BIST 9.531
DOLAR 32,48
EURO 34,60
ALTIN 2.473,77
HABER /  DÜNYA

Kosova'nın ordu hamlesine NATO'dan yanıt 'İlişkiler gözden geçirilecek'

Tek taraflı bağımsızlığını 2008'de ilan eden Kosova, ordu kurmasını sağlayan tasarının kabul edilmesinin ardından NATO açıklama yaptı. Ordu kurulmasının üzüntü verici olduğunu belirten NATO bu ülke ile ilişkileri yeniden gözden geçireceğini açıkladı.

Abone ol

2008’de tek taraflı olarak Sırbistan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Kosova'sa, bu sabah ordu kurmasını sağlayan tasarı kabul edildi. Kosova’nın bu hareketi bu ülkeyi hala kendi toprağı olarak gören Sırbistan’ı kızdırdı. Kosova’nın bu hamlesi üzerine NATO açıklama yaptı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kosova Güvenlik Gücünün (FSK) orduya dönüştürülmesinin üzüntü verici ve "zamansız" olduğunu belirtti. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Stoltenberg, "FSK'nin orduya dönüştürülmesi kararı sadece Kosova'nın vereceği bir karar ancak bu dönüşümün zamanlamasının kötü olduğunu açık bir şekilde dile getirdik." ifadesini kullandı.

Stoltenberg, FSK'nin orduya dönüştürülmesi kararının NATO'nun dile getirdiği endişelere rağmen alınmasının üzücü olduğunu kaydetti. NATO'nun Kosova Güvenlik Gücünü mevcut yetkileriyle desteklemeye hazır olduğunu vurgulayan Stoltenberg, yetkilerinin değişmesiyle ittifakın FSK ile ilişkisini gözden geçirmek zorunda kaldığını belirtti. 

Stoltenberg, NATO'nun Kosova Barış Gücü (KFOR) yoluyla Kosova'nın güvenliğine katkı sağlamaya devam etmekte kararlı olduğuna dikkati çekerek, tüm taraflara gerginliği artırmama çağrısında bulundu.  Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi'nin de imzalamasının ardından FSK resmen Kosova ordusuna dönüşecek.