BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.430,48
HABER /  GÜNCEL

Körler bu gözle görecek!

Tam 30 yıldır kör olan 51 yaşındaki adam biyonik gözle görmeye başladı. Artık sokağa çıkabiliyor, hatta okumamay bile başladı!

Abone ol

Yedi yılda İngiliz uzmanların geliştirdiği biyonik göz ilk olarak 30 yıldır görmeyen 51 yaşındaki Peter Lane üzerinde başarıyla kullanıldı

Gözündeki hücre bozulması nedeniyle 20 yaşındayken görme yeteneğini tamamen kaybeden Peter Lane’in gözüne bir kağıttan çok daha ince olan özel bir elektrod yerleştirildi. Gözlük üzerine yerleştirilen kameranın kaydettiği görüntüler, önce Lane’in belinde taşıdığı video işlemcisine gönderiliyor.

Bu alıcı, görüntüleri özel olarak kodlayarak yaydığı sinyallerle hastanın gözündeki elektroda aktarıyor. Elektrod da retinayı uyararak, görüntüyü beyne aktarıyor. Böylece hastanın görmesi sağlanıyor.

Okumaya bile başladı...

30 yıl sonra bu sistem sayesinde yeniden görmeye başlayan Lane, şimdilik sadece kapılar ve mobilyalar gibi keskin hatlara sahip büyük nesneleri seçebiliyor. En fazla da üç harfli kelimeleri okuyabiliyor. “Yeniden doğmuş gibiyim” diyen Lane, “Önceden sadece evimde tek başıma dolaşabiliyordum. Bu sistem sayesinde artık sokağa da çıkabiliyorum. Şimdilik görüntü çok net olmasa da bu sadece bir başlangıç. İnsanlar sanki tül bir perdenin arkasındaymış gibi görünüyor. Ancak arabaları seçebiliyorum. Önümüzdeki dönemde çok daha iyi görebileceğime inanıyorum” diye konuştu.