BIST 9.532
DOLAR 32,49
EURO 34,75
ALTIN 2.490,13
HABER /  DÜNYA

Kosova'da Türkleri sayısı belli oldu

Kosova İstatistik Kurumu, Priştine'de düzenlenen "Kosova'da nüfus ile hane sayımı" başlıklı konferansta Kosova nüfusunu açıkladı.

Abone ol

Leposaviç, Zubin Potok, Zveçan ve ülkenin kuzey bölümü hariç, Kosova'da 1 milyon 739 bin 825 kişinin yaşadığı açıklandı.

Açıklamada Kosova'da yaşayan Türklerin sayısının 18 bin 727 olduğu; bunun da toplam nüfusun yüzde 1.08'ini oluşturduğu belirtildi.

37 belediyenin bulunduğu Kosova'da 297 bin 90 hane bulunuyor. Nüfusun yüzde 61'i kırsal kesimde yaşıyor. Kosova'da 1 aile ortalama olarak 5.85 kişi. Nüfusun yüzde 50,4'ü erkek.

Nüfusun yüzde 92.93'ü Arnavut. Kuzey dışındaki Sırpların sayısı 25 bin 435.

Kosova Başbakan Yardımcısı Edita Tahiri, konferansta Kosova'da nüfus ve hane sayımı ile ilgili açıklanan resmi verilerin ekonomi, eğitim, demografi ve bilimsel araştırmalarda olumlu rol oynayacağını belirtti.

AB'nin Kosova Özel Temsilcisi Samuel Zbogar da yaptığı açıklamada, nüfus hakkında kesin verilerin elde edilmesinin, tüm alanlardaki politikaların belirlenmesinde hayati önem taşıdığına işaret etti. Hükümet, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve diğer kurumların, belirlenen kalkınma politikalarının takip edilmesinde, rakam ve verilerin büyük önem taşıdığını hatırlattı. AB'nin İstatistiklerden sorumlu temsilcisi Pitter Wait ise, Kosova'nın nüfus sayımı gibi bileşik olan teknik bir operasyonu başarıyla sonuçlandırdığını, ülkenin kalkınma politikalarının belirlenmesinde, elde edilen verilerin paha biçilmez değere sahip olduğundu kaydetti.

Kosova İstatistik Ajansı Müdürü İsa Krasniçide de nüfus ve hane sayımı ile ilgili verilerin, bilime dayanmayan ve bilimsel temeli olmayan spekülasyonlara son vereceğini belirtti.

Nüfus sayımını örgütleyen Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar da düzenlediği basın toplantısında, nüfus sayımının, yetkili uluslararası makamlar tarafından geçerli not aldığını anımsatarak, Kosova'nın önemli bir ödev ve yükümlülüğü başarıyla yerine getirdiğini kaydetti. Bakan Yağcılar, Kosova'daki Türk nüfusunun sayınsından da memnun olduğunun altını çizdi.

1981 nüfus sayımına göre Kosova'da toplam 1 milyon 584 bin 440 kişi yaşamaktaydı. Arnavutlar tarafından boykot edilen 1991 yılı nüfus sayımlarına göre Kosova'nın nüfusu 1 milyon 956 bin 196'ydı.