BIST 9.537
DOLAR 32,49
EURO 34,82
ALTIN 2.487,86
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Konut tesliminde KDV indirimi müjdesi

Konut tesliminde KDV oranı indirildi. İnşaat sektörü konut teslimindeki KDV indirimi için ne dedi?

Abone ol

Konut teslimlerinde yüzde 18 olan KDV, 31 Mart 2017'ye kadar yüzde 8 olarak uygulanacak.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, indirimi değerlendirirken "Ekonominin inşaat sektörü açısından zora girdiği bir dönemde KDV'nin yüzde 18'den 8'e indirilmesi çok sevindirici bir haber." dedi.

150 METREKARE ÜZERİNDEKİ KONUTLAR İÇİN

Tellioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu kararıyla 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 8'e indirildiğini hatırlattı. 

Türkiye'de 150 metrekarenin üzerindeki konut tipinin giderek yaygınlaştığını anlatan Tellioğlu, eskiden 150 metrekare büyüklükteki konut sayısının az olduğunu, bu konutların lüks sayıldığını, ancak artık orta kesimin kullandığı konut metrekaresinin de brüt 150 metrekareyi geçtiğini belirtti.

"Ekonominin inşaat sektörü açısından zora girdiği bir dönemde KDV'nin yüzde 18'den 8'e indirilmesi çok sevindirici bir haber." diyen Tellioğlu, bu kararın inşaat sektörüne çok olumlu etki yapacağını ifade etti. Tellioğlu, şöyle konuştu:

KAYIT DIŞINI DENGELEMEK ADINA OLUMLU ADIM

"Aynı zamanda yurt dışındaki satışlara da katkı sağlayacaktır. Çünkü KDV önemli bir mesele. Türkiye'de şöyle bir meselemiz daha var; inşaat sektöründeki bir kısım girdiler maalesef kayıt dışı girdi. İnşaatta mesala maliyetinizin yüzde 25-30'u hisseliye dayalı ama bunun yarısını gösterebiliyorsunuz diğer yarısını gösteremiyorsunuz. Sebebleri ne? Günlük adam çalıştırmak. Resmi taşeron olmadığı için fatura kullanamıyorsunuz, alamıyorsunuz. Parayı ödüyorsunuz, adam alıp gidiyor ama fatura kesemiyorsunuz. Bir inşaatı 10 milyon liraya tamamlamışsınız. Ama bu tür kayıp giderlerden dolayı sizde 7 milyon liralık fatura var. Hadi bakalım faturayla 30 tane daireyi satarken KDV'yi dengele. Burada yüzde 18 KDV kestiğin zaman KDV fazlalığın çıkıyor. Dengesizlik oluyor. O açıdan kayıt dışı durumu da dengelemek açısından ve diğer avantajlarıyla inşaat sektörüne çok olumlu bir katkı diye değerlendirebiliriz. Bu indirim fiyatlara değil satışlara yansır. Piyasanın iyi durumda olduğu şartlarda fiyata yansırdı, ama şu anda piyasa kötü. Kampanyalar düzenleniyor, indirimler kısmen yapılıyor. Bunun üzerine KDV'den dolayı ayrıca bir indirim yapılmaz. Piyasada belki reklam kampanyasına dönüştürülür, ama bir indirim yapılacağını düşünmüyorum. Satış kolaylığı olarak sunulur. Taksitlendirme gibi."

ALIM SATIMDA UYGULANAN VERGİ ORAN İNDİRİLSİN

Tahir Tellioğlu, KDV oranlarındaki indirimin tapu satışlarındaki vergi oranlarına da uygulanması gerektiğini dile getirerek, bu konuyu defalarca ilgili makamlara ilettiklerini, ancak sonuç alamadıklarını anlattı.

Alım satımlarda uygulanan yüzde 4'lük verginin çok fazla olduğunu savunan Tellioğlu, "Alım, satımlarda yüzde 4 olan vergi oranının yüzde 2'ye indirilmesini talep ediyoruz. Bu oran çok yüksek, bu nedenle çok pazarlıklar bozuluyor. Ayrıca bunda da indirim yapılırsa rayiç bedeller daha gerçekçi olur. 500 bin liralık ev 200 bin lira gösteriliyor. Az vergi ödemek adına. Bu sefer başka problemler doğuyor. Tapu harçlarının yüzde 4'ten 2 ye indirilmesi de bizim için çok büyük önem arz ediyor." diye konuştu.