BIST 9.532
DOLAR 32,49
EURO 34,75
ALTIN 2.490,13
HABER /  EKONOMİ

Kredi çekecekler dikkat!

Türkiye'de de artık bankalar ABD ve Avrupa'daki gibi kredi risk skoru ve buna bağlı risk bazlı fiyatlama dönemine geçiyor.

Abone ol

Buna bağlı olarak Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Risk Raporu skoru yüksek olan tüketiciler, düşük olanlara göre daha avantajlı olacak. Habertürk'ün haberine göre, kart ödemelerindeki gecikmeler, son yıl içinde geciktirilmiş ödemeler ve konut kredisi dışındaki borçlar gibi unsurların kredi risk skorunu olumsuz etkilediği biliniyor. Ancak bütün bunlar düzenli ödense bile KMH ve kredi kartı limitini sonun kadar kullanmak bile risk skorunu olumsuz etkiliyor.


SKORUNUZU TAKİP EDİN
Örneğin, 1.000 TL'lik KMH'nın 900 TL'sini, 5 bin TL kredi kartı limitinin 4 bin 500 TL'sini her ay dolduran bir tüketicinin kredi risk skoru, her ay ekstre tarihinde ödemeyi yapsa bile, bu limitleri kullanmayan bir tüketiciye göre çok daha düşük olacak.

Yani bir anlamda karnesi zayıf olacak. Bankacılar, tüketicilerin mutlaka kredi risk skorlarını dönem dönem takip etmelerini ve skorlarını gereksiz düşüren unsurları ortadan kaldırmaları gerektiğini belirtiyor.

Bankasına göre değişmekle birlikte bankalardan ortalama 5 TL karşılığı alınan bu risk raporu, KKB'nin internet şubesinden yapılan üyelikle 2.30 TL'ye alınabiliyor. Bankacılar, risk skorunun, finansal sicil olarak her noktada karşımıza çıkacağını söylüyor