BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,82
ALTIN 2.419,21

Kötü kokuyor ama faydası saymakla bitmiyor

Kötü kokuyor ama faydası saymakla bitmiyor

Beyaz lahana tam bir doğa harikası besin desek yanlış olmaz. Beyaz lahana içinde bulunan A, C, K vitaminleri sayesinde birçok hastalığa karşı korur. Yalnız hipertiroidisi olanlara önerilmiyor!

Kötü kokuyor ama faydası saymakla bitmiyor

Beyaz lahana tam bir doğa harikası besin desek yanlış olmaz. Beyaz lahana içinde bulunan A, C, K vitaminleri sayesinde birçok hastalığa karşı korur. Yalnız hipertiroidisi olanlara önerilmiyor! Pek çok kişinin ‘beyaz lahana’ denilince ilk olarak bu sözler dökülüyor dudaklarından. Oysa pişirirken hoş olmayan kokuları ortaya çıkaran kükürtlü bileşikler beyaz lahanayı daha kıymetli yapıyor. Zengin vitaminler, mineraller ve güçlü içerikleri onu doğanın kış aylarındaki mucizevi besinlerinden biri kılıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, “İçeriğindeki kükürtlü bileşikler, A, C ve K vitaminleri sayesinde antioksidan özelliği oldukça güçlü bir sebze olan beyaz lahana pek çok hastalığa karşı koruyucu etki yapar. Ancak kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler tarafından dikkatli kullanılmalı" diyor.

Kötü kokuyor ama faydası saymakla bitmiyor

İpek Ertan, hipertiroidisi olanlar için de ayrıca uyarıda bulunuyor; "Yapısında bulunan bazı maddeler tiroit bezlerinin çalışmasını yavaşlatır. Bu nedenle hiptiroidisi olan yani tiroitleri az çalışan kişiler tarafından fazla tüketilmemeli. Haftada iki kez tüketilmesi uygundur.” C vitamini yönünden birçok sebzeye göre içeriği çok daha kuvvetli olan beyaz lahana enfeksiyonlara karşı koruyor, bağışıklığı güçlendiriyor Beyaz lahananın 100 gramı, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 40’ını karşılıyor. Pişirildikçe, bekledikçe ve işlemden geçtikçe C vitamini içeriği azalmasına karşın yine de faydası büyük.

Kötü kokuyor ama faydası saymakla bitmiyor

Beyaz lahana tiamin, riboflavin ve niasin gibi B grubu vitamin içeriği de yüksek bir sebze. B grubu vitaminler özellikle sinir sistemi için son derece faydalı. Beyaz lahananın bağışıklık kuvvetlendirici özellikleri de var. 1 porsiyon kadar beyaz lahana yemeği ya da salatasını tükettiğinizde günlük B vitamini ihtiyacınızın yüzde 10’unu karşılayabilirsiniz.Kalorisi oldukça düşük olan beyaz lahana diyetler için oldukça uygun bir sebze. 100 gramında 24 kcal enerji var. Özellikle çiğ olarak tüketildiğinde diyete kalori getirisi daha az oluyor.

Kötü kokuyor ama faydası saymakla bitmiyor

Lif açısından zengin olan beyaz lahana bu sayede uzun süre tok tutuyor. Hem içerdiği vitaminlerin özellikle yağda eriyen K ve A vitaminlerinin emilimi hem de mideyi hızlı terk etmeden uzun süre tok tutması için yemeğini hazırlarken içine mutlaka az miktarda da olsa yağ eklemeyi unutmayın.Yapısında bulunan lif ve bazı maddeler ile diüretik yani vücuttan suyu atmaya yardımcı bir sebze olan beyaz lahana, bu sayede dolaşımın iyi olmasını, ödemin azalmasını sağlıyor.