BIST 9.008
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.280,03
HABER /  GÜNCEL

Korkunç rakam! 12 ilçede 200 bin kişi...

Terör örgütü PKK'nın çukur kazarak ilan ettiği özyönetimler nedeniyle Güneydoğu'da 12 ilçede yaklaşık 200 bin kişi evlerini bırakıp göç etmek zorunda kaldı.

Abone ol

PKK’nın 7 Haziran seçiminden sonra Doğu ve Güneydoğu’da çukur kazarak ilan ettiği özyönetimler nedeniyle yaklaşık 200 bin kişi göç etti.

Sokağa çıkma yasağı uygulanan Muş’un Varto; Diyarbakır’ın Silvan, Sur, Lice, Dicle, Bismil; Şırnak’ın Cizre, Silopi, İdil; Mardin’in Nusaybin, Dargeçit ve Derik ilçelerinde, yasağa çıkma yasaklarıyla birlikte güvenlik kuvvetlerinin operasyonları başladı.

BİN 256 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Operasyonlarda bin 265 PKK’lı öldürüldü. Operasyonun dün sona erdiği Sur’da 28 Kasım’dan beri 63 güvenlik görevlisi şehit oldu. Operasyonun şu an için bittiği Mardin’in Nusaybin İlçesi ile Hakkâri Yüksekova ve Şırnak merkezde ise operasyon beklentisi var.

SUR'DA DURUM

Diyarbakır’ın merkez Sur İlçesi’nde 2 Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı devam ederken, güvenlik güçlerinin hendekleri kapatmak, barikatları kaldırmak ve PKK’lıları etkisiz hale getirmek için düzenlediği operasyonlar dün tamamlandı. Sur içinde kalan 15 mahalleden Fatihpaşa, Hasırlı, Dabanoğlu, Savaş, Cevatpaşa ve Cemal Yılmaz mahallelerinde yaklaşık 300 hendek ve bomba tuzaklanan barikatlar imha edildi. İlçede 256 PKK’lının etkisiz hale getirildiği, toplam 359 el yapımı patlayıcının imha edildiği belirtildi. Sur’da operasyon bölgelerinden, son 10 gün içinde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 60 kişi tahliye edildi.

İDİL’DE SON HAMLE YAPILDI

Şırnak İdil’de ise patlayıcılarla tuzaklanan çukurların kapatılması, barikatların kaldırılması, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması için ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet unsurlarınca 18 Şubat’ta başlatılan “Şehit Özel Harekât Polisi Ersin Yıldırım Operasyonu”nun 20. gününde ilçe teröristlerden temizlendi.

MÜHİMMAT ELE GEÇİRİLDİ

Güvenlik güçleri, örgüt üyelerine ait 5’i keskin nişancı olmak üzere 47 uzun namlulu silah, 5 roketatar, 6 tabanca, aralarında zırh delici mermilerin de bulunduğu çok miktarda fişek, 144 el bombası, patlayıcı yapımında kullanılan malzeme, bir ton amonyum nitrat, çok sayıda örgütsel doküman ve bol miktarda yaşam maddesi ele geçirdi.

İLÇENİN TAMAMI TEMİZLENDİ

Bener Cordan İlkokulu’nda önceki gün aralarında örgütün sözde ilçe yöneticilerinin de bulunduğu 19 teröristin etkisiz hale getirilmesiyle, ilçenin tamamı teröristlerden arındırılmış oldu. Güvenlik güçleri, sokağa çıkma yasağının halen devam ettiği İdil’de çukurları kapatmak, barikatları kaldırmak, tuzaklanan patlayıcıları imha edip ilçede huzuru tesis etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

DARGEÇİT

11 Aralık 2015'te sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Operasyonlar 18 gün sürdü. 40 PKK'lı öldürüldü. 4 asker şehir oldu. 85 hendek ve barikat kaldırıldı.

DERİK

Yasak 27 Kasım'da başladı. 3 Aralık'ta sona erdi. 7 PKK'lı öldürüldü. 3 güvenlik görevlisi şehit oldu.

NUSAYBİN

3 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 7 mahalledeki hendek ve barikatlar için yeni operasyonlar gündemde.

SİLOPİ

14 Aralık'ta yasak başladı, 18 Ocak'ta kaldırıldı. 145 PKK'lı öldürüldü. 518 barikat kaldırıldı. 300 hendek kapatıldı. 20 bin kişi göç etmek zorunda kaldı.

CİZRE

3 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 60 bin insan evlerini terk etti. Yasak 2 Mart'ta kaldırıldı. 675 PKK'lı öldürüldü. 100 hendek ve barikat kaldırıldı. 25 güvenlik görevlisi şehit oldu.