BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,11
HABER /  EKONOMİ

Köprü ve otoyollar için düğmeye basıldı!

Köprü ve otoyolların halka arzı için hazırlıklar tamam. Halka arzın ikinci çeyrekte gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Abone ol

Türk Telekom’dan sonraki en yüksek özelleştirme olan köprü ve otoyolların halka arz yoluyla özelleştirilmesi için gereken yasal düzenleme tamamlanırken, piyasa koşullarının uygun olması halinde halka arzın yılın ikinci çeyreğinde yapılması planlanıyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Fiyatı en az 7 milyar dolar olmalı” açıklamasının ardından ihalesi iptal edilen köprü ve otoyollar için süreç yeniden başladı. Dünya sinin haberine göre, köprü ve otoyollarla ilgili işletme hakkı devri yerine farklı sermaye araçlarıyla halka arz üzerinde durulurken, ilgili düzenleme Meclis’ten geçti. Düzenlemeye göre, Maliye Bakanlığı’na bağlı özelleştirmeyi yürütecek bir şirket kurulacak. Yeni şirkette Karayolları’nın hakim olacağı belirtiliyor. Şu anda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ise halka arzla ilgili hazırlıkları yürütüyor. Hızla halka arz değerini tespit etme çalışması yapan ÖİB bürokratları, ortaya çıkacak rakamın Başbakan’ı tatmin etmesine çalışırken, bir yandan da özelleştirme sürecini başarısızlığa uğratmayacak yani piyasayı tatmin edecek bir rakamı yakalamak istiyor. 

Türk Telekom’a verilen 6.55 milyar doların ardından en yüksek özelleştirme olan köprü ve otoyollar ihalesine en yüksek teklifi 5.72 milyar dolar ile Koç Holding-Malezyalı UEM Group Berhad-Yıldız Holding şirketlerinden oluşan ortak girişim grubu vermişti. Ancak Başbakan Erdoğan, değerin düşük kaldığı eleştirisini getirmiş ve ihale iptal edilmişti. Tek paket halinde, işletme hakkının verilmesi yöntemiyle ve fiili teslim tarihinden itibaren 25 yıllık süre için gerçekleştirilen ihaleye Nurol Holding-MV Holding-Alsim Alarko-Kalyon İnşaat- Fernas İnşaat Ortak Girişim Grubu ve Autostrade Per I’Italia- Doğuş Holding-Makyol İnşaat- Akfen Holding Ortak Girişim Grubu da katılmıştı. 

En az 7 milyar dolar bekleniyor 

İhale, Edirne–İstanbul–Ankara Otoyolu, Pozantı–Tarsus–Mersin Otoyolu, Tarsus–Adana–Gaziantep Otoyolu, Toprakkale–İskenderun Otoyolu, Gaziantep–Şanlıurfa Otoyolu, İzmir–Çeşme Otoyolu, İzmir–Aydın Otoyolu, İzmir ve Ankara Çevre Otoyolu, Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çevre Otoyolu, hizmet tesisleri, bakım ve işletme tesisleri, ücret toplama merkezleri ve diğer ilgili tesisleri kapsıyor. 

Özelleştirmeyle teknoloji transferi, verimlilik artışı, kazalarda azalma, zaman ve yakıt tasarrufu, çevre kirliliğinin azaltılması gibi faydalar da bekleniyor. Otoyol ve köprülerin yıllık geliri 700 milyon TL civarındayken özelleştirmeden 7 milyar dolar gelir elde edilebileceği hesaplanıyor. Geçtiğimiz yıl köprü ve otoyollardan 352 milyon 749 bin araç geçerken, toplam 724 milyon 913 bin 161 TL gelir elde edildi.