BIST 9.049
DOLAR 32,33
EURO 35,09
ALTIN 2.300,60
HABER /  GÜNCEL

Korkulan mı oluyor? 900 IŞİD teröristi aramızda!

IŞİD adına savaşmak için Türkiye'den Suriye'ye giden yaklaşık bin 500 Türkiye vatandaşı teröristten 900'ü ülkemize geri döndü. Yani orada her türlü silah ve saldırı yöntemini öğrenen 900 azılı terörist aramızda dolaşıyor.

Abone ol

İSTANBUL'u kana bulamaya hazırlanırken çökertilen 2 IŞİD hücresiyle ilgili soruşturma sürerken, ürküten bir rakam ortaya çıktı. IŞİD adına savaşmak için Türkiye'den Suriye'ye giden yaklaşık bin 500 teröristten 900'ü ülkemize geri döndü. Yani 900 terörist aramızda dolaşıyor.

Merkezi ABD’de bulunan The Soufan Center isimli araştırma kuruluşu geçtiğimiz günlerde Suriye ve Irak’ta IŞİD saflarında savaşmaya giden ve 2016-2017 yıllarında ülkelerine dönen “yabancı savaşçı” da denilen teröristlerin tahmini sayılarını açıklamıştı. 

Hürriyet yazarı Murat Yetkin, işte o raporda Türkiye’den savaşmak için Suriye ve Irak’ta IŞİD saflarına katılan militan sayısının yaklaşık bin 500 olarak verildiğini hatırlatıp, "Bu tahmin daha önce Türk Dışişleri kaynaklarınca yapılan tahminlere pek aykırı değil, az çok örtüşüyor" dedi.

900 AZILI TERÖRİST ARAMIZA DÖNDÜ VE... 

"Türkiye bir başka ölçüye göre bu listenin başında yer alıyor" diyen Murat Yetkin, "Suriye ve Irak’ta IŞİD adına savaşıp da ülkelerine geri dönenler arasında Türk pasaportu taşıyanlar birinci sırada: Yaklaşık 900 IŞİD militanının Türkiye’ye döndüğü ve halen aramızda olduğu tahmin ediliyor."

Türkiyeli IŞİD yöneticileri basın toplantısı yapıp Türkiye'yi 'katliamla' tehdit etmişti.

NASIL OLDU DA 900 TERÖRİST GERİ DÖNEBİLDİ?

Türkiye'den giden bin 500 IŞİD teröristten geri kalan yaklaşık 600'ünün çatışmalarda öldürülmüş, ya da hala oralarda çatışıyor olabileceğini belirten Murat Yetkin, 900 IŞİD teröristinin Türkiye dönebilmesinin nedenlerini ise şöyle açıkladı: IŞİD (ve muhtemelen bir miktar da el-Kaide bağlantılı cihatçı militanın) bu kadar yüksek sayılarda Türkiye’ye dönebilmiş olması belki Suriye ile 910 km uzunluğundaki sınır sayesinde. Belki de 2016’daki Cerablus-Dabık-El Bab ve halen sürmekte olan İdlib operasyonların getirdiği ortamdan yararlanıp sızmaları sayesinde; bu konuda sağlıklı bir araştırma ve bulgu yok."

ORADA HER TÜRLÜ SİLAH VE SALDIRI YÖNTEMİNİ ÖĞRENDİLER

Yetkin şöyle devam etti: "Ancak yolu ve yöntemi ne olursa olsun Suriye ve Irak’ta her türlü silah ve saldırı yöntemini öğrenip Türkiye’ye dönerek sessizce aramıza giren IŞİD’ci teröristlerin sayısı gerçekten endişe verici boyutta."

ARAMIZDA NELER PLANLIYORLAR ACABA?

Yetkin yazısını şu uyarıyla bitirdi: "Bugün yaşadığımız gerçek, maalesef siz şimdi bunları okurken o 900 militandan bir kısmının belki de hayatlarımızı tehlikeye atacak bir şeyler planlamakta, hazırlamakta olduğudur. İstihbarat ve polise ama asıl onlara siyasi direktif verecek hükümete bu bakımdan her zamankinden fazla iş düşüyor."

"İslam Devleti'nin Cezire vilayeti Türk mücahitleri" adlı grup da Türkiye'de katliam çağrısı yapmıştı.