BIST 9.708
DOLAR 32,50
EURO 34,91
ALTIN 2.440,00
HABER /  DÜNYA

Kore füze attı! Bir başka ülkeden de füzeler ateşlendi

Hidrojen bombası deneyerek dünyayı ayağa kaldıran Kuzey Kore bir füze denemesi daha gerçekleştirdi. Füzenin rotası bu kez Japonya oldu. Bu füzeden 6 dakika sonra bu kez Güney Kore füzelerini ateşledi. Şoke gelişmeler üzerine BM acil toplanıyor.

Abone ol

Kuzey Kore, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) hafta içi aldığı yaptırım kararından sonra Japonya'ya doğru bir füze daha fırlattı. Bunun şoku geçmeden 6 dakika sonra bu kez Güney Kore 2 füze ateşledi.

Japonya Devlet Bakanı Yoshihide Suga, füzenin Hokkaido adasının üzerinden geçtiğini ve adanın 2 bin kilometre doğusunda Pasifik Okyanusu'na düştüğünü belirtti.

Füzenin ateşlenmesi ile birlikte Japonya'da alarmların çalarken, Hokkaido adası sakinlerine barınaklara gitmeleri çağrısı yapıldı. 

ABD'Yİ VURACAK MENZİLDE Mİ?
Güney Kore askeri yetklilileri, füzenin Başkent Pyongyang yakınlarından fırlatıldığını ve 3 bin 700 kilometre havada kaldığını açıkladı. Bu mesafenin, ABD'nin Pasifik'teki adası Guam'ı vurmak için yeterli olduğu belirtiliyor. Ancak ABD ordusu, füzenin fırlatılmasında hemen sonra orta menzilli bir balistik füze tespit ettiklerini, ama bu füzenin Kuzey Amerika ya da Guam'a tehdit oluşturmadığını söyledi.

JAPONYA : BU KABUL EDİLEMEZ
Japonya Başbakanı Shinzo Abe, füze denemesini "kabul edilemez" şeklinde nitelendirdi ve "Uluslararası toplum bir araya gelmeli ve eylemleriyle dünya barışını tehdit eden Kuzey Kore'ye açık bir mesaj göndermeli" ifadesini kullandı.

GÜNEY KORE DE 6 DAKİKA SONRA 2 FÜZE ATTI

Kuzey Kore'nin Japonya üzerinden geçen füzesinden 6 dakika sonra Güney Kore'nin de 2 adet Hyunmoo-2 füzesi fırlattığı aktarıldı.

Yonhap haber ajansına göre Güney Kore füzelerinden birinin Güney Çin Denizi'ne 250 kilometre mesafedeki simüle hedefi başarıyla vurduğu belirtildi. 2. füzenin ise denize düştüğü kaydedildi. Habere göre füzeler, henüz Kuzey Kore'nin füzeleri havadayken fırlatıldı. Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore'nin füze fırlatma hazırlığı yaptığını önceden tespit ettikleri için 'anında' karşılık verebildiklerini açıkladı.

BM ACİL TOPLANIYOR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ABD ve Japonya'nın talebiyle bugün acil olarak toplanacak. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kuzey Kore'ye yönelik "yeni önlemler" alınması çağrısında bulundu ve "devam eden provokasyonlar sadece Kuzey Kore'nin diplomatik ve ekonomik izolasyonunu derinleştirir" dedi.