BIST 9.479
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.507,68
HABER /  DÜNYA

Korsan LPG” baş ağrıtıyor

LPG sistemlerine talebin arttığını belirten uzmanlar, merdiven altı işletmeler konusunda araç sahiplerini uyardı. İstanbul Makine Mühendisle...

Abone ol

LPG sistemlerine talebin arttığını belirten uzmanlar, merdiven altı işletmeler konusunda araç sahiplerini uyardı. İstanbul Makine Mühendisleri Odası LPG Komisyon Başkanı Gürkan Topuzlar, “Merdiven altı işletmelerde LPG taktırmayın, güvenilir markaları tercih edin” dedi.
Araçlarda yakıt tasarrufu sağlamak için taktırılan LPG sistemlerine talep oldukça arttı. Talebin artmasıyla hemen hemen her yerde LPG sistemi takan oto servisleri ortaya çıktı. Ancak konunun önem ve hassasiyeti dikkate alındığında, LPG sisteminin güvenilir markalarda ve konusunda uzman mühendisler gözetiminde takılması, araç sahibinin emniyeti ve aracın performansı açısından büyük önem taşıyor. İstanbul Makine Mühendisleri Odası LPG Komisyon Başkanı Gürkan Topuzlar konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, merdiven altı uygulamalara dikkat çekti. Vatandaşları uyaran Topuzlar, “Merdiven Altı işletmelerde LPG taktırmayın, güvenilir markaları tercih edin” diye konuştu.

“ARACIN BOŞ AĞIRLIĞI İLE DOLU AĞIRLIĞI ARASINDAKİ FARKA DİKKAT”
Son günlerde LPG’li araçların ruhsat alması konusunda zorluk çıkartılacağı yönündeki haberlerin de tamamen uydurma olduğunu söyleyen Topuzlar, “Bu tarz haberler, iyice araştırılıp soruşturulmadan yapılan haberlerdir. LPG’li araç yönetmeliğinde herhangi bir değişiklik olmamıştır. Birkaç vatandaş, araçları olması gerekenden ağır olduğu için muayenede sorun yaşadı. LPG dönüşümüyle ilgili olmadığı halde bu durum sanki tüm LPG’li araçların sorunuymuş gibi aktarıldı” ifadelerini kullandı. Gürkan Topuzlar ayrıca, “ Bir kişi aracına LPG taktırırken ruhsatında yazan aracın boş ağırlığı ile dolu ağırlığı arasındaki farka dikkat etmelidir” uyarısında bulundu. Topuzlar, piyasada bulunan bazı aynı marka ve model araçlarda bir hatadan dolayı boş ağırlığın farklılık gösterdiğini, LPG kitini profesyonel ekiplere taktırmayan sürücülerin de araçlarını yetkili kişilere emanet etmedikleri için sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Topuzlar, bu oranın 100’de birden bile daha az olduğunu ancak araç sahiplerinin her zaman bu tarz işlerini uzman ekiplere yaptırmaları gerektiğini vurguladı.

TÜV TÜRK: “MUAYENELERİMİZDE BİR DEĞİŞİKLİK YOK”
Konuyla alakalı değerlendirmelerde bulunan TÜV-TÜRK yetkilisi, LPG’li araçların muayene yöntemlerinde herhangi bir değişiklik olmadığını yineledi.. Haberlerde geçtiği gibi LPG’li araçların muayeneden geçemediklerinin doğru olmadığını söyleyen TÜV-TÜRK yetkilisi, “Basında çıkan bu haberlerin tarafımızla hiçbir ilgisi yoktur. 2011 yılından bu yana aynı muayene yöntemlerini uyguluyoruz” diye konuştu.

YETKİLİ SERVİS VE GÜVENİLİR MARKALAR TERCİH EDİLMELİ
BRC’ nin Türkiye temsilcisi 2A Mühendislik A.Ş. yetkilisi Emre Deler ise, “LPG dönüşümleri güvenilir markalarda yaptırılmalı, en geç her 10 bin kilometrede yetkili servislerde bakım yaptırılmalı ve mutlak surette düzenli olarak gaz sızdırmazlık kontrolü yaptırılmalı” tavsiyelerinde bulundu.
(İHA)