BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,98
ALTIN 2.428,19
HABER /  POLİTİKA

Köşk'e çıkabilmek için bakın ne yapmış

Türkiye'deki herkesin istediği soruyu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sorabilmesine imkân veren "Cumhurbaşkanına Sorun" uygulamasının ilki neticelendi

Abone ol

Vatandaşların oylarıyla belirlenen 10 soru sahibi, Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Gül ile tanışıp sohbet etme ve sorularını doğrudan iletme imkânı buldu.

İlk elemeleri geçen vatandaşların oylamada ilk 10'a girebilmek için ilginç yöntemlere başvurdukları ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Gül ile sohbet eden bir katılımcı, elemeleri geçtikten sonra internet kafeleri tek tek dolaşarak vatandaşlardan oy istediğini söyledi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

2012 yılının ilk günü soru gönderme işlemiyle başlayan "Cumhurbaşkanına Sorun" uygulaması, soru sahipleri ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bir araya gelmesiyle Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirildi. Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelen 10 soru sahibi gün boyunca Çankaya Köşkü'nde ağırlandı. Köşk'te Cumhurbaşkanlığı yetkilileriyle birlikte öğle yemeği yiyen soru sahipleri, yemekten sonra beraberce Atatürk Müze Köşk'ünü gezme fırsatı buldu.

CUMHURBAŞKANI GÜL, KATILIMCILARLA TEK TEK EL SIKIŞTI

Daha sonra çekimlerin yapılacağı salona alınan katılımcılar, burada Cumhurbaşkanı Gül ile tanıştı. Konuklarıyla tek tek el sıkışan ve "Hoş geldiniz" diyen Cumhurbaşkanı Gül, onlarla sohbet etti. "Cumhurbaşkanına Sorun" uygulaması çerçevesinde sorularını aracısız olarak Cumhurbaşkanı Gül'e soran katılımcılar, farklı konularda dilek, düşünce ve taleplerini de dile getirdi.

TOPLU FOTOĞRAF ÇEKİLDİ

Yaklaşık kırk dakika süren soru-cevap bölümü sonrası katılımcılar Cumhurbaşkanı Gül ile tek tek ve toplu hatıra fotoğrafı çektirdi. Renkli görüntülere sahne olan fotoğraf çekiminin ardından Cumhurbaşkanı Gül, konuklarına çeşitli hediyeler verdi ve hepsiyle ilgilendi.

14 BİN SORU, 2 MİLYON OY

2012 yılının ilk günü başlayan uygulama çerçevesinde 7 Ocak'a kadar sorular alındı. Bu süre zarfında yaklaşık 14 bin soru soruldu ve bu sorular arasından 220 soru oylamaya açıldı. Oylama sürecinin 20 Ocak'ta sona ermesiyle en çok oy alan on soru sahibi Köşk'e davet edildi. Sıralamada ilk sıralarda yer alan ancak kendilerine ulaşılamayan soru sahipleri yerine bir sonraki vatandaş Köşk'e davet edildi. Aynı konudaki sorulardan ilki oylamaya alınırken, soru seçiminde sorunun anlaşılır ve daha önce duyurulan kurallara uygun olması göz önünde bulunduruldu. Soruların "beğenilip-beğenilmediği"ne ilişkin iki seçeneğin bulunduğu oylamaya, 2 milyondan fazla oy verildi.

"CUMHURBAŞKANINA SORUN" KATILIMCILARI VE SORULARI

Çağdaş Yıldız (Bilgi Üniversitesi Halkla İlişkiler Öğrencisi - İstanbul)
Türkiye'nin yeni aktif dış politikasına bağlı olarak son yıllarda uluslararası örgütlerde yönetici pozisyonlarına Türklerin gelmesi olağanlaştı. Sizin de göreviniz sonrası böyle bir düşünceniz var mı? BM Genel Sekreterliği gibi bir göreve gelseniz BM'ye nasıl bir işlevsellik ve vizyon katarsınız?

Mehmet Emre Onatça (Polis Memuru-Diyarbakır)
Sayın Cumhurbaşkanım; böyle bir hizmeti bizlere sunduğunuz için çok teşekkürler, emniyet mensupları çok ağır şartlar altında çalışıyor. Ortalama bir polis ayda 250 saat mesai yapıyor. Sendikamız yok, hakkımızı arayamıyoruz. Polise yasak olan 'sendika kurma hakkı' polise ne zaman verilecek?

Neslihan Uzun (İktisat Mezunu–Erzurum)
Sayın Cumhurbaşkanım, YÖK'ün yeni açılan üniversitelerin ihtiyacını karşılamak amacıyla ÖYP kapsamında hiçbir koşul aramadan atadığı Araştırma Görevlileri, önlerine atandıkları dönemde istenmeyen şartlar çıkarılarak görevden atılıyor. Görevimizi geri kazanmamız için bir şeyler yapacak mısınız?

Yunus Koç (Mühendis–İstanbul)
Sayın Cumhurbaşkanım; 65 yaşına gelip saçları beyazlayan insanları çalışırken görüyor ve çok üzülüyorum. O yaşa gelen bir insan evinde "torun" sevmeli ve dinlenmeli. Öbür taraftan yaşı 20-35 arası 3 milyonu bulan bir işsiz kesim var. Gelir adaletsizliğini nasıl çözersiniz?

Merve Kırca (Gazi Üniversitesi Maliye Bölümü Öğrencisi–Samsun)
Dünyanın en önemli madeni borun yüzde 80'i Türkiye'de, kalan yüzde 20'lik kısım ayrı ülkelerdedir. Türkiye bor minerallerini işleyebilecek tesisatı kurarsa tekel konuma geçecek durumdayken neden kaynaklarımızı başka ülkelere işleyip satmak ve maksimum kar elde etmek yerine hammadde olarak ucuza satıyoruz? Saygılar.

Nesibe Şahin Akaryıldız (Mühendis – İstanbul)
Sayın Cumhurbaşkanım, eğitim sistemimizdeki en büyük yara "dershanelere" mahkum edilen öğrenciler ve ailelerdir. Devletin üstlenmesi gereken eğitim işi, bir bakıma dershanelere ihale edilmiş durumda. İlkokul 3. sınıftan itibaren "kesintisiz" bir dershane süreci başlıyor. Bu konuda çözüm öneriniz nedir?

Emrah Çakmak (Yazılım Firması Çalışanı- İstanbul)
Her yer inşaat, her yer ev, her yer alışveriş merkezi oldu. Parklar çok az ve çok uzakta. Uçurtma uçuracak yer yok. Misket oynayacak yer yok. Mahalle maçı yapacak yer yok. Kumda oynayarak kirleneceğimiz yer yok. Toprakta patates pişirecek yer yok. Ayağımız toprağa değmiyor. Peki ben nasıl çocukluğumu yaşayacağım?

Melek Karacaoğlu (A.Ü. Eczacılık Y. Lisans Öğrencisi - Ankara)
Sayın Cumhurbaşkanım, televizyonda yayınlanan programlar (özellikle gündüz kuşağı ve diziler) hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce de daha kaliteli programlar için RTÜK'ün daha etkin çalışması gerekmiyor mu?

Bekir Orhan (Edebiyat Öğretmeni - İstanbul)
Sn. Cumhurbaşkanım, ülkemizde giderek yabancı kültüre hayranlık artmakta. Kültürel birikimlerimizin yok olmasından tedirginiz. Özellikle "dil" unsuruna değinmek istiyorum. Yabancı sözcüklerden oluşan tabelalar giderek artmakta. Bunun önüne geçmek için yetkililerin çalışması var mı? Saygılarımı sunarım.

Vahit Akyol (Gıda Mühendisi – Manisa)
Sayın Cumhurbaşkanım her geçen gün büyüyen, AB standartlarında gıda kalitesini elde etmeye çalışan ülkemiz neden gıda mühendisi istihdam etmiyor? Kamudaki denetimlerde gıda mühendisi sayısı oldukça az bulunmaktadır. Ülkemizde gıda kalitesinin daha iyi olması için kamuda daha çok yer almak istiyoruz.