BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,85
ALTIN 2.433,10
HABER /  DÜNYA

Korede savaş rüzgarları esiyor

Sarı Deniz'de iki ay önce batan Güney Kore gemisinin Kuzey Kore'nin torpidosuyla vurulduğu kesinleşti.

Abone ol

Sarı Deniz’de iki ay önce batan Güney Kore gemisinin Kuzey Kore’nin torpidosuyla vurulduğu kesinleşti. Suçlamaya sert karşılık veren Kuzey Kore, topyekün savaş tehdidinde bulundu

Sarı Deniz’de iki ay önce batan Güney Kore gemisinin Kuzey Kore tarafından fırlatılan bir torpido yüzünden battığı açıklandı. Yürütülen soruşturma sonunda müfettişler, geminin Kuzey Kore torpidosuyla battığına dair kanıt olduğunu kaydetti. Raporda, ‘’Gemi bir Kuzey Kore denizaltısından atılan torpidonun gemi dışında patlaması ile batmıştır’’ tespitine yer verildi. Kuzey Kore’yi suçlayan bulgulara, geminin parçalanmış gövdesindeki incelemeler sonucu ulaşıldığı bildirildi. Güney Kore kabinesi acil toplanırmen, Devlet Başkanı Lee Myung-bak, Kuzey Kore’ye yönelik sert tedbirler alınacağını açıklandı.

YAPTIRIM HALİNDE SAVAŞ ÇIKAR

Güney Kore’nin raporuna sert tepki gösteren Kuzey Kore, bu gerekçeyle Kuzey’e yaptırım uygulaması durumunda savaş da dahil olmak üzere her türlü alacağını açıkladı. Ulusal Savunma Komisyonundan yapılan açıklamada, Güney Kore’nin açıkladığı sonuçların ‘’kurgu’’ olduğu öne sürülürken, “Halkımız ve ordumuz, herhangi bir misilleme, cezalandırma ya da yaptırıma, topyekün savaş seçeneği de dahil olmak üzere gereken karşılığı verecektir” denildi.

GÜNEY KORE BORSASI DİBE VURDU

Seul’ün resmen Kuzey’i suçlamasının ardından bölgede zaten yüksek olan gerilim doruğa çıktı. Savaş ihtimalinin belirlmesiyle yatırımcılar paniğe kapılırken, Güney Kore borsasında büyük düşüş yaşandı. Başta BM ve NATO olmak üzere uluslararası toplum, Kuzey Kore’yi “şiddetle” kınarken, olası bir yaptırım tasarısına ilişkin olarak da Güney Kore’ye koşulsuz destek mesajları verdi.

TORPİDO KUZEY’İ GÖSTERİYOR

Kuzey Kore donanmasına ait 1200 tonluk savaş gemisi “Cheonan” 26 Martta gizemli bir patlama sonucu batmış ve 46 denizci hayatını kaybetmişti. Aralarında ABD, İngiltere ve İsveç’ten uzmanların da bulunduğu ekip tarafından araştırılan olayın, Kuzey Kore’nin torpido saldırısyla meydana geldiği sonucuna ulaşıldı. Uzmanlar, torpidonun özelliklerinin Kuzey Kore’nin silah envanterinde bulunanlarla örtüştüğünü açıkladı.