BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,31

KREDİ KARTI EHLİYETİ ALDINIZ MI?

Kredi kartının trafik kuralları değişti...

Dikkat dikkat, 17 Eylül itibariyla kredi kartlarıyla ilgili çok önemli düzenleme değişiklikleri oldu. Yani, kredi kartını doğru kullanmayı "ehliyet"li kullanmaya benzetirsek, "trafik kuralları" değişti diyebiliriz. Biliyorsunuz, kredi kartı doğru kullanılırsa faydalı ancak yanlış kullanılırsa kazaya yol açabiliyor. Hatta o kadar çok şey değişti ki, hazırlıklı olmayan sadece küçük birkaç sıyırık almaz, ağır yaralanabilir. Gelin hemen bakalım nedir bu bilmeniz gereken değişimler...

Değişimler:

HER AY ASGARİ ÖDEME YAPIP BORCUNU ÖTELEYENLER DİKKAT: 17 Eylül 2011 itibarı ile bankalar kademeli olarak 15.000 liranın altındaki limitli kartlar için asgari ödeme tutarını yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarttılar. Ayrıca, banka kendi kararı ile bu oranı yüzde 40’a kadar yükseltebilir.
Örnek:100 liralık harcamanın 20 lirasını yaparak geri kalanını öteleyenler artık 25 lirasını ödeyecek.
Kredi kartı limitin 15 bin - 20 bin lira arasında ise minimum ödeme, dönem borcunun yüzde 30’u oluyor.
Kredi kartı limitin 20 bin TL ve üzerinde olan kredi kartlarında ise minimumödeme, dönem borcunun yüzde 40 oluyor.

KREDİ KARTINDAN NAKİT ÇEKENLER DİKKAT: 17 Eylül 2011itibarı ile bir sene içerisinde 3 defa kredi kartının yarısından azını ödüyorsan, borcunun hepsini ödeyinceye kadar nakit çekemeyeceksin!
Nakit çekmek için de yeni kart çıkartırım deme! Artık yeni alınan kredikartlarında asgari ödeme tutarı 1 sene boyunca yüzde 40 olacak.

BDDK’nın sondüzenlemesine göre, kart borcunun tamamını ödemediğin sürece kredi kartı limitinde artırılmayacak.
 
Değişmeyen Doğrular:

1. Kredi sicilinize gözünüz gibi bakın: Son dönemlerde internet ve telefon mesajlarıyla kredi ve kredi başvurusu yapılması arttı. Sanki piyango çıkmış gibi kredi limiti çıktı diye seviniyoruz. Çoğu zaman da ihtiyacımız olmayan şeylere kalkışıyoruz. Ama bunun başka bir dezavantajı daha var, o da kredi sicilinizin yıpranması.  Şöyle; sizin yaptığınız kredi başvuruları reddedildikçe bu, ‘Kredi Sicilinize’ eksi olarak işliyor. Olumsuz gelen her yanıt, kredi sicilinizi de negatif etkiliyor. Yani günün birinde ev, araba kredisi… çekmek gerektiğinde bakılan finansal karnen bozulabiliyor. Dikkat.

2. Kredi kartı faiz oranınızı öğrenin: Kredi kartı faiz oranı limiti Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirleniyor. Ancak bankalar bu limit dahilinde istedikleri faiz oranını kullanabiliyorlar. Faiz oranlarını bulabilirsin. Seninki kaç?

Alışveriş faiz oranı yüzde 2.12 gecikme faiz oranı ise yüzde 2.62’yi geçemez. (faizler 3 ayda bir güncelleniyor, Ekim ayında değişebilir)

3. Kredi kart borcunu her ay tam kapatmazsan, faiz var: Diyelim 12 taksitle bir kazak aldın, her ay taksitleri düzenli ödüyorsun. Sanma ki hiç faiz ödemiyorsun! Kazak satıcısı o ürüne taksit yapmak için bankaya baştan faizini ödüyor, dolayısıyla bunu kazağın fiyatına yansıtıyor! Bir şey alacağı zaman önce sor; “Taksit istemezsem ne kadar olur? Kredi kartımdan tek ödeme yapsam ne kadar olur?”

4. Kampanyalar: Kredi kartının sunduğu kampanyalar ve ödüller ne kadar cazip olursa olsun, bunların bütçeni zorlamasına izin verme. Kampanyalardan yararlanacağım diye fazladan harcama yapma!

5. Kredi kartı ehliyeti doğru ve yanlışları:

KREDİ KARTI NEDİR KREDİ KARTI NE DEĞİLDİR?
Ödeme aracı Borçlanma aracı
40 günlük faizsiz para Artı gelir
Acil durum yoldaşı Alışveriş gribi yoldaşı
Cebindeki para kadar harcanmalı Limitin kadar harcanmalı
Ekstre ile harcama takip edebilirsin Ekstrelerden kaçma

Sevgi, saygı, para ile kalın,