BIST 9.065
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.294,98
HABER /  GÜNCEL

Konya'da askeri uçak düştü! Pilotlardan kötü haber

Konya'da planlı eğitim uçuşu için 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı Eskişehir'den kalkan F4 savaş uçağı düştü. Uçağın düşüş sebebi henüz belli değilken TSK, 2 pilotunda şehit olduğunu açıkladı. '

Abone ol

TÜRK Hava Kuvvetleri ile Azerbaycan Hava Kuvvetleri’nin 'Turaz Şahini 2015' tatbikatı devam ederken, bir uçağın düştüğü ihbarı yapıldı. Kazada iki pilot şehit oldu. Kaza sebebinin henüz belli olmadığını belirten TSK, şehit haberlerini doğruladı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

PİLOTLARIN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Konya'da F-4E 2020 uçağının düşmesi sonucu şehit olan pilotların isimlerinin Hava Pilot Yüzbaşı Mustafa Tanış ve Mustafa Delikanlı olduğu öğrenildi.

GENELKURMAY'DAN İLK AÇIKLAMA

Genelkurmay Başkanlığı’ nın internet sitesinden yapılan açıklamada: “ 1'inci Ana Jet Üs KomutanlığıEskişehir'den, 05 Mart 2015 günü saat 08.58'de, planlı eğitim uçuşu için kalkış yapan 112'nci Filoya ait bir adet F-4E 2020 uçağı saat 09.50'de Konya Atış Sahasında henüz bilinmeyen bir nedenle kaza kırıma uğramıştır. Malesef iki genç kahraman pilotumuz şehit olmuştur. Kahraman şehitlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine, Silahlı Kuvvetlerimize ve Yüce Türk Milletine baş sağlığı ve sabırlar dileriz. Konu ile ilgili idari ve adli soruşturmaya başlanmıştır.” denildi

OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konya'da askeri uçağın düşmesi sonucu iki pilotun şehit olması sebebiyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'den bilgi aldı ve taziyelerini iletti.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Erdoğan, Konya'da düşen askeri uçakta bulunan iki pilotun şehit olması nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel'i arayarak, bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özel'e taziyelerini iletti.

kaza1.20150305103621.jpg
CEMİL ÇİÇEK'TEN BAŞSAĞLIĞI

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Konya'da iki pilotun şehit olması dolayısıyla, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’e başsağlığı diledi.

Çiçek, Konya atış sahasında planlı eğitim uçuşu sırasında düşen uçakta iki pilotun şehit olması dolayısıyla Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’e bir mesaj gönderdi. 

Çiçek, mesajında, Özel'e başsağlığı diledi.


KONYA VALİSİ'NDE İLK AÇIKLAMA

TATBİKATLA BAĞLANTISI YOK''

Konya Valisi Muammer Erol da, şehit pilotlardan birinin cenazesine ulaşıldığını belirterek, ''Maalesef 2 şehidimiz var. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin başı sağolsun. Mühimmat yüklü mü, değil mi belli değil. Her ihtimal gözönünde bulundurularak çalışmalar yapılıyor. Mümkün olduğu kadar eksiksiz arama kurtarma faaliyetlerimiz sürüyor. Şu an kimlik bilgileri konusunda net bir bilgi yok'' dedi.

uçak2.jpg

Erol, düşen F-4 uçağının 2 Mart'ta başlayıp 2 Nisan'a kadar devam edecek olan Azerbaycan ile yapılan tatbikatla bağlantısı olmadığını belirtti. Erol, "Düşen uçağın, normal eğitim amaclı uçuş yaptığı sırada düştüğü biliyoruz. Bize verilen bilgi bu. Takbikatla hiç bir bağlantısı yok. Şehit pilotlarımızdan birisinin ise olayı gören sivil vatandaşlarımızdan aldığımız bilgiye göre pilot atlamış. Diğer pilotun cesedin bulunması için de enkaz alanında çalışmalar sürüyor. Pilotlarımızın kimlik bilgilerini de askeri yetkililer resmi olarak açıklayacak" diye konuştu.

GÖRGÜ TANIĞI: ÖNCE ATEŞ ÇIKTI SONRA PATLAMA OLDU

Görgü tanığı Mehmet Can, ''Ben çardaktan dışarı çıktığım sırada uçak aşağı doğru inerken, önünden roket atar gibi iki ateş çıktı. Ondan sonra patlama oldu. İki alev topu indi aşağı sonra patladı. Yanına yaklaşamadık'' dedi.

ORG. ÖZTÜRK PROGRAMINI YARIDA KESTİ

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Azerbaycan'daki resmi temaslarını yarıda kesti. Konya'daki kazayı öğrendikten hemen sonra Türkiye'ye hareket etti. Orgeenral Öztürk'ün önce Ankara'ya inmesi sonra da Konya'ya gitmesi bekleniyor. 

AMBULANSLAR ŞEHİT PİLOTLARIN KALDIĞI ASKERİ LOJMANDA

Şehit olan 2 pilotun yakınlarının kaldığı Eskişehir'deki askeri lojmanlara ambulanslar gönderildi. Pilotların ailelerinin kaldığı Seyitgazi Caddesi'ndeki Yıldıztepe Hava Lojmanları'na 3'ü Sağlık İl Müdürlüğü'ne ait 112 ambulansı, biri de askeri ambulans olmak üzere 4 ambulans sevk edildi.

Askeri yetkililerin, ambulanstaki sağlık görevlileri ile birlikte askeri pilotların şehit olduğu haberini yakınlarına verdikleri bildirildi. Şehit pilotlardan birinin Mustafa Tanış olduğu, eşinin de öğretmen olarak Eskişehir'de görev yaptığı belirtlirken, şehit iki pilotların memleketlerinin ise İstanbul ve Ankara olduğu öne sürüldü.

TSK'DAN SON AÇIKLAMA!

 

Türk Silahlı Kuvvetleri'den Konya'da 2 pilotun şehit olduğu kazaya ilişkin NTV'ye açıklama geldi. Genelkurmay Halkla İlişklier dairesinden yapılan açıklamada, "Uçağın kaza kırıma uğraması nedeniyle yapılan değerlendirmeler üzüntüyle karşılanmıştır" denildi

 

SAM (Karadan havaya) füzelerinden kaçış eğitimi sırasında düştüğü belirtilen açıklamada, pilotların tecrübesiz olduğu iddialarına da yanıt verildi.

 

Açıklamada, şehit pilotlardan Yüzbaşı Mustafa Delikanlı'nın 28 kez, Yüzbaşı Mustafa Tanış'ın ise 53 kez SAM eğitim parkurlarında eğitim uçuşu yaptığı belirtildi.

 

Uçağın düşüş nedeninin ise yapılacak teknik incelemenin ardından belli olacağı ifade edildi.



SON 35 YILDA 13 F-4 KAZASI 14 ŞEHİT!

20 Ekim 1995: 113. Filo’ya ait RF-4E (69-7485) uçağı Kütahya’da düştü. İki pilot atladı.

5 Kasım 1996: Malatya’dan kalkan 173. Filo’ya ait RF-4E (69-7469) Batman’da düştü.

10 Ocak 2002: Sivas Gürün’de 173. Filo’ya ait iki RF-4E çarpıştı, pilotlar fırlatma koltukları ile uçaklardan atladı.

9 Ocak 2003: 173. Filo’ya ait iki RF-4E kol uçuşu sırasında birbiriyle çarpıştı. Olayda Yzb. Fazıl Taştan, Yüzbaşı Ali Rıza Sadak, Üsteğmen Semih Desticioğlu ve Üsteğmen M. Fatih Ongun şehit oldu.

22 Haziran 2005: Düşen RF-4E uçağında Yüzbaşı Mustafa Akyüz ve Pilot Üsteğmen Melih Çelik atlayarak kurtuldular.

3 Ekim 2011: 173. Filo’ya ait RF-4E, Konya’da yapılan tatbikatta düştü. Kazada Binbaşı Serdar Kandemir ve Üsteğmen Engin Kayadibi şehit oldu.

22 Haziran 2012: 173. Filo’ya ait RF-4E uçağı (77-0314) Akdeniz açıklarında Suriye tarafından atılan füze ile düşürüldü. Kazada Yüzbaşı Gökhan Ertan ile Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy şehit oldu.

30 Eylül 2013: Sivas’ın Kangal ilçesi yakınlarında düşen 173. Filo’ya ait RF-4E uçağında Binbaşı Serdar Çeliker, Yüzbaşı Fatih Tüm atlayarak kurtuldu.

24 Şubat 2015: Malatya'dan havalanan ikili RF-4E kolu havada çarpıştı. Uçakta bulunan dört pilot şehit oldu.

5 Mart 2015: Konya'da planlı eğitim uçuşu için 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı Eskişehir'den kalkan F4 savaş uçağı düştü. Uçağın düşüş sebebi henüz belli değilken TSK, 2 pilotunda şehit olduğunu açıkladı.