BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,81
ALTIN 2.493,37
HABER /  GÜNCEL

Korumanın o görüntüsü olay oldu

Ogg. Çetin Doğan'ın Silivri'de korumasına ayakkabısını sildirmesi TSK'da yönetmenlik değişikliğini günderme gitirdi

Abone ol

Balyoz davasının 1 numaralı sanığı emek li Orgeneral Çetin Doğan'ın Silivri'deki duruşma öncesi ayakkabılarını asker korumalarına temizletmesi koruma hizmetlerini tartışmaya açtı. Komutanın can güvenliğini korumakla görevli askerlerden bu görev dışında hiçbir iş istenemeyeceği kaydedildi. Yönergenin uygulanması halinde amacı dışında kullanılan koruma hizmetinin komisyon tarafından kaldırılması gerektiği vurgulandı.

HAKARETE VARAN TEPKİ

Koruma Hizmetleri Yönergesi'nde, "Koruma görevlilerine koruma hizmetleri dışında hiçbir görev ve emir verilemez, özel işler yaptı-rılamaz. Koruma görevlileri her hangi bir nedenle evlere alınamaz. Bu maksatla koruma personeline baskı yapılamaz" hükmü yer alıyor. Ancak Doğan örneğinde olduğu gibi çok sayıda generalin mevzuattaki uyarıya dikkat etmediği belirtiliyor. Koruma görevlisi askerlerin talimatlara aykırı olarak yük taşıma, sipariş alma, temizlik işleri ile şahsi ve idari işlerde kullanıldığına dikkat çekiliyor. Üst makamlara bildirilmesi ve sıkıntıların devam etmesi halinde koruma görevinin iptal edilmesi gibi bir yaptırım bulunmasına rağmen bugüne kadar uygulanmadığı ifade ediliyor. Korumanın amacı dışında kullanımına daha çok komutan eşlerinin neden olduğu belirtilirken, uyarıda bulunan rütbeli personele hakarete varan tepkilerin gösterildiği iddialar arasında. Geçtiğimiz aralık ayında İstanbul'da ilginç bir uygulamanın başladığına dikkat çekiliyor. Geç kalkan paşaların erken saatlerde servise çıkan apartman hizmetlileri yerine askerleri alışverişe gönderdikleri aktarılıyor. Baskılar üzerine Merkez Komutanlığı'nın askerlerin bir kereye mahsus alışverişe gönderilmesi yönünde sözlü emir verdiği öne sürülüyor.

EMNİYET ŞERİDİNİ İHLAL

Koruma araçlarında kullanılan otomatik geçiş sistemi kartları da bir başka tartışma konusu. Yönergeye göre koruma maksatlı hizmet aracının OGS ücretini 'korunan şahıs', koruma aracının OGS ücretini ise 'Koruma Tabur Komutanlığı' karşılıyor. Ancak OGS ücretlerinin tamamının komutanlıkça karşılandığı belirtiliyor. 2010'da 17-20 bin lira arasında usulsüz kullanım ve trafik cezası kesildiği bilgisi veriliyor. Komutan eşlerinin de emniyet şeridini kullanmayı tercih ettikleri belirtiliyor.

YÖNETMENLİK  UYGULANIYOR

Genelkurmay'dan iddialarla ilgili olarak Bugün'e yapılan açıklamada, Koruma Taburu'nda görevli personelin yasaların ön gördüğü çerçevede görevini yaptığı vurgulandı. Bu konuda üç ana mevzuatın olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Yönetmeliklerde 'koruma personeli koruma göreviyle bağdaşmayan iş ve hizmetlerde görevlendirilmez' hükmü yer alıyor. Bu konu üzerinde titizlikle duruluyor. Bu personelin görevleri sırasında korudukları şahıslar ve onların aile fertleri tarafından görevlerinin dışında kullanılmaları söz konusu değildir. Yönetmelikler, yasalar var. Bu husus gerek koruyan gerekse koruması sağlanan personelimiz tarafın- dan da biliniyor. Ayrıca bu konuda da personel ne yapması gerektiği ile ilgili eğitiliyor. Bu husus Genelkurmay Başkanlığı'nca da hassasiyetle kontrol ediliyor ve koruma hizmetlerine ilişkin bazı aksaklıklar tespit edildiğinde bu konuyla ilgili emirler de yayımlanıyor. Yani bir konu ile ilgili direkt düzeltici emir yayınlanıyor" denildi. Koruma görevlilerinin alışverişe gönderildiği iddiasına da cevap verilen açıklamada, "Bu konuda personele sözlü veya yazılı herhangi bir emir verilmemiş. Kaldı ki korunan personelin alışveriş yapabileceği mekânlar da mevcut. OGS ve KGS masrafları da korunan şahıs ödüyor" görüşüne yer verildi.

İŞYERİNE DE 24 SAAT KORUMA

Emekli askerlere yönelik terör eylemlerinin 1991 yılında artması üzerine koruma taburlarının kurulmasına karar verildi. Bu taburlar Merkez Komuta-nlığı'na bağlı görev yapıyor. İstanbul'da 4'ü Genelkurmay başkanı, 21'i kuvvet komutanı olmak üzere 64 personelin korunması sağlanıyor. Genelkurmay başkanlarına bir zırhlı araç bir de koruma aracı tahsis ediliyor. 1600 litre bedava benzin Zırhlı araca sınırsız benzin hakkı tanınırken, diğerlerine yıllık bin 600 litre ücretsiz benzin veriliyor. Özel Koruma, Yakın Koruma, İkâmet Koruma, İşyeri Koruma, Çağrı Üzerine Koruma olmak üzere 5 çeşit koruma yöntemi var. Makam aracının ar-kasına ayrıca koruma aracı da veriliyor. 'Yakın Koruma' sisteminde ise makam arabası ile birlikte bir de yakın koruma görevlisi tahsis ediliyor. 'İkamet Koruma'da Paşa'nın evinin önünde 24 saat 2 asker bekliyor. Eğer emekli paşa çalışıyorsa 'İşyeri Koruma' sistemi uygulanıyor, aynı evi gibi işyeri de 24 saat korunuyor. Çağrı Üzerine Koru-ma'da ise sürekli araba ve koruma yok.