde asgari ödeme tutarının üst üste 3 kez ödenmemesi halinde dönem borcunun tamamı ödeninceye kadar kullanıma kapatılacağını, limit artırımının da yapılmayacağını söyledi.
 
Babacan bankaların sermaye yeterliliği oranının hesabında kredi kartları vasıtasıyla mal ve hizmet alımı veya nakit olarak kullandırılan krediler ile taşıt kredilerinin risk ağırlığının da artırıldığını söyledi.
 
TAKSİT SAYISINA SINIR GETİRİLECEK
 
Babacan şöyle devam ett:
 
"Kredi kartlarında ve bazı tüketici kredilerinde ürün bazında taksit sayısına sınır getirilmesi konusundaki çalışmalar devam ediyor. Kredi kartlarında uygulanan borç gelir oranının diğer bireysel kredilere de genişletmesi konusunda çalışıyoruz. Konut kredilerindeki asgari peşinat uygulamasının diğer bireysel kredi alanlarına genişletilmesi konusunda da çalışmalar sürüyor.