BIST 9.541
DOLAR 32,60
EURO 34,86
ALTIN 2.494,50
HABER /  GÜNCEL

Konya merkezli 19 ilde 'paralel yapı' operasyonu

Okyanus Şirketler Topluluğu'na 'kumpas operasyonu'yla ilgili Konya merkezli 19 ilde arama ve gözaltı kararı alındı.

Abone ol

Konya Valiliğinden, "Paralel Yapı" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, dönemin il emniyet müdürü, eski emniyet müdürleri, mütevelli heyeti üyesi ve iş adamlarının da aralarında bulunduğu 66 kişinin mahkeme kararıyla gözaltına alınmaları amacıyla 19 ilde operasyon başlatıldığı açıklandı.

Operasyonun, örgütün finansal yapısına yönelik olduğu belirtildi. Örgüt üyelerince şirket sahiplerinden "himmet parası" tahsis edildiği, istenilen para alınamadığında iş adamlarının tehdit edildiği ve şantaj yapıldığı öne sürüldü.

Konya'da 2008 yılında yapılan 'Okyanus Operasyonu'nda kumpas kurulduğu gerekçesiyle gözaltına alınan polislerden GÜSAM Başkanı Eski Emniyet Müdürü Ercan Taştekin Serbest bırakıldı.

Gözaltı listesinde bir dönem Konya’da Asayiş Şube Müdürlüğü yapan Bingöl eski Emniyet Müdürü Ercan Taştekin ile Konya'da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürlüğü yapan Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Başmüfettişliğinden ihraç edilen 1'inci sınıf Emniyet Müdürü Anadolu Atayün'ün de var.

ÇARPICI İDDİALAR

Operasyonun, örgütün finansal yapısına yönelik olduğu öğrenildi. 

Örgüt üyesi belirli kişilere şirketlerin "zimmetlendiği", bu doğrultuda şirket sahiplerinden "himmet parası" tahsis edildiği ileri sürüldü.

İstenilen para alınamadığında ise iş adamlarının tehdit edildiği ve şantaj yapıldığı iddia edildi. Bu konuda, polise başvuran çok sayıda iş adamının ifadesine başvurulduğu belirtildi.

Bazı dönemlerde yargı kararlarına müdahale edildiği, şüphelilerin, kendi lehlerine karar çıkarmak için bilirkişi heyetlerini "ayarladığı" ileri sürüldü.

Operasyon kapsamında daha önce tutuklanan avukat M.O'nun, Selçuk Üniversitesine ait bir arsanın Mevlana Üniversitesine devri ile ilgili de usulsüzlük yaptığı iddia edilmişti.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Konya Valiliği'nin yazılı açıklamasında, "Fetullahçı terör örgütüne üye olmak, soruşturmanın, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, gizlemek veya değiştirmek" suçlarından Konya Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde soruşturma yürütüldüğü anımsatıldı.

2008 YILINDAKİ OKYANUS ŞİRKETLER TOPLULUĞU'NA KUMPAS İDDİASI

Okyanus Şirketler Topluluğu'na "kumpas operasyonu"yla ilgili Konya Barosuna kayıtlı avukatla sekreterinin operasyon öncesinde yurt dışına çıkmak isterken yakalandıkları ve 11 Mayıs'ta tutuklandıkları belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

66 GÖZALTI KARARI

"Konuyla ilgili adli işlemler kapsamında aralarında dönemin il emniyet müdürü, eski emniyet müdürleri, mütevelli heyeti üyesi ve iş adamlarının da bulunduğu 66 şahsın mahkeme kararına istinaden yakalanarak gözaltına alınmaları amacıyla 19 ilde operasyona başlanılmıştır. Valiliğimizce kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur."

ESKİ ŞUBE MÜDÜRÜ KİLİS'TEKİ EVİNDE BULUNAMADI

Kilis Emniyet Müdürlüğünde görevliyken 2 gün önce açığa alınan, hakkında yakalama kararı çıkarılan eski şube müdürü Cemil U. ikametgahında bulunamadı.

HAVAALANINDA YAKALANDI

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 'Fethullahçı terör örgütüne' yönelik yürütülen soruşturma kapsamında geçen 11 Mayıs günü avukat M.O., Amerika'ya oğlunun mezuniyet törenine katılmaya giderken Konya Havalimanı'nda yakalandı. Ardından da avukata ait tabanca ve mermileri polisin hukuk bürosuna baskını öncesi otomobiliyle götüren sekreter F.N.P. gözaltına alındı. Çıkarıldıkları 1'nci Sulh Ceza Hakimliği tarafından serbest bırakılan avukat ve sekreteri savcılığın itirazı üzerine aynı mahkemenin nöbetçi hakimi tarafından tutuklandı.

F.N.P'nin aracının bagajındaki, hukuk bürosundan aldığı tespit edilen 500 bin lira tutarındaki döviz, altın ve Türk lirası ile ruhsatlı tabanca ve mermilere de el konulmuş, zanlının "Para ve altınların M.O'ya ait olduğunu", M.O'nun ise bunları "Gayrimenkul satışından ettiğini" söylediği öğrenilmişti.

SAVCILIK DÜĞMEYE BASTI

Toplanan delillerin ardından, sabah saatlerinde Konya merkezli 19 ilde operasyon için harekete geçildi.  Operasyonda aralarında Konya'da faaliyetini sürdüren Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği yöneticilerinin de bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Konya'da görevli polislerin de bulunduğu belirtildi.

Operasyonda başta Konyalı sanayici İbrahim Karadayı, AKSİAD Başkanı Soner Cesur'un aralarında bulunduğu birçok işadamının evinde arama yapıldı. Gözaltına alınacaklar arasında eski polis müdürlerinin de olduğu öğrenildi.

operasyon.20150522092609.jpg

BİNGÖL ESKİ EMNİYET MÜDÜRÜ JET HIZIYLA SERBEST BIRAKILDI

Gözaltına alındığını Twitter'dan duyaran Eski Bingöl Emniyet Müdürü Ercan Taştekin, gözaltında olduğunu belirterek "Muhtemelen,konuşup gerçekleri söylediğimiz için. Sorun değil. Eyvallah." dedi. Üzerine, akla hayale gelmedik iftiralar atacaklarını iddia eden eski emniyet müdürü, "Önemli değil. Ne yaptığımı/yapmadığımı ben de biliyorum herkeste biliyor. Eyvallah." ifadelerini kullandı. Taştekin bir süre sonra serbet bırakıldı

gözalti.20150522114010.jpg

Operasyon kapsamında gözaltına alınan şüpheliler, Konya Eğitim Araştırma Hastanesi'ne sağlık kontrolüne getirildi.

GÖZALTI KARARI ALINAN ANADOLU ATAYÜN TWİTTER HESABINDAN SAYDIRDI

Eski Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürü Anadolu Atayün hakkında da gözaltı kararı olduğu öğrenildi. Gece Twitter'dan "Bu saatte otelin etrafında bulunduğunuza göre sabah birlikte çay içeceğiz herhalde. Oralarda bekleyip yorulmayın. Çağırsanız gelirim." diye yazan Atayün, Mersin'deki evine sabah polislerin geldiğini söyledi. Atayün, "Şimdi yazmasam havuzun yalancı kalemleri yine döktürüp günahlarına günah katacak. En iyisi doğru bilgiler verelim" diyerek gözaltı kararıyla ilgili bilgiler paylaştı.

Hırsızların şikayetiyle operasyonun yapıldığını savunan Atayün, Konya'nın tanınmış avukatlarından  Abidin Gürsoy'un da listede olduğunu yazdı. Atayün ayrıca Ankarada Komiser Samed Özcan, Konyada Polis Memuru Mehmet Özmen, Urfada Polis Memuru Yücel Özaşık alındi" diye not düştü.

Kendisini gözaltına almak için gelen polisler için de Atayün, "Neyse benim için yorulmayın ben gelirim diyorum ama işte kendileri yakalayıp Efkan Efendiden aferin kapacaklar ya çabalıyorlar garibanlar." diye yazdı.