BIST 9.753
DOLAR 32,53
EURO 34,88
ALTIN 2.435,30
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Konya'dan kurbanlık alacaklara kötü haber

Besiciliğin Türkiye'deki merkezlerinden biri olan Konya'dan gelen haberler kurbanlık almak isteyen vatandaşı üzdü.

Abone ol

Kurban bayramına yaklaşık bir ay kala, geçen yıl 3 bin 500 liraya alınabilen 250 kilogram karkas et çıkaran bir kurbanlığa bu yıl, en az 5 bin lira fiyat isteniyor.

Besiciliğin Türkiye'deki merkezlerinden Konya'da, bayrama yaklaşık bir ay kala kurbanlık fiyatları şekillenmeye başladı.

Et fiyatlarındaki artışın konuşulduğu bir dönemde kurbanlıklarını erkenden satın almak isteyenler, kent merkezine yakın çiftliklere giderek fiyat araştırması yapmaya başladı.

Şuan kesim fiyatının 17-18 lira civarında olduğu Konya'da besiciler, geçen yıl 13-14 lira olan kurbanlık özellikleri taşıyan dana ve düveler için karkas kilogram fiyatını 20 lira olarak söylüyor.

Telefonla fiyat araştırması

Konya'da besicilik yapan Bekir Er, kurbanlıklarını erkenden almak isteyenlerin telefonla kendilerini arayarak ya da besihanelere gelerek fiyat araştırması yapmaya başladığını söyledi.

Bugünkü fiyatlara göre kurbanlıkların, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi karkas kilogramının 20-21 lira civarından satılacağını düşündüklerini belirten Er, ''Kurbanlık özelliklere sahip 150 kilogram kemikli et çıkaran bir dana ya da düvenin 3 bin liradan, 350 kilogram et çıkaran bir dana ya da düvenin ise 7 milyar liradan satılmasını öngörüyoruz. Ortalama büyüklükteki bir kurbanın 5 bin lira seviyesinden satılacağını düşünüyoruz. Yani geçen yıl 3 bin 500 lira olan kurbanlık bu yıl en az 5 bin liradan satılacak'' dedi.

İthal et işe yaramadı

Konya'da et entegre tesisi bulunan Seyet Ltd. Şirketinin Genel Müdürü Osman Topaç ise kendilerinin kurbanlık hayvan satışı da yaptıklarını söyledi.

İthalat kararıyla birlikte fiyatlarda kısa zaman dilimleri içinde büyük dalgalanmalar yaşanabildiğini ifade eden Topaç, kurban fiyatlarının düşebileceğini ancak bu ihtimalin çok gerçekçi olmadığını belirtti.

Ucuzlaması beklenmiyor

Son dönemde yaşanan et kriziyle birlikte ülkedeki hayvan sayısının yüzde 50'den fazla azaldığını, bu azalmanın 4-5 milyon baş hayvana tekabül ettiğini vurgulayan Topaç, şunları kaydetti:

''Fiyatların bu seviyelerin altına düşmesi zor görünüyor. Çünkü Kurban Bayramın'a kadar ithal edilebilecek canlı hayvan sayısı 300-500 bini geçmez. Şuan karkas etin kesim fiyatı 17-18 lira ancak bu hayvanların yüzde 60'ı kurbanlık özellikleri taşımayanlar. Kurbanlık vasfına sahip hayvanların maliyeti daha yüksek olduğu gibi fiyatlarının da bugünkü kesim fiyatlarından daha yüksek olması son derece normal... Çünkü her yıl kurbanlık fiyatları, kesim fiyatlarından 2-3 lira fazla olur. Buna rağmen, ithalatın beklenenden fazla olması ve üreticinin 'fiyatlar düşecek' tedirginliyle hayvanlarını aynı anda kesime vermeye başlaması durumunda, kurbanlık fiyatları da düşebilir. Ancak belirttiğim gibi, bu ihtimal oldukça düşük.''