BIST 9.122
DOLAR 32,35
EURO 35,00
ALTIN 2.325,03

Kralının Adını Yaşatan Şehir

Dünya görüşü birleştirici, medeniyetlerin buluştuğu geçmişten bugüne yaşanmışlıkları, anılarıyla dopdolu bir şehir.

Dünya görüşü birleştirici, medeniyetlerin buluştuğu  geçmişten bugüne yaşanmışlıkları, anılarıyla dopdolu bir şehir.

  

Roma, İskenderiye, Antakya

Paris’ten önce bir şehir Antakya New York gibi hareketli, kralının adını yaşatan bir kent…

30 Mart 2014 seçimleriyle Hatay ilinin merkez ilçesi durumunda olan Antakya, tarihte en uzun yaşan şehirlerden…

  

Doğu Akdeniz Bölgesinde Adana, Antep, Osmaniye şehirleri ve Irak, İran’a kadar uzanan Türkiye’nin güneyinde Samandağı, Çevlik mağaralarında yüzyıllar öncesinden kalan izleriyle Semavi din mensuplarının birbirlerini ziyaret ettiği, bayramlaştığı kendine özgü yaşanmışlıklarıyla özellikle yaz aylarında Hatay havalimanına indiğinizde sıcak esen güçlü rüzgarlarıyla kendi iklimine sizi mıknatıs gibi çeken bir şehir.

  

1934 Antakya doğumlu Ferit Karayusuf’un  hatıraları Antakya’nın tarihi kadar canlı.  Çok kıymetli dostum Suat Mıstıkoğlu’nun dostlukları birleştiren, saygı sevgi ve değerlerin yaşatıldığı Arsuz Otelinin bahçesinde Ferit Amca ile süvari kahvesinin acılığında demlenen hoş bir muhabbettin yarınlara taşınacak hatırası olan sohbetimizi sizlerle paylaşmak istedim.

  

Geçmişe özlem duyuyorum…

Eski Antakya evleri geniş bir avlu ve bu avlunun içerisinde muhakkak bir turunç ağacı, portakal, nar bulunur. Mutlaka muazzam kokulu bir kebbet reçeli yapardık.  Asma ağacının altında içerisi ferah, pencereleri sizi çağıran, hormonsuz yaşanılan sevimli günlerdi. 1950 öncesi gramafonlu zamanlar, mehtapta akordeonla yol boylarına çıktığımız günlerdi. Briyantinli saçlarımız, elimizde fulya çiçekleriyle ipek pembe kağıt ve zarflarda sevgi ve paylaşım dolu unutulmaz gülümseten anılarımız vardı. Anılarımız ve içinde tırtırlı mümkündür, mümkün değildir yazan heyecanlı mektup bekleyişlerimiz vardı.

Antakya’dan gaza basın Halep’tesiniz.

Halep yolu düz gider

İçinde bir kız gider

Kız yolunu şaşırmış

İnşallah bize gider…

  

Vakıflar köyünde güzel kokulu Fulya çiçekleri Lübnan’da Bekaa Vadisinin doğusunda doğan büyük bir kavisle Suriye’yi dolanıp Antakya’yı geçerek büyük bir kavis çizip asilik yapıp burada denize dökülmüş Asi Nehri, Romalılardan kalma muhteşem bir eser olan Titus tüneli,  Lübnan’dan ördek avına gelen kafileler, Saman dağı Hıdırbey köyündeki çınar ağacı dün gibi yaşadıklarımız diyor Ferit Amca…

  

Asi dizisinde antikacı dükkanını çalıştırıyor Tuncel Kurtiz’in rol arkadaşı, Eylül dizisinde ise vali ama gerçek valimiz muazzam hizmetleriyle Ülgen Paşamızdı diyor.  Harbiye’de ve Yenişehir gölünde bir otel yapılmasını sağladı Ülgen Paşa, muhteşem anılarımızın dolu olduğu Arsuz Oteli de onun ricası ile Alaeddin Mıstıkoğlu tarafından Arsuz ve bölge turizmine kazandırıldı.  

  

Antakyalılar biberi çok sever, dövülmüş biber olacak. Zeytinyağı Sabunun türlüsü… Defne yağından yapılmış sabunu plaja dahi getirip hiç şampuan kullanmıyor Ferit Amca.  Hanımının siyah havuçtan yaptığı iç pilavını hiçbir şeye değişmem diyor.  İçli oruk, yaprak sarması, muhammara, maklube, künefemizin lezzetine doyum olmaz diyor.  Eylül’de Belen Dağlarından dünyanın dört bir yanına uçar kuşlar leylek göçüdür. Antakya’dan Fransa’ya, Beyrut’a, Amerika’ya, İngiltere’ye eğitim için çok gencimizi yollamışızdır. Dedelerimden Antakyalıyım iki defa rahmetli İsmet İnönü işyerimizi ziyaret etti. Çok güzel zamanlarımız oldu.  

   

Kalbiyle öyle güzel yaşattı ki geçmiş zamanı Ferit Amca, kendimi Antakya mozaik müzesinin içinde buldum. Bir ben vardım birde güvenlik görevlileri. Bitmeyen tadilatlar St Pierre Kilisesi de kapalı yıllar geçiyor.  Hoşgörü şehri Hatay Antakya’da turizm bitmeden şehrin değerleri yaşatılmalı. Herkes üzerine düşen görevi yapmalı.

  

Soluğu Uzun çarşıda aldım. Virajı döndüğümde önümde yol tabelaları küçük bir minibüs, kulağımda Ferit Amcanın fakirinde mutlu, zengininde mutlu olduğu bir dünya umudum var diyen sesi…

  

Suat Mıstıkoğlu, Ali Kılıç, Can Toma, İskenderun’dan Ayhan Binbay ve dostlarla buluşmak üzere vedalaştım. Bu kadim kentin geçmişten geleceği kucaklayan düşünsel yolculuğunda…

Tatil tadında kalın.