BIST 9.469
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.497,58
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

KPSS'de hatalı hesaplama iddiası!

Sınavda beklediği puanların çok altında sonuçlar alan ve netlerinin eksik hesaplandığını belirten binlerce aday sonuçların tekrar hesaplanmasını istedi.

Abone ol

Sınavda beklediği puanların çok altında sonuçlar alan ve netlerinin eksik hesaplandığını belirten binlerce aday sonuçların tekrar hesaplanmasını istedi. Adaylar, ÖSYM’nin tıpkı LYS ve TUS’ta olduğu gibi hesap hatası yaptığını iddia etti.

10-11 Temmuz tarihlerinde yapılan ve 3 milyon 254 bin adayın girdiği KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) sonuçları, sınava giren binlerce adayı hayal kırıklığına uğrattı. Netlerinin yalnış hesaplandığını ve puanlarının da bu nedenle düştüğünü belirten binlerce aday, ÖSYM’ye itiraz dilekçesi göndermeye başladı.

Adaylar, ÖSYM’nin tıpkı LYS ve TUS’ta olduğu gibi hesap hatası yaptığını iddia etti. VATAN’a konuşan ÖSYM Başkanı Prof. Dr.Ünal Yarımağan ise netlerinin eksik hesaplandığını söyleyen adayların ÖSYM’ye başvurması gerektiğini belirterek, “Sorular bu yıl daha kolaydı. Bu nedenle geçen seneki netlerle bu yılki netleri aynı olanlar farklı puan alabilirler. Ancak yine de sonucunda hata yapıldığını söyleyen adaylar ÖSYM’ye başvuruda bulunabilirler” dedi. İşte adaylardan bazılarının iddiası:

‘Tekrar hesaplanmalı’

Demet Sandalcı (Sinema-TV Mezunu-30): Dördüncü kez sınava girdim. 95 nete en az 85 puan beklerken, netlerim Genel Yetenek’te fazladan 2 yanlış hesaplanarak 93 nete puanım 81 geldi. Hayatımızla oynanmasına izin veremeyiz. KPSS sonuçları bu nedenle tekrar hesaplanmalı.

‘80 beklerken 69 geldi’

Altun Altun (Uluslararası ilişkiler Mezunu-29): 69 puan aldım ancak 80 puan bekliyordum. Genel kültür ve genel yetenek testinden de toplam 84 netim vardı, ÖSYM 78,5 net gösteriyor. Beklediğim puan 80 idi ama 69 puan geldi. Bu puandan çok daha yüksek bir puan aldığımdan eminim.

‘10 netim eksik hesaplandı’

Zeynep Gürbüz (Fizik Bölümü Mezunu-25): 75 puan alacağımdan tamamen eminken, 64 puan aldım. Ama ben verdiğim cevaplardan kesinlikle eminim. Ayrıca sınav kitapçığı D olan pek çok arkadaş 5 ile 15 net arasında eksik hesaplandığını, boşlarının yanlış gösterildiğini, iptal edilen soruların yanlış olarak hesaplandığını söylüyor.

‘Hayal kırıklığı yaşıyorum’

Gökhan Şahin (İktisat Mezunu-25): KPSS’den 79 puan aldım. Ancak beklediğim puan 83 idi. Sınavda, 100 doğru 20 yalnış beklerken 95 doğru ve 25 yalnış geldi. D kitapçığı olan birçok arkadaşımız da bu sorunla karşı karşıya. Kızgınım ve hayal kırıklığı yaşıyorum.

‘87 beklerken 72 aldım’

Pınar Ege (Turizm İşletmecisi-30): Yüksek lisans mezunuyum. Senelerimi eğitim alarak geçirdim ve 120 soruluk bir sınavda kaç boş bıraktığımı bilemeyecek kadar gerizekalı değilim. 72 puan aldım ama 86-87 civarında bir puan almam gerekiyordu.

‘ÖSYM eşimden ayırdı’

Esma Coşkun (Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni-26): Ardahan’da sözleşmeli öğretmen olarak çalışıyorum ve evliyim. Eş durumu tayini istiyorum ama il emri olmadığı için atamam olmuyor. İyi bir puan alıp kadrolu olayım derken şimdi de yanlış netler çıktı. ÖSYM yüzünden eşimden ayrı kalacağım.

‘Sorular da, değerlendirme de hatalı’

Sonuçları değerlendiren Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin, ÖSYM’nin KPSS’nin hem sorular kısmında hem de değerlendirmede hata yaptığının altını çizdi: “KPSS’de çok büyük hatalar yapıldığı çok açık. Bazı sorularda hata var. ÖSYM’nin daha önceki yıllarda sorduğu sorularla, bu yılki sorular kendi arasında çelişiyor. Aynı sorular fazla değiştirilmeden bu yıl da soruldu. Ama cevaplar çok farklı çıktı. Hem sorularda, hem de değerlendirmelerde hatalar var. ÖYSM’de Bilgi İşlem Dairesi’nde de bir takım sorunlar yaşanıyor. ÖSYM düzeltme yaptığı soruları Bilgi İşlem Dairesi’ne aktarıyor ama ardından takip etmiyor. TUS’ta, LYS’de ve son olarak KPSS’de yapılan hatalar sineye çekilemeyecek duruma geldi.”