BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.516,09
HABER /  DÜNYA

Korkunç gerçek: 2 yıl boyunca tecavüze uğramışlar

Akdeniz'de kurtarılan ve İtalya'ya girmelerine izin verilmeyerek günlerdir bir gemide mahsur bırakılan Afrikalı göçmenlerin Libya'da kaldıkları iki yıl boyunca şiddete maruz kaldığı, işkence gördüğü ve tecavüze uğradığı bildirildi.

Abone ol

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Sözcüsü Joel Millman BM Cenevre  Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, çoğunluğu Somalili ve Eritrelilerden  oluşan Afrikalı 190 göçmenin 15 Ağustos'ta Akdeniz sularında Diciotti adlı gemi  tarafından kurtarıldığını anımsattı.

Millman, İtalya ile Avrupa Birliği (AB) arasında göçmenlerin  dağılımında çıkan anlaşmazlık nedeniyle gemideki göçmenlerin 10 gün boyunca  İtalya'ya girişine izin verilmediğini anımsattı.

Anlaşma sağlanmamasına rağmen Arnavutluk'un 20, İrlanda'nın 20 ve  Vatikan'ın da 100 göçmeni kabul ettiğini belirten Millman, daha sonra Diciotti  gemisinin Sicilya kıyılarına yanaşmasına izin verildiğini söyledi.

Millman, IOM çalışanlarının ifadelerine göre, Libya'da iki yıl boyunca  keyfi olarak gözaltında tutulan göçmenlerin tamamının beslenme sorunu yaşadığını  ve bitkin halde olduğunu aktardı.

Göçmenlerin çoğunun insan kaçakçıları tarafından fidye için iki yıl  tutulduğu bilgisini paylaşan Millman, göçmenlerin dayak yediğini ve işkence  gördüğünü ifade etti.

Sözcü Millman, bunun da ötesinde Diciotti'ye göçmenleri tedavi için  giren İtalyan doktorların, gemideki göçmen kadınların çoğunun Libya'da  bulundukları dönemde tecavüze uğradığını tespit ettiğini kaydetti.

IOM Akdeniz Direktörü Federico Soda ise konuyla ilgili yaptığı yazılı  açıklamada, Libya'dan gelen göçmenlerin zamanında tespit edilmesi ve önlem  alınması gerektiğinin altını çizerek, "Libya'dan gelen göçmenler genellikle  şiddet, istismar ve işkencenin kurbanlarıdır." diye konuştu.

Uluslararası Göç Örgütü'nün rakamlarına göre bu yıl Akdeniz'de Avrupa  sahillerine ulaşmaya çalışan bin 549 göçmen hayatını kaybetti.