BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,85
ALTIN 2.513,68
HABER /  EKONOMİ

Korkudan 2 milyar dolarlık Apple hisselerini sattı!

Apple’ın Çin’deki servislerinin kapatılmasının ardından milyarder yatırımcı Carl Icahn şirkette sahip olduğu hisselerin 2 milyar dolarlık bölümünü sattı.

Abone ol

ÇİN’deki servisleri kapatılan Apple’a bir kötü haber de yatırımcılardan geldi.

Milyarder yatırımcı Carl Icahn, Apple’nın Çin’de başarılı olup olmayacağının belirsiz olduğunu söyleyerek teknoloji devi Apple’a ait hisselerinin 2 milyar dolarlık bölümünü sattı. Icahn'ın Apple'da 6 buçuk milyar değerinde 53 milyon hissesi bulunuyordu.

APPLE’IN CEO’SU ÜZGÜN

Hisse satışıyla ilgili açıklama yapan Icahn, “Hisselerimi sattıktan sonra Tim Cook’u (Apple’ın CEO’su) satıştan haber etmek için aradım. Cook telefonu açtığında sesi doğal olarak biraz üzgün geliyordu. Ona meraklanmamasını Apple’ın büyük bir şirket olduğunu söyledim” dedi.

Icahn hisse sayısının yüzde 5’in altında kaldığı için yönetim kurulundan da ayrıldığını söyledi. Amerikan yasaları gereği borsada bir şirketin en az yüzde 5 hissesini satın alan yatırımcı, söz konusu şirketin yönetim kuruluna girebiliyor.

Milyarder yatırımcı Carl Icahn
Milyarder yatırımcı Carl Icahn

ÇİN KORKUSU

Carl Icahn, Çin’in bu müdahalesinin Apple’daki hisselerini satma sürecini hızlandırdığını belirtti. Milyarder yatırımcı, Apple'nın en büyük 2. pazarı olan Çin'in geçen yıl yavaş büyüdüğünü ve Çin ekonomisinin kötü sinyaller verdiğini söyledi. Icahn, ekonomik durgunluğun Apple'ın Çin'de büyümesini engelleyeceğini belirtti. Çin önceki gün yasal değişikliğe giderek Apple’nın online kitap ve film servisleri olan iBooks ve iTunes Movie’nin ülkede kullanımını engellemişti.

Yeni yasada Çin'de gösterilen ürünlerin Çin'de depolanmasını şart koşuyordu. Bu durum bilgilerini ABD'nin Kaliforniya eyaletinde depolayan Apple'ı büyük ölçüde etkiledi.

2 MİLYAR DOLAR KAZANDI

Icahn’ın önceki güne kadar Apple’a ait 6 buçuk milyar dolar değerinde 53 milyon hissesi bulunuyordu.

Carl Icahn 2013 yılının 3. Çeyreğinde hisse başına 68 dolar ödeyerek 27 milyon hisse aldı. Sonraki 6 ayda hisse almaya devam eden Icahn hisse sayısını toplamda 53 milyona yükselterek Apple Yönetim Kuruluna girdi.
Apple’daki hisselerinin bir kısmını 94.83 dolardan satan Icahn Apple hisselerinden toplamda 2 milyar dolar kazandı.

APPLE’IN GELİRİ AZALDI

Apple hafta başında ilk çeyrekte elde ettiği gelirin 2015’e göre yüzde 13 azaldığını açıklamıştı. Apple’ın iPhone satışları da bir önceki çeyreğe göre 10 milyon azalmıştı.